Τρία σοβαρά ζητήματα έχει να διαχειριστεί ο Στέφανος Κασσελάκης το επόμενο διάστημα. Και τα τρία είναι ήδη γνωστά στον Μανώλη Καπνισάκη, τον έμπειρο δικηγόρο που ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. Επιπλέον ο νέος Πρόεδρος απέκτησε από χθες τον πρώτο του πολιτικό πονοκέφαλο, με το «όχι» της Αχτσιόγλου.

Το πρώτο ζήτημα λοιπόν έχει να κάνει με την ανανέωση του κόμματος με φρέσκα πρόσωπα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράξει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά κάποιες πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποκλείεται να ζητήσει για το θέμα αυτό την άποψη της Έφης Αχτσιόγλου. Αλλά το πότε θα γίνει αυτό το ξέρουν ο ίδιος και ο κ. Καπνισάκης. Το γεγονός όμως ότι η κυρία Αχτσιόγλου αρνήθηκε οποιαδήποτε θέση στο κόμμα ή στην ΚΟ σημαίνει ένα είδος αποστασιοποίησής της. Όσο όμως αργεί ο κ. Κασσελάκης τόσο χάνεται η ευκαιρία. Ήδη όλοι παρατηρούν πως οι τοποθετήσεις των Γιώργου Τσίπρα και Νίκου Παππά σε κρίσιμα πόστα στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν συνάδουν με ανανέωση και φρεσκάδα, αλλά ούτε βοηθούν στη συρρίκνωση των διασπαστικών τάσεων Και ακόμα το σκηνικό πόλωσης στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο ορατό. Το «όχι» από Αχτσιόγλου για ανάληψη ρόλου, η φουλ επίθεση από Φίλη, η «πικρία» από Καλπάκη και Θεοχαρόπουλο προσθέτει έναν ισχυρό πονοκέφαλο στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να κάνει με το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από αυτό. Για να μην γίνει «ροντέο» η υπόθεση και ξεφύγουν τα πράγματα θα πρέπει ξανά ο κ. Κασσελάκης να κινηθεί σε συνεννόηση με την Έφη Αχτσιόγλου ή τους κ.κ. Χαρίτση και Ηλιόπουλο που θεωρούνται ενωτικοί και εξαιρετικά έμπειροι στα οργανωτικά. Και επειδή στο συνέδριο θα πρέπει να παρουσιάσει το όραμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ και την μετεξέλιξή του , θα είναι στο χέρι του να διαμορφώσει τις πλειοψηφίες που χρειάζονται ώστε να ελέγξει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Αν το κάνει θα εξασφαλίσει χρόνο, εάν δεν το κάνει τότε θα επιταχύνει τη διάσπαση.

Το τρίτο ζήτημα που θα πρέπει να οργανώσει το γραφείο του κ. Κασσελάκη είναι η προετοιμασία του κόμματος για τις Ευρωεκλογές. Εάν δεν γίνει αυτό σωστά τότε η ανανέωση που φέρνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταγραφεί στα εκλογικά ποσοστά. Και η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές απαιτεί να υπάρξει σύμπνοια και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Για το λόγο αυτό απαιτείται να βγουν μπροστά νέες «υπερτασικές» υποψηφιότητες με περγαμηνές και εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, που την ίδια στιγμή θα μπορούν να εκπροσωπήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο απαιτητικό πεδίο των ΜΜΕ. Πόσοι είναι αυτοί; Ελάχιστοι. Αλλά εάν αξιοποιηθούν μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

***

Πουλήσαμε πυρομαχικά, αξίας 25 εκατ. δολαρίων στους Αμερικανούς!

Το ότι στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε το μεταναστευτικό και οι τρόποι αντιμετώπισης των αυξανόμενων ροών το γνωρίζετε. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να πωλήσει όπλα στους… Αμερικανούς. Για την ακρίβεια να πωλήσει πυρομαχικά. Μα καλά θα πείτε οι Αμερικανοί δεν είναι αυτοί που κυρίως μας πωλούν όπλα και πυρομαχικά; Ναι, αλλά αυτή τη φορά θα τους πωλήσουμε εμείς πυρομαχικά αξίας 25 εκατ. δολαρίων. Ήδη η απόφαση για την πώληση πυρομαχικών έχει περάσει από την Βουλή, από το Υπουργικό Συμβούλιο και από τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα.

Τι είδους πυρομαχικά όμως είναι αυτά και τι θα τα κάνουν οι Αμερικανοί; Πρόκειται για πυρομαχικά από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού (που έτσι και αλλιώς δεν χρειάζονται), δηλαδή δεν αφήνουν κενό στην άμυνα της χώρας, τη στιγμή που οι Αμερικανοί ζήτησαν από όλες τις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ να αγοράσουν από αυτές οπλικά συστήματα για να τα στείλουν, κατά πάσα πιθανότητα, στην Ουκρανία. Έτσι είμαστε συνεπείς και με τις συμμαχικές υποχρεώσεις μας.

Αλλά η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ άνοιξε τον δρόμο και για την απόκτηση όπλων μεγάλης επιχειρησιακής αξίας για τον στόλο των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με την έγκριση της προμήθειας συλλογών Spice και βλημάτων μακρού πλήγματος Rampage. Τα ισραηλινής κατασκευής όπλα θα αυξήσουν, ειπώθηκε στο ΚΥΣΕΑ κατακόρυφα τις δυνατότητες κρούσης κατά χερσαίων στόχων, τόσο των αναβαθμισμένων F-16 στην εκδοχή Viper όσο και των παλαιότερων Block 50/30

***

Αξιολογούνται και οι 120 διοικητές νοσοκομείων

Έχουμε και λέμε. Ούτε τρεις μήνες ζωής δεν έχει συμπληρώσει η κυβέρνηση και ενώ σε αυτό το διάστημα δύο υπουργοί (Μηταράκης- Βαρβιτσιώτης) παραιτήθηκαν (ή τους παραίτησαν), η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως φέρνει προς ψήφιση το τρίτο της νομοσχέδιο. Το πρώτο, όπως θυμάστε, ήταν για την ψήφο των ομογενών, το δεύτερο για τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και τώρα για την επιλογή φορέων στο Δημόσιο. Για να μην σας κουράσω τι προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο, θα σας πω μόνον ότι αφορά τους 500 προέδρους, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές κτλ. του Δημοσίου. Από αυτούς οι 120 είναι διοικητές νοσοκομείων, που όλοι τους θα επαναξιολογηθούν. Δηλαδή είναι κατάλληλοι ή όχι για αυτήν την θέση. Όλοι τους θα αξιολογούνται κάθε δύο χρόνια. Εάν κάνουν καλά τη δουλειά τους τότε στην διετία θα έχουν ένα καλό (πολύ καλό) οικονομικό μπόνους, εάν όχι θα μαζέψουν τα μολύβια τους και θα πάνε σπίτια τους. Υπάρχει όμως ένα θεματάκι. Ποιος θα τους αξιολογεί; Μα ο υπουργός τους, λέει το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο δεν είναι ο υπουργός που τους διόρισε; Θα παραδεχθεί το λάθος του στη διετία ότι αυτόν που ο ίδιος διόρισε δεν τα πήγε καλά;

***

Η ιστορία του Range Rover του ΣΥΡΙΖΑ

Με το προεδρικό Range Rover, που χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, πήγε χθες στην Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Η αλήθεια είναι ότι γέμισε ο τόπος (των πολιτικών) με Range Rover. Ξέρετε τι θυμήθηκα; Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το 2015 κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο ζήτησε απ΄όλους να αφήσουν τις βουλευτικές και υπουργικές λιμουζίνες και να πάρουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ. Υπήρξαν μουρμούρες ότι τα αυτοκίνητα που πήραν ήταν χαλασμένα, ότι δεν άνοιγαν οι πόρτες, ή ότι άνοιγαν εν κινήσει μόνες τους οι πόρτες και πολλά άλλα. Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός για να δώσει το καλό παράδειγμα μετακινείτο με ένα ταπεινό Σκόντα, αλλά μέσα σε λίγους μήνες όλα άλλαξαν. Τα ταπεινά αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ, έγιναν Audi, ο Τσίπρας απέκτησε SUV και εν συνεχεία στον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του το Range Rover (με τα φιμέ τζάμια και τα δερμάτινα καθίσματα). Το κληρονόμησε τώρα ο κ. Κασσελάκης ως νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια τα αυτοκίνητα αυτά δεν τα αγοράζουν. Δίνονταν δωρεάν από την πολιτεία (όπως και τα βουλευτικά).

***

Οι 50 αποχρώσεις της ακροδεξιάς.

Μπορεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων να μην «τραβάει», όσο θα ήλπιζε ο έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, λόγω και της μετατόπισης της δημοσιότητας στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Υπάρχουν όμως και άλλες υποψηφιότητες , πανελλαδικά, που διεκδικούν την ψήφο του ευρύτερου ακροδεξιού κοινού στις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Στον Δήμο Αθηναίων, εκτός από τον Κασιδιάρη υπάρχει ο ακροδεξιός (πιο ακροδεξιός και από αυτόν του Κασιδιάρη) συνδυασμός της Ελένης Παπαδόπουλου. Πρόεδρος της επιτροπής κατοίκων της πλατείας Βικτωρίας, με σαφή αντιμεταναστευτικό λόγο και στον συνδυασμό της οποίας φιλοξενούνται από στελέχη του σκληρού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου μέχρι πρώην υποψήφιοι του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο συνδυασμός  «Μάχη για την Αττική» του Φίλιππου Καμπούρη, προειδοποιεί για την «ισλαμοποίηση» και έχει ως υποψήφιους, προβεβλημένα στελέχη του μορφώματος των Ελλήνων του Κασιδιάρη που μεταπήδησαν στο Εθνικό Μέτωπο, όπως την Ιωάννα Καραδήμα στην Ανατολική Αττική, σύζυγο του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Ζαφειρόπουλου.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κουριαννίδης , φιλοδοξεί και αυτός να συσπειρώσει την ευρύτερη ακροδεξιά, όπως και ο συνδυασμός «Λαρισαίων Κοινόν» στην πόλη της Λάρισας. Με διαφορετικό προφίλ από αυτό του Κασιδιάρη, όλοι αυτοί οι συνδυασμοί δεν παύουν να εκφέρουν έναν σκληρό αντιμεταναστευτικό λόγο, να προωθούν την αντίθεση στις νέες ταυτότητες και να κατηγορούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα , προσπαθώντας να εισπράξουν από έναν αντισυστημισμό που υπάρχει διάχυτος στην κοινωνία.

***

Η ελλιπής σύνθεση των επιτροπών φιλίας

Αργοπορία – κακώς- επικρατεί ως προς τους ορισμούς μελών σε διεθνείς επιτροπές από τη Βουλή με αποτέλεσμα να καλούνται παλιότεροι βουλευτές να συμμετέχουν σε αποστολές, γεγονός απαράδεκτο. Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ και επιτροπές φιλίας υπολειτουργούν εδώ και μήνες λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων με αρνητικά αποτελέσματα για την κοινοβουλευτική διπλωματία της χώρας. Για παράδειγμα τον άλλο μήνα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ και ακόμα δεν έχει ορισθεί η σύνθεσή της.

***

Τα γκουρμέ γεύματα των βουλευτών

Ας πάμε τώρα μια βόλτα στο εστιατόριο της Βουλής (με τις πιο φτηνές τιμές ανά την Ελλάδα, καθότι επιδοτείται), όπου συμβαίνουν κοσμογονικά πράγματα, με γεύσεις γκουρμέ που για πρώτη φορά γνωρίζουν οι βουλευτές. Βεβαίως σε αυτό συνέβαλε και νεαρή σεφ της Βουλής Κωνσταντίνα Μητσοτάκη (με πολύ μακριά συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη), η οποία εισήγαγε την γκουρμέ κουζίνα στη Βουλή. Χθες για παράδειγμα η γαλλοσπουδαγμένη σεφ της Βουλής μαγείρεψε για τους βουλευτές, τους υπαλλήλους της Βουλής αλλά και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες (όσοι βεβαίως ήθελαν) τα παρακάτω φαγητά: 1) Ρεβυθάδα φούρνου γιαχνί (5,5 ευρώ η μερίδα), 2) Healthy bowl κοτόπουλο με ρύζι, καλαμπόκι, αυγό & dressing λευκού βαλσάμικου με μουστάρδα (τιμή 7 ευρώ), 3) κοτόπουλο Yakitory με σάλτσα σόγιας, ανάμεικτα λαχανικά & yusu honey (τιμή 8 ευρώ), 4) Μοσχαράκι τας κεμπάπ με ρύζι (8,2 ευρώ), 5) Bao bune με Crispy γαρίδα, λάχανο καρότο και sweet chilli mayo (8,2 ευρώ), 6) μπριζόλες χοιρινές με μέλι και μουστάρδα (7,5 ευρώ) και 7) φρέσκα tagliolini με μελάνι σουπιάς, φιλέτο σολομού & lime (9 ευρώ). Και εάν κάποιου βουλευτή δεν άρεσαν τα πιάτα αυτά της σεφ, μπορούσε να φάει μπιφτέκια black angus (5,6 ευρώ) μια σπαλομπριζόλα μερικής ωρίμανσης (7,5 ευρώ) ή ένα ζουμερό Rib eye με τηγανιτή γλυκοπατάτα (6,2 ευρώ).

Το εστιατόριο της Βουλής