Εντυπωσίασε η τελική φάση του Παρμενίωνα – Εικόνες από την αποβατική ενέργεια στη Χίο

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, η Χίος προσβλήθηκε από εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες δημιουργήσαν ευρύ προγεφύρωμα στις Νότιες ακτές του νησιού.

Με μία εντυπωσιακή αποβατική ενέργεια των ελληνικών δυνάμεων στη Χίο αλλά και επιχειρήσεις ειδικού πολέμου στο νότιο τμήμα του νησιού για να αναχαιτιστεί εχθρική ενέργεια – όπως προέβλεπε το υποθετικό σενάριο – πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του Παρμενίωνα 21.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρακολούθησαν την Τελική Φάση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» που διεξήχθη στην περιοχή της Χίου.

Κατά την Τελική Φάση της «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» στη Χίο διεξήχθη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων μεσαίας κλίμακας υπό την διεύθυνση της ΑΣΔΕΝ, με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Μονάδων της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), Ελικόπτερα, Μαχητικά Αεροσκάφη και Πλοία επιφανείας.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, η Χίος προσβλήθηκε από εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες δημιουργήσαν ευρύ προγεφύρωμα στις Νότιες ακτές του νησιού. Οι χερσαίες δυνάμεις τις αναχαίτισαν, χωρίς να κατορθώσουν να εξαλείψουν την απειλή. Το ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης διέταξε την ενίσχυση της Χίου, οπότε άμεσα συγκροτήθηκαν, φορτώθηκαν και μετακινήθηκαν στο νησί κατάλληλες δυνάμεις οι οποίες αφού εκτέλεσαν επιτυχή αποβατική ενέργεια, ανέλαβαν επιθετική πρωτοβουλία και με ευρεία υποστήριξη από Μαχητικά Αεροσκάφη, Επιθετικά Ελικόπτερα και Ναυτικές Μονάδες εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Η διακλαδική ενέργεια υποστηρίχθηκε με ταυτόχρονη αεροκίνηση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων με μεταφορικά ελικόπτερα.

Τα αντικείμενα που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ήταν:

  • Ναυτικές Επιχειρήσεις Απόκτησης και Διατήρησης Θαλασσίου Ελέγχου.
  • Αποβατικές Επιχειρήσεις.
  • Αεροπορική και Ναυτική Υποστήριξη Αποβατικών Επιχειρήσεων.
  • Επιχειρήσεις Ειδικού Πολέμου προώθησης και κάλυψης κίνησης σε εχθρική ακτή.
  • Επιχειρήσεις Αεροκίνησης Τμήματος ΕΔ με αεροπορική κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων.
  • Επιχειρήσεις Σύζευξης Δυνάμεων και Εξάλειψης Εχθρικού Αεροπρογεφυρώματος.
  • Την Τελική Φάση της Άσκησης παρακολούθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτιος Κάρμαντζης, καθώς και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. 
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk