Ναρκοθετημένη ήταν η πορεία σήμερα της Wall Street, η οποία αν και ικανοποιήθηκε από τα στοιχεία για την πορεία της κατανάλωσης, κινούμενη ανοδικά, τελικά «σκόνταψε» στον ορατό, πλέον, κίνδυνο του shutdown στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 33.507 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,27% στις 4.288 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 13.219 μονάδες.

Η εικόνα τόσο του μήνα όσο και του τριμήνου ήταν άκρως αρνητική για τη Wall Street. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τον μήνα με πτώση 4,9% και το τρίμηνο χαμηλότερα κατά 3,6%. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση σχεδόν 5,8% τον Σεπτέμβριο και πτώση 4,1% για το τρίμηνο. Αυτός ο μήνας ήταν ο χειρότερος για το 2023 και για τους δύο δείκτες. Ο Dow υποχώρησε κατά 3,5% αυτόν τον μήνα και κατά 2,6% για το τρίμηνο.

Σήμερα, οι αμερικανικοί δείκτες άρχισαν ανοδικά , ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης «βάρυναν» την αγορά. Οι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων απέτυχαν να περάσουν ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο δαπανών σήμερα, ενισχύοντας τους φόβους ότι οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες δεν θα καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία.

Ο κίνδυνος του shutdown

«Η αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που φαίνεται να είναι ένα πιθανό κυβερνητικό shutdown», δήλωσε ο Chris Fasciano, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Commonwealth Financial Network. «Το πόσο θα διαρκέσει και πώς θα επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά στοιχεία, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα επιτόκια θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές».

Η κυβερνητική χρηματοδότηση της χώρας πρόκειται να λήξει την Κυριακή, αφού οι εσωτερικές διαμάχες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και η αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς έχουν σχεδόν εξαλείψει τις πιθανότητες να ξεφύγουν από το τελευταίο δημοσιονομικό αδιέξοδο. Οι νομοθέτες θα εισπράξουν τους μισθούς τους κατά τη διάρκεια της διακοπής, όσο κι αν διαρκέσει, αλλά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι θα μείνουν απλήρωτοι.

Παρά τις έντονες ζυμώσεις στο Καπιτώλιο, στους κόλπους της Βουλής και της Γερουσίας, για την ώρα δεν διαφαίνονται ελπίδες για την άρση του αδιεξόδου, με αποτέλεσμα και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τις σοβαρότατες επιπτώσεις για όλο τον κρατικό μηχανισμό και το σύνολο των πολιτών και της οικονομίας.

Πάντως, η ανακοίνωση του δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE), η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού της Federal Reserve, στήριξε την αγορά. Ο δομικός PCE, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο και 3,9% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν ότι ο δομικός PCE θα ανέβαινε 0,2% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια βάση.

«Ο καταναλωτής είναι πολύ πιο αδύναμος από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, καθώς η οικονομική δυναμική επιβραδύνεται», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, Jeffrey Roach. «Οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια περίοδο που ο καταναλωτής θα περιορίσει τις δαπάνες και θα γίνει λίγο πιο προσεκτικός στα έξοδα του», είπε.

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε στα 84,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 7,3% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Απογραφής. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 168,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2,2% σε μηνιαία βάση, αλλά μειωμένες κατά 5,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Οι εισαγωγές ήταν στα 253,1 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,2% σε μηνιαία βάση και 5,2% ετησίως.

Πηγή: OT