Πολλά τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία Elias τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) στην περιφέρεια της Αττικής.

Πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους ορισμένων περιοχών, ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος , καθώς και η έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες ήταν από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Αττικής. Παράλληλα, παρά την απόφαση της Περιφέρειας, για κανονική λειτουργία των σχολείων, ορισμένοι δήμοι προτίμησαν για την ασφάλεια των μαθητών να τα κρατήσουν κλειστά.

Η κακοκαιρία, κατά την έλευσή της στην Αττική, εκτός από τα μεγάλα ύψη βροχής, έφερε και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Από νωρίς το το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε δεκάδες κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της περιφέρειας.

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Τροχαίας αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων παρατηρείται στους εξής δρόμους της Αττικής:

  • Αθηνών-Κορίνθου/Λ. Αθηνών (έξοδος) – ΥΨΟΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
  • Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος) – ΑΠΟ Π ΡΑΛΛΗ ΕΩΣ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
  • Αθηνών-Λαμίας(κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών-είσοδος) – ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΕΩΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
  • Κατεχάκη (ρεύμα από Ηλιούπολη )
  • Λ. Κηφισίας (άνοδος) – ΑΠΟ ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΕΩΣ ΕΘΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
  • Βασ. Κωνσταντίνου – Η ΑΝΟΔΟΣ
  • Λ. Συγγρού (άνοδος) – ΑΠΟ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ ΕΩΣ ΑΘ ΔΙΑΚΟΥ

Χαρακτηριστικές είναι η μετρήσεις της Google από τον δορυφόρο στους δρόμους της Αττικής αυτή την ώρα:

Τα σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής

Μπορεί τα σχολεία σήμερα στην Αττική να παραμένουν ανοιχτά, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς η κακοκαιρία Elias αναμένεται να εξασθενήσει τις επόμενες ώρες, όμως κάποιοι δήμοι έχουν αποφασίσει να μην τα ανοίξουν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Εξάλλου αυτό είναι κάτι που διευκρίνισε και ο Περιφερειάρχης, ότι ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για το άνοιγμα ή μη των σχολικών μονάδων.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις το φαινόμενο θα εξασθενήσει τις επόμενες ώρες άρα δεν θα τεθεί θέμα να κλείσουν τα σχολεία και θα λειτουργήσουν κανονικά. Αν υπάρχει κάποιο πλημμυρικό φαινόμενο σε εξέλιξη θα είναι τοπική απόφαση από κάποιον δήμο» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Λίγη ώρα μετά τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης ο δήμος Ωρωπού, με ανάρτηση στο Facebook, ανακοίνωσε ότι σήμερα (27/9) τα σχολεία του δεν θα ανοίξουν.

«Με απόφαση του Δημάρχου Ωρωπου Γιώργου Γιασημάκη κλείνουν σήμερα ολα τα σχολεία (Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Ειδικά σχολεία, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στην επικράτεια του Δήμου Ωρωπού λογω της σφοδρής κακοκαιρίας. Γιασημάκης Γιώργος Δήμος Ωρωπού» αναφέρει η ανάρτηση.

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία -παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια, και στη Φυλή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου στο Facebook.

Ανακοινώσεις για δρομολόγια

Προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων έχει δημιουργήσεις η κακοκαιρία Elias η οποία από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) πλήττει την Αττική. Παράλληλα, λόγω τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο του ΟΣΕ, οι επιβάτες του μετρό προς Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του προαστιακού, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση της Hellenic Train τα δρομολόγια του Προαστιακού στη γραμμή του Αεροδρομίου, πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο – Μεταμόρφωση. Η αμαξοστοιχία με αριθμό 1306 (Πειραιάς – Κιάτο) και ώρα αναχώρησης 08:15, αναχώρησε με 15 λεπτά καθυστέρηση από τον σταθμό της Κινέτας.

Προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων υπάρχουν και στη γραμμή της Χαλκίδας λόγω πτώσης ηλεκτροδότησης στο τμήμα Αυλώνα – Οινόη ενώ αναμένεται  ο έλεγχος της γραμμής από τον ΟΣΕ. Η αμαξοστοιχία 1538 (Αθήνα – Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 09:26, θα πραγματοποιηθεί με λεωφορεία. Τα λεωφορεία δεν θα πραγματοποιήσουν τις παρακάτω σταθμεύσεις: ΣΚΑ,ΑΧΑΡΝΑΙ,ΔΗΛΕΣΙ,ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ,ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΠΑΝΤΕΙΧΙ.

Το δρομολόγιο με αριθμό 1539 (Χαλκίδα – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 09:08, θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο και θα εκτελέσει τις παρακάτω σταθμεύσεις: Οινόη,Οινόφυτα,’Αγιος Θωμάς,Αυλώνα,Σφενδάλη,Αφίδναι,’Αγιος Στέφανος,Δεκέλεια,Αθήνα.

Υπενθυμίζεται  πως δεν θα πραγματοποιηθεί  το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 ενώ  η αμαξοστοιχία με αριθμό IC 51 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 05:00, καταργείται μερικώς στο τμήμα Λειανοκλάδι μέχρι Αθήνα και δεν υποκαθίσταται με λεωφορεία. Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC50 καταργείται στο τμήμα Αθήνα-Λειανοκλάδι. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα Λειανοκλάδι-Θεσσαλονίκη με λεωφορεία.

Όπως τονίζει η εταιρεία οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις δρομολογίων οφείλονται στην διακοπή ηλεκτροδότησης σε ορισμένα σημεία λόγων των καιρικών φαινομένων.

Οι ανακοινώσεις της Hellenic Train για τα δρομολόγια

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Πειραιάς- Αεροδρόμιο- Κιάτο-Πειραιάς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων.