Σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, για την κακοκαιρία Elias η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Βόλος και βόρεια Εύβοια.

Το ακραία καιρικό φαινόμενο φαίνεται πως θα επιμείνει και σήμερα με βροχές καταιγίδες τόσο στην περιοχή της Μαγνησίας όσο και στη βόρεια Εύβοια, με τις περιοχές να έχουν βιώσει ήδη ένα εφιαλτικό 24ωρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού το οποίο επικαιροποιήθηκε, την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα της ισχυρής κακοκαιρίας θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Παρακολουθείστε την πορεία της κακοκαιρίας Elias

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης το 112 ήχησε και πάλι για την Εύβοια και συγκεκριμένα για τις περιοχές, Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιθο και Γούνες. Το μήνυμα κάνει λόγο για απαγόρευση της κυκλοφορίας στις τέσσερις περιοχές λόγω της εξέλιξης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Προηγουμένως, τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας το 112 απέστειλε μήνυμα για τον οικισμό Αχίλλειο, για εκκένωση προς Λάρισα λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Έπνιξε τον Βόλο ο Κραυσίδωνας

Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας με το πρώτο φως της ημέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό.

Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν  ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Σημειώνεται πως από χθες ο Κραυσίδωνας «είχε σπάσει», με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια. Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζε πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι.

Η διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου παραμένει από χθες αργά το απόγευμα.

Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία για απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορα σημεία του Βόλου, ενώ περισσότεροι από 330 άνθρωποι  οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά.

Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και το νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα 50 εκατοστά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη

Αστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια).

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια και ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία και τις Σποράδες αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: ’στατος καιρός με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια και ανατολικά τμήματα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.