Επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που θα ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο είναι από σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής δεν επέτρεψαν σε κανένα κόμμα να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Ανακοινώνω την καθαίρεση, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, του Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ Καστεχόν, που θα παραμείνει επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης η οποία θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης» ανέφερε ο αρχηγός του κράτους, Φελίπε ΣΤ’, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία, προκαλώντας στην Ισπανία έναν πραγματικό πολιτικό πονοκέφαλο και αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του συντηρητικού Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ήρθε πρώτο με 136 κοινοβουλευτικές έδρες σε σύνολο 750, αλλά παραμένει πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, ακόμη και με την υποστήριξη των 33 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Vox, του μοναδικού πιθανού συμμάχου του.

Διεκδικώντας το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ως νικητής των εκλογών, ο Φεϊχό άρχισε χθες Δευτέρα να συζητά με διάφορους σχηματισμούς, όμως οι προσπάθειές του μοιάζει να είναι καταδικασμένες σε αποτυχία όσο το Vox προβάλλει σαν σκιάχτρο για τα υπόλοιπα κόμματα.

Η πιθανή παραμονή στην εξουσία

Οι Βάσκοι εθνικιστές του PNV διεμήνυσαν ήδη χθες βράδυ στον συντηρητικό ηγέτη πως δεν επιθυμούν να συζητήσουν μαζί του. Διαθέτοντας λιγότερους βουλευτές απ΄όσους το μπλοκ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ (122 βουλευτές) και οι σύμμαχοί του της ριζοσπαστικής αριστεράς του Sumar (31 έδρες) διατηρούν παραδόξως μια ευκαιρία να παραμείνουν στην εξουσία καθώς είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσουν την υποστήριξη βασκικών και καταλανικών κομμάτων, που στήριζαν ήδη τακτικά την κυβέρνησή τους στο κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την αριστερά θα είναι να διασφαλίσει την αποχή του κόμματος του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya (JxCat) που εναντιώθηκε συστηματικά στην αριστερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Το Sumar ανακοίνωσε χθες ότι επιφόρτισε ένα από τα στελέχη του στην Καταλωνία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Junts, που έγινε ρυθμιστής με τους επτά βουλευτές του.

Εφόσον εκπληρωθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, ο Σάντσεθ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 172 βουλευτές, περισσότερους από τον αρχηγό του PP, που θα του αρκούσαν σε μια δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία για την εκλογή του πρωθυπουργού.

Τα δύο μπλοκ περιμένουν ωστόσο μέχρι την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των Ισπανών που ζουν στο εξωτερικό η οποία θα αρχίσει την Παρασκευή και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με τον Τύπο, η καταμέτρηση αυτών των ψηφοδελτίων θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές στις έδρες στη μία ή την άλλη πλευρά στις επαρχίες όπου πολύ λίγες ψήφοι χωρίζουν τα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP