Οι πιθανότητες της Τουρκίας να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν με την αποχώρηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Ο Μενέντεζ, ο ανώτερος γερουσιαστής των Δημοκρατικών για το Νιου Τζέρσεϊ, υπήρξε ένθερμος αντίπαλος της παραλαβής αεροσκαφών από την Τουρκία για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών της. Αποχώρησε από τον ρόλο της επιρροής την περασμένη εβδομάδα μετά τις ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι δωροδοκήθκε με μετρητά και χρυσό με αντάλλαγμα να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση και επιχειρηματικούς συνεργάτες του στο Νιου Τζέρσεϊ.

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα.

«Η αποχώρηση του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το ζήτημα των F-16 δεν είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται μόνο από αυτόν», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Άγκυρα επιδιώκει να αγοράσει 40 νέα F-16, καθώς και κιτ για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της. Το αίτημα υποστηρίχθηκε από τον Λευκό Οίκο, αλλά αντιμετώπισε εμπόδια στο Κογκρέσο, όπου ο Μενέντεζ εξέφρασε ανησυχίες για το ιστορικό καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα για τις τεταμένες σχέσεις της με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τις τελευταίες ημέρες, ο Ερντογάν είπε: «Θα ήταν ωφέλιμο να μετατραπεί αυτή η κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά με τον (Μπλίνκεν)».

«Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία σχετικά με τα F-16. Όχι μόνο για τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα. Ο Μενέντεζ και όσοι έχουν τη νοοτροπία του, θέτουν εμπόδια εναντίον μας».

Τι είπε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν συνέδεσε επίσης ανοιχτά το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με αυτό της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να συζητηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο από την 1η Οκτωβρίου.

Είπε σχετικά ότι ο Μπλίνκεν και ο Φιντάν συζήτησαν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι αν (οι ΗΠΑ) μείνουν πιστοί στην υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιο μας θα μείνει επίσης πιστό στην υπόσχεσή του».

Η Στοκχόλμη υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημά της. Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Άγκυρα έχουν παραδεχτεί ανοιχτά τη σύνδεση μεταξύ της προσφοράς της Σουηδίας στη συμφωνία για τα F-16, αλλά αναγνωρίζεται ευρέως ανεπίσημα.

Ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Ερντογάν επέστρεφε από ένα μονοήμερο ταξίδι στο Ναχτσιβάν, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από μια έκταση 33 χιλιομέτρων αρμενικού εδάφους.

Μετά τη συντριβή των αρμενικών δυνάμεων από το Αζερμπαϊτζάν σε μια 24ωρη επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ την περασμένη εβδομάδα, το Μπακού φιλοδοξεί να ανοίξει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ του Ναχτσιβάν και του υπόλοιπου Αζερμπαϊτζάν, γνωστή ως Διάδρομος Ζανγκεζούρ.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν «θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανοίξουν αυτόν τον διάδρομο το συντομότερο δυνατό». Πρόσθεσε ότι εάν η Αρμενία δεν συμφωνήσει, μια εναλλακτική διαδρομή θα μπορούσε να περάσει μέσω του Ιράν, μια κίνηση που ο Ερντογάν είπε ότι η Τεχεράνη βλέπει «θετικά».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν έθεσε επίσης την προοπτική επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Τι είπε για την Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της Κύπρου.

Επανέλαβε την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών, με διεθνή αναγνώριση της τουρκικής διοίκησης στο βόρειο τμήμα του νησιού. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τα κατεχόμενα εδάφη.

«Θα υψώσουμε τις φωνές μας ακόμη περισσότερο για να αναγνωριστεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από άλλες χώρες», είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: AP