Η κακοκαιρία Elias δοκίμασε για ακόμα μια φορά τους κατοίκους του Βόλου και της Εύβοιας, που κλήθηκαν να παλέψουν με τους μεγάλους όγκους νερού, τις λάσπες και σε αρκετές περιπτώσεις να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους προκειμένου να μείνουν ασφαλείς.

Τα έντονα φαινόμενα, που είναι σε εξέλιξη, είχαν σαν αποτέλεσμα να σταλεί νέο μήνυμα του 112, στο οποίο αναφέρεται ότι, με εντολή της Αστυνομίας έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην πόλη του Βόλου.

Στην Αγριά οι δρόμοι «εξαφανίστηκαν» και τόνοι λάσπης σκέπασαν εκατοντάδες αυτοκίνητα. Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών, με την περιοχή να μην θυμίζει σε τίποτα το πως ήταν πριν το πέρασμα του Elias. Σημειώνεται πως το ρεύμα στις περισσότερες περιοχές έχει κοπεί.

Κατεστραμμένη η πόλη του Βόλου

Εικόνα διάλυσης στην πόλη του Βόλου με τους δρόμους να έχουν γίνει ποτάμια. Ακόμα και βράχοι αποκολλήθηκαν και είχαν πέσει στη μέση του δρόμου.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους ενώ οδηγοί παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματά τους για περισσότερες από 9 ώρες, με τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων να τους διασώζουν.

«Κινδύνευσαν ζωές. Ο κόσμος κινδυνεύει. Προέχει η ανθρώπινη ζωή. Ακόμη και εγώ παρέμεινα εγκλωβισμένος. Το 80% της πόλης παραμένει χωρίς ρεύμα. Το νερό δημιουργεί πρόβλημα. Οι αγωγοί έφυγαν. Ο κόσμος δεν μπορεί να δουλέψει. Μιλάμε για εκατομμύρια νερό και λάσπη. Πού το είχε τόσο νερό ο Θεός» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Τόνισε ότι η καταστροφή είναι χειρότερη από την προηγούμενη περιγράφοντας την ως «καταστροφή του Νώε» και επισημαίνοντας ότι «ο Βόλος όλος έγινε λίμνη». Ο δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε πρωτοφανές το φαινόμενο και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορείς να μαζέψεις τόσο νερό που έρχεται».

Υπερχείλισαν Κραυσίδωνας και Ξηριάς

«Τα φαινόμενα στον Βόλο παρουσιάζουν μια εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες» είπε στο Mega o εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Τα φαινόμενα στον Βόλο παρουσιάζουν μια εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όμως χθες από το απόγευμα ως αργά το βράδυ εκδηλωθήκαν έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και κυρίως στην Μαγνησία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές» είπε.

Όπως είπε πλημμύρισε και το νοσοκομείο του Βόλου.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι του Βόλου κάνουν λόγο για έναν νέο Daniel και καταγγέλλουν ότι κανείς δεν τους προειδοποίησε για τη σφοδρότητα του νέου φαινομένου.

«Το Σάββατο το μεσημέρι ήρθε ένα μήνυμα που μας προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Την Κυριακή ήταν χαρά Θεού, Δευτέρα και Τρίτης επίσης. Πέρασαν τρεις ημέρες και λέγαμε δεν θα γίνει τίποτα» είπε στο Mega ο Μάκης Θεοδώρου, κάτοικος του Βόλου.

«Από το απόγευμα και μετά ξαναζήσαμε ένα νέο Daniel. Δεν μας προειδοποίησε κανείς, οι μετεωρολόγοι έπεσαν έξω και η προετοιμασία της πολιτείας είναι ανύπαρκτη. Ο Βόλος είναι όλος πλημμυρισμένος.

Οι κάτοικοι της περιοχής φώναζαν ώστε να καθαριστούν τα ρέματα για να αποφύγουν τις ίδιες εικόνες με την κακοκαιρία Daniel, με τον κ. Θεοδώρου να καταγγέλλει πως «στον Κραυσίδωνα είχαν ένα φορτηγό και μία τσάπα μόνο», με αποτέλεσμα ο ποταμός να γεμίσει ξανά με μπάζα και να υπερχειλίσει.

Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια

Το ίδιος δύσκολη με τη Μαγνησία είναι η κατάσταση και στη Βόρεια Εύβοια όπου λόγω της κακοκαιρίας ενεργοποιήθηκε το 112. Με εντολή Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πεύκι, Αρτεμίσιο και Γούβες.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί, το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Στις Ροβιές η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με τόνους καμμένων δέντρων και φερτών υλικών που έφραξαν τη γέφυρα. «Το πρόβλημα είναι σύνθετο, 40 χρόνια πριν» είπε στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Θεόδωρος Κέρης. Όπως είπε το βράδυ δεν έβρεχε, σημειώθηκε, όμως και ασθενής σεισμός της τάξης των 3 βαθμών.

«Τα πεύκα στις πλαγιές των βουνών δεν είναι ζωντανά, ξεριζώνονται και πέφτουν στο ποτάμι και το φρακάρει» ανέφερε. Η λύση, όπως είπε, είναι να οριοθετηθεί το κεντρικό ποτάμι στο χωριό.

Ολονύχτια μάχη για να κρατηθεί ο Σπερχειός

Δύσκολο ήταν το βράδυ για τον κάμπο της Λαμίας και το χωριό Κόμμα, που απειλήθηκαν από τον Σπερχειό. Το ποτάμι είχε φουσκώσει και ο κίνδυνος να υπερχειλίσει και να πνίξει ό,τι βρει στον δρόμο του ήταν μεγάλη.

Όλο το βράδυ συνεργεία του δήμου Λαμιέων, δούλευαν στο ανάχωμα σε μια προσπάθεια να το κρατήσουν και να μην παρασυρθεί από το νερό αναφέρει το tvstar.gr.

Παρών ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος που επέβλεπε την επιχείρηση που είχε στηθεί προκειμένου να σωθεί το Κόμμα. Το ανάχωμα άντεξε, τα νερά του Σπερχειού περιορίστηκαν, προς ανακούφιση όλων και κυρίως των κατοίκων που φοβήθηκαν πως θα πνιγούν οι περιουσίες τους.

Στον δήμο Δομοκού, χθες το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης του του χωριού Σοφιάδα και του οικισμού Πετρίλια, αφού το ρέμα της Κακάρας υπερχείλισε και πάλι. Στο μεταξύ λόγω της συσσώρευσης νερού και φερτών υλικών στο οδόστρωμα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Δρούγου – Βαρδαλή και Βελεσιώτες – Θαυμακός.