Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους στο ισπανικό κοινοβούλιο για να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Ο αρχηγός των συντηρητικών χρειαζόταν να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 176 εκ των 350 βουλευτών του κοινοβουλίου – απόλυτη πλειοψηφία – για να αναδειχθεί πρωθυπουργός στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Όμως, μόνο 172 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του, ενώ 178 ψήφισαν κατά.

Αν και το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, δεν είχε πλειοψηφία, ενώ η ενδεχόμενη συνεργασία του με το ακροδεξιό κόμμα Vox έχει καταστήσει αδύνατο για τον Φεϊχό να εξασφαλίσει πρόσθετη υποστήριξη από άλλα κόμματα.

Το ισπανικό Σύνταγμα του επιτρέπει να προσπαθήσει να σηματίσει κυβέρνηση εκ νέου μέσα σε 48 ώρες – αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών αναμένεται να απορρίψει και πάλι την υποψηφιότητά του την Παρασκευή.

Η επόμενη μέρα

Εάν συμβεί αυτό, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ θα πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς ηγέτες πίσω στο Παλάτι Ζαρζουέλα και να τους ρωτήσει για άλλη μια φορά ποιος πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πρωθυπουργός, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση, ωστόσο θα πρέπει να δεχθεί τα αίτηματα του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts του Κάρλες Πουτζδεμόν, καθώς το χρειάζεται για να στηρίξει την προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν εν τέλει οι βουλευτές δεν υποστηρίξουν τον Φεϊχό ή τον Σάντσεθ για να σχηματίσουν κυβέρνηση εντός δύο μηνών, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στις 14 Ιανουαρίου 2024.