Στις 12:00 το μεσημέρι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνταντήσει το Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Αμέσως μετά θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μια νέα εποχή φαίνεται να αρχίζει, όχι μόνο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ο εκλογικός σεισμός στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους ούτε τη Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠαΣοΚ.

Μόλις εικοσιέξι μέρες χρειάστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης για να «αλώσει» το ΣΥΡΙΖΑ, με μια σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος για την ανάδειξη νέου Προέδρου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 56.69% έναντι της Έφης Αχτσιόγλου με 43,31% . Θα χρειαστεί 9 μήνες για να αποδείξει αν είναι η ελπίδα επιστροφής στην εξουσία που πίστεψε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα οδηγήσει το κόμμα σε νέες περιπέτειες. Τα δυο ερωτήματα που υπάρχουν μετά την χθεσινή διαδικασία είναι: Τι αρχηγός θα είναι ο κ. Κασσελάκης; Θα παραμείνει ενωμένο το κόμμα; Τα δυο αυτά ερωτήματα εξαρτώνται από τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα ο νέος αρχηγός. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβει δυσκολίες και παγίδες, ενώ η μάχη των Ευρωεκλογών, όπως λέγεται δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο με επικοινωνιακές κινήσεις και το αστραφτερό χαμόγελο του νέου Προέδρου.

Στα πρώτα του λόγια ο κ. Κασσελάκης ευχαρίστησε τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά του κατά τη σύντομη, χρονικά, εκστρατεία του για τον Προεδρικό θώκο, ξεχνώντας, ωστόσο, τον Παύλο Πολάκη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Μάλιστα, επανέλαβε τρεις φορές πως «δεν θα σας προδώσω ποτέ» στους ψηφοφόρους του που βρίσκονταν στη Κουμουνδούρου για να γιορτάσουν μαζί του τη νίκη. Αγκάλιασε το Νίκο Παππά και υποσχέθηκε το πρώτο του ταξίδι να είναι στην Κύπρο, μια κίνηση που έχει σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις μετά το λάθος του ίδιου να αποκαλέσει «κρατίδιο» το ψευδοκράτος.

Πλέον μια νέα εποχή ξεκινάει για τον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από 15 χρόνια, με την ενότητα του κόμματος να παραμένει αβέβαιη. Πάντως, στις χθεσινές δηλώσεις της, με υψωμένη γροθιά η Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε την ήττα της, ευχήθηκε «δύναμη» για τα νέα του καθήκοντα στον Στέφανο Κασσελάκη και μίλησε για την επόμενη μέρα χωρίς κάποιο υπονοούμενο για τη συνοχή, λέγοντας ότι «ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας: να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα».

Αντίθετα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια ανάρτηση με έμμεσες αιχμές σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, αναφέρθηκε στην Αριστερά, τονίζοντας ότι «έχει μάθει στα δύσκολα» και πως «είναι εδώ».

Σε επικοινωνία που είχε ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, ο τελευταίος δήλωσε διαθέσιμος να ξεκινήσουν άμεσα συνεργασία.

Το πρώτο στοίχημα του Κασσελάκη

Αναμφίβολα ένας τέτοιος θρίαμβος θα προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αντιδράσουν σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στη νέα πραγματικότητα, στο νέο αυτό πρόσωπο που δεν φέρει τα κλασσικά χαρακτηριστικά ενός «συντρόφου». Και αυτό είναι το πρώτο στοίχημα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Να κρατήσει το κόμμα ενωμένο για να ασκήσει το ρόλο του, δηλαδή να κάνει αντιπολίτευση.

Άγνωστο παραμένει, ακόμα, τι θα γίνει σχετικά με την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο νέος Πρόεδρος πριν λίγες ημέρες ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί «ούτε ο κ. Ηλιόπουλος, ούτε η κυρία Ακρίτα ούτε ο κ. Αποστολάκης να παραιτηθούν της θέσης τους», με σκοπό να βρεθεί ο ίδιος στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Μένει να φανεί, λοιπόν, ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Κασσελάκης για να τον εκπροσωπήσει στις κρίσιμες μάχες που θα δοθούν στη Βουλή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άλλαξε σελίδα. Τα μέλη του κόμματος διάλεξαν ένα νέο πρόσωπο άγνωστο, που δεν έχει τα χέρια του λερωμένα από μνημόνια. Ένα πρόσωπο που θεωρούν πως μπορεί να σταθεί απέναντι στη Κυβέρνηση. Ένα πρόσωπο που έκανε ένα πολιτικό σπριντ και πήρε στα χέρια του τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε από την Αμερική και έχει κάτι να πει: Είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.