Τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί μια υπέρμετρη αισιοδοξία. Δεν είναι αδικαιολόγητη. Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου υπήρξε, πράγματι, αναζωογονητική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η λάμψη του κ. Κασσελάκη, τα αναμφίβολα επικοινωνιακά του πλεονεκτήματα, η δυνατότητα να μιλά με τους νέους ανθρώπους στη γλώσσα τους, έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Αλλά η προσπάθεια να μεταδοθεί η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ξαναμπήκε σε τροχιά εξουσίας είναι και βιαστική και υπερβολική. Εκφράζει ένα λογικό, ευσεβή πόθο που δεν πατά στην πολιτική πραγματικότητα.

Το «νικάω τον Μητσοτάκη» λέγεται εύκολα και ακούγεται ευχάριστα από τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Όμως, δεν είναι ούτε η πιο εύκολη υπόθεση ούτε μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας επικοινωνιακής καταιγίδας. Η πορεία προς τις εκλογές θα διαρκέσει περί τα 3 χρόνια. Δεν κερδίζεται με κεραυνοβόλο επικοινωνιακό πόλεμο όπως αυτός που άφησε ξερούς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Κασσελάκη. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση παρά τις αδυναμίες της και τα εμφανή προβλήματα στο συντονισμό της, μοιάζει να διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο μεγαλύτερο από αυτό που διέθετε η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πόσο Πολάκη χωράει η «νέα αριστερά» του Κασσελάκη

Η εγκατάσταση του κ. Κασσελάκη στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου σημαίνει, αυτόματα, το πέρασμα του από τον κόσμο του tik tok σε αυτόν της πολιτικής πραγματικότητας. Και η πολιτική πραγματικότητα λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του 17%. Είναι ένα κόμμα βαθιά διχασμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ γράφονται ολόκληρες παράγραφοι για το ενδεχόμενο διάσπασής του. Είναι και ένα κόμμα σε ιδεολογική αναζήτηση. Η «παλιά αριστερά» του Τσακαλώτου, του Φίλη, του Βούτση, όπως λέγεται, πέθανε. Η «νέα αριστερά» του Κασσελάκη τι ακριβώς θα είναι; Και πόσο Πολάκη θα χωράει;

Η πορεία προς το συνέδριο κρύβει δυσκολίες και παγίδες για τον κ. Κασσελάκη. Γιατί θα χρειαστεί να ξεδιπλώσει την πολιτική του ατζέντα. Σε αυτήν, νομοτελειακά, θα στραφούν κάποια στιγμή τα φώτα. Πόσα ακόμα ρεπορτάζ να γίνουν για τον σύντροφο, το σκύλο, και τις καθημερινές του συνήθειες; Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα έλθει και η ώρα των πολιτικών θέσεων. Στο πεδίο αυτό κρίνονται οι ηγεσίες. Κρίνονται για το αν έχουν θέσεις, αν μεταδίδουν το μήνυμα ότι μπορούν να λάβουν, αν χρειαστεί, δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα. Δεν κρίνονται για το αν έχουν λαμπερό χαμόγελο και γυμνασμένους κοιλιακούς. Ακόμα και στον 21ο αιώνα, όπου τα πράγματα, όπως επισημαίνει ο κ. Κασσελάκης, έχουν αλλάξει.

Η πίεση σε ΝΔ, ΠαΣοΚ

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελεστεί ένας πολιτικός σεισμός. Και είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την πολιτική πίστα. Το πρώτο κόμμα που, λογικά θα πιεστεί από την παρουσία του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη είχε θέσει ως στόχο να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, στην επόμενη αναμέτρηση-βαρόμετρο, τις Ευρωεκλογές. Ο στόχος αυτός γίνεται πλέον αρκετά δύσκολος.

Σε πείσμα των εκτιμήσεων που υπήρχαν στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε συμπεριφορά «ώριμου φρούτου». Ξανάνιωσε και έδειξε ότι είναι πιθανόν το ΠαΣοΚ να πληρώσει την αδυναμία του να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του στο πολιτικό σύστημα, στο «κενό διάστημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα χρειαστεί να αναθεωρήσει τη στρατηγική του και να αλλάξει επικοινωνιακή πίστα. Ειδικά τώρα που έχει αντίπαλο ένα πρόσωπο που απειλεί να διεμβολίσει την εκλογική του βάση και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην διεύρυνση της απήχησής του στις νέες ηλικίες. Διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων.

Μπορεί να αποτελέσει ο κ. Κασσελάκης, φόβητρο για τον κεντροδεξιό ψηφοφόρο, όπως ο Αλέξης Τσίπρας; Μάλλον όχι. Αυτό είναι και το πρώτο, μεγάλο, πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούσε τον μπαμπούλα που επιστράτευε η ΝΔ στο εκλογικό σώμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν η λύση που διασφάλιζε τη μη επιστροφή του Τσίπρα στην εξουσία. Τώρα Τσίπρας δεν υπάρχει. Τη θέση του πήρε ένας αντίπαλος που, εκτός των άλλων, μπορεί να τον αντιμετωπίσει στα ίσια στο γήπεδο της επικοινωνίας. Και που θα μπορεί , μέχρι να μάθει, να αποφεύγει την κατά πρόσωπο αντιπαράθεση και σύγκριση με τον κ. Μητσοτάκη που πιθανόν να έκρυβε κινδύνους λόγω της απειρίας του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κασσελάκης δεν δείχνει διάθεση να πιέσει για να είναι στη Βουλή. Χρειάζεται λίγο καιρό ακόμα την ασφάλεια της αντιπολίτευσης μέσω παρεμβάσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία Κασσελάκη στο πολιτικό σκηνικό θα πιέσει και τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Το πόσο, θα φανεί αφού καθίσει η επικοινωνιακή χρυσόσκονη η οποία περιβάλλει το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.