Στις 31 Ιουλίου ο 25χρονος ηθοποιός Angus Cloud, που έγινε γνωστός παγκοσμίως μέσα από το ρόλο του στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του HBO «Euphoria», βρέθηκε νεκρός από τη μητέρα του, Lisa, στο δωμάτιό του. Εκείνο το οδυνηρό πρωινό η Lisa Cloud βρήκε τον γιο της σκυμμένο πάνω από το γραφείο του. Συχνά τον έπαιρνε ο ύπνος στην καρέκλα του ενώ ζωγράφιζε. Αλλά καθώς τον πλησίασε για να του πει καλημέρα, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Άρχισα να τον κουνάω και να ουρλιάζω. Τον έσπρωξα δυνατά και έπεσε στο πάτωμα. Προσπάθησα να τον επαναφέρω», λέει με λυγμούς η ίδια στην πρώτη της δημόσια δήλωση μετά τον χαμό του γιου της. «Φώναξα τον γείτονά μου γιατί δεν ήθελα να τον αφήσω και να καλέσω το 100, και συνέχισα να φωνάζω μέχρι που τον πήραν», προσθέτει.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από το θάνατο του Angus και το ιατροδικαστικό πόρισμα ήρθε την περασμένη Πέμπτη (20/09) να επιβεβαιώσει την έντονη φημολογία που υπήρχε από την αρχή. Όπως επιβεβαίωσε στο People ο ιατροδικαστής της κομητείας Alameda, ο Angus Cloud υπέστη οξεία δηλητηρίαση από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Στον οργανισμό του βρέθηκαν φαιντανύλη, βενζοδιαζεπίνες – αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών, αϋπνίας και επιληπτικών κρίσεων – καθώς επίσης κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνη.

Η μητέρα του υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για αυτοκτονία. «Ήταν κυρίως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Άρχισαν να επιβραδύνουν την καρδιά του και να περιορίζουν την αναπνοή του. Κουράστηκε από την έλλειψη οξυγόνου. Όλα απλά επιβραδύνθηκαν, και τελικά η καρδιά του σταμάτησε και αποκοιμήθηκε. Αλλά δεν αυτοκτόνησε».

Η απώλεια του πατέρα

Τους μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου του, ο Angus θρηνούσε την απώλεια του πατέρα του, Conor Hickey, ο οποίος πέθανε στις 18 Μαΐου σε ηλικία 65 ετών, μόλις τρεις μήνες μετά από διάγνωση καρκίνου. Μια εβδομάδα πριν από τη μοιραία υπερβολική δόση, ο Angus είχε σκορπίσει τις στάχτες του πατέρα του στην Ιρλανδία μαζί με την οικογένειά του.

Παρά το γεγονός ότι ταξίδεψε μέχρι την Ιρλανδία στα τέλη Ιουλίου, ο Angus έχασε την κηδεία του πατέρα του επειδή είχε πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών. «Αγαπούσε απόλυτα τον πατέρα του», τονίζει η Lisa. «Ήξερε επίσης ότι και εκείνος τον αγαπούσε πραγματικά. Ήταν τόσο περήφανος για τον Angus. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος του πατέρα του τον επηρέασε πολύ». 

Όταν ο Angus επέστρεψε στο σπίτι από την κηδεία, η Lisa λέει ότι ήταν το κουφάρι του εαυτού του. Την εβδομάδα που προηγήθηκε του θανάτου του, αισθανόταν άρρωστος, αποτραβηγμένος και υπέφερε από συνεχείς πονοκεφάλους.

Στιγμιότυπο από τη σειρά «Euphoria», μέσα από την οποία ο Angus Cloud έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι τελευταίες ώρες

Την ημέρα όμως πριν πεθάνει, ο Angus ήταν σε απροσδόκητα καλή διάθεση, αναφέρει η Lisa. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Daniel Aguilera, στενός φίλος του Angus, ο οποίος πέρασε μαζί του τις τελευταίες ώρες του εκλιπόντος ηθοποιού. Οι δυο τους πέρασαν δύο ώρες ζωγραφίζοντας. Στη συνέχεια ο Angus και ο Daniel κατευθύνθηκαν στην πόλη. Πριν από ακριβώς έξι χρόνια ο στενός τους φίλος είχε πεθάνει από υπερβολική δόση φαιντανύλης και ήθελαν να τον τιμήσουν με ένα γκράφιτι. «Ο Angus ήθελε πραγματικά να τον τιμήσει εκείνο το βράδυ. Σήμαινε πολλά γι’ αυτόν. Πέρασα την τελευταία νύχτα της ζωής του μαζί του δημιουργώντας τέχνη» δήλωσε ο Daniel στο People.

Όταν τελείωσαν, γύρω στις 4 π.μ., ο Angus και ο Daniel επέστρεψαν στο σπίτι του πρώτου. Ως εκείνη τη στιγμή, ο Angus δεν είχε κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας, σύμφωνα με τον Daniel, ο οποίος σήμερα αισθάνεται φοβερές ενοχές που εκείνο το βράδυ έμεινε μαζί με τον φίλο του παραπάνω.

Η γνωριμία με τα οπιοειδή

Ο Angus άρχισε να κάνει χρήση οπιοειδών για πρώτη φορά όταν μετά από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κι έκτοτε υπέφερε από δυνατούς πονοκεφάλους. Ο ίδιος είχε μιλήσει και σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2022 στο Variety για το ατύχημα που είχε, ενώ η μητέρα του τονίζει πως «Η χρήση ναρκωτικών πιθανότατα είχε να κάνει με την ανάγκη του να ανακουφιστεί από τον πόνο του. Ήταν έντονοι. Θέλω να πω, υπήρχαν [άλλα] πράγματα που μπορεί να λειτουργούσαν, αλλά δεν έκανε ποτέ κανένα από αυτά. Και όταν έχεις τόσο πολύ πόνο, θέλεις απλώς ανακούφιση».

Το δεύτερο ατύχημα

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Angus υπέστη έναν ακόμη τραυματισμό ενώ έτρεχε να ξεφύγει από την αστυνομία, αφού παραλίγο να τον πιάσουν να κάνει γκράφιτι στο Λος Άντζελες. Έσπασε το πέλμα του σε πολλά σημεία στη φτέρνα του και έπρεπε να περπατάει με μπαστούνι. Αρνήθηκε περαιτέρω θεραπεία.

«Νομίζω ότι από αυτό ξεκίνησε η συμπεριφορά του που αναζητούσε ναρκωτικά», σύμφωνα με τη Lisa Cloud. «Ήταν εξαιρετικά επώδυνο. Τον πίεζα. Του έλεγα: «Δεν πρόκειται να ξεκινήσεις τη δεύτερη σεζόν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Κάνε την εγχείρηση στη φτέρνα. Είναι μια ανάρρωση τεσσάρων μηνών. Κάν’ το τώρα». Αλλά εκείνος απλά έγινε δυστυχισμένος και δεν μπορούσε να καταλάβει πώς να το αντιμετωπίσει».

Χρήση μαριχουάνας στα γυρίσματα

Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για τον θάνατο του Angus, ο 38χρονος δημιουργός της σειράς «Euphoria» Sam Levinson συγκινείται. «Ο Angus έπρεπε να πεθάνει στο τέλος της πρώτης σεζόν, αλλά τον αγαπούσα τόσο πολύ», δήλωσε στο People. «Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα πάνω του ήταν ότι είχε αυτά τα μάτια του Paul Newman». 


Ο Angus συχνά κάπνιζε μαριχουάνα στο πλατό των γυρισμάτων της σειράς. Τις πρώτες μέρες στο πλατό ο Levinson δεν γνώριζε για τη χρήση ναρκωτικών από τον Angus. «Θα τον είχα διώξει από το πλατό αν κάπνιζε χόρτο», λέει ο Levinson. Παρόλο που φάνηκε να δείχνει μια κάποια ανοχή στην αρχή ο Levinson, ήταν εκείνος που τελικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη μητέρα του Angus, όταν κατάλαβε ότι ο νεαρός ηθοποιός είχε πλέον χάσει τον έλεγχο. Μόνο όταν ο Levinson πρότεινε την αποτοξίνωση, η Lisa κατάλαβε ότι υπήρχε πρόβλημα.

Τα έξοδα της θεραπείας αποτοξίνωσης ανέλαβε η HBO και ο Angus μπήκε σε πρόγραμμα ενδονοσοκομειακής θεραπείας διάρκειας 30 ημερών. Αφού επέστρεψε στο πλατό συνέχισε την απεξάρτηση σε εξωτερικά ιατρεία για τρεις ακόμη μήνες. Αλλά  ο Angus κύλισε ξανά. Ακολούθησαν πολλοί μήνες κατά τους οποίους ο Angus πάλευε με την εξάρτηση, αλλά τα οδυνηρά νέα της απώλειας του πατέρα του ήταν για εκείνον η χαριστική βολή.