Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά και άλλα, τρέχοντα θέματα, τέθηκαν επί τάπητος κατά τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Η εν λόγω συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών για τις αυξημένες ροές στο μεταναστευτικό.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στον Έβρο συνάντηση εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη των δικτύων που έχουν στήσει οι διακινητές.

Στην ελληνική πλευρά έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία έχει ειλικρινείς προθέσεις να καταπολεμήσει τα κυκλώματα, καθώς έχει εντάξει το μεταναστευτικό στη γενικότερη στροφή που επιχειρεί να κάνει προς τη Δύση.

Όμως και το δικό τους σύστημα φύλαξης των συνόρων έχει «τρύπες», τις οποίες γνωρίζουν και εκμεταλλεύονται οι διακινητές. Χωρίς συντονισμό των όμορων κρατών θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα, γι αυτό και έχουν ξεκινήσει τακτικές συνεννοήσεις.

Σε αυτό βοηθά το καλό κλίμα που διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο που θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις μακριά από το προσκήνιο, σε συνεννόηση και με την ΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας για το μεταναστευτικό ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας.