Η εβδομάδα αυτή έχει στρέψει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου στη Νέα Υόρκη, αφού τη Δευτέρα ξεκίνησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο όμως συμπίπτει και με την ετήσια Εβδομάδα για το Κλίμα, η οποία μάλιστα φέτος έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Παραδοσιακά, ταυτόχρονα με το ΣΑ του ΟΗΕ, παγκόσμιοι ηγέτες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και ακτιβιστές συναντώνται στην αμερικανική μητρόπολη για να συζητήσουν την αντιστροφή της τάσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Πλέον, από τα μικρά πάνελ συζητήσεων το 2009, όπως μετριοπαθώς είχε ξεκινήσει αυτή η Σύνοδος, η Εβδομάδα για το Κλίμα έχει μετατραπεί σε ένα γεμάτο επταήμερο εκδηλώσεων με δείπνα, δικτύωση και θέαμα.

Φέτος, ήταν δεδομένο πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές, με το 2023 να αποτελεί την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, προκαλώντας συναγερμό στις επιστημονικές κοινότητες αλλά και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Έτσι, η άτυπη έναρξη σηματοδοτήθηκε εμφατικά τη Δευτέρα, όταν χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους του Μανχάταν, φορώντας από μάσκες αερίων έως στολές χιονάνθρωπων  και κρατώντας πινακίδες που καλούσαν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, η Εβδομάδα για το Κλίμα της Νέας Υόρκης δεν αποτελεί τη συνηθισμένη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών όπου κυριαρχούν ομιλίες.

Ρεκόρ εκδηλώσεων

Συγκεκριμένα, μεταξύ του αριθμού-ρεκόρ των 585 επίσημων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται: Μαθήματα σωστής αναπνοής για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας μέσα στο κίνημα για το κλίμα, εργαστήρια για την παραγωγή οικολογικού κρασιού, giveaway παγωτού και τουλάχιστον πέντε συνέδρια αναφορικά με τη βιομηχανία ένδυσης, συμπεριλαμβανομένου ενός φεστιβάλ μόδας.
Όλα αυτά, επιπρόσθετα σε δύο sold out drag show με θέμα τη Γη και τίτλο «SAVE HER!» αλλά και ένα «θέαμα» με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να βαδίζει στον ποταμό East River της Νέας Υόρκης για να επισκεφθεί το Billion Oyster Project, το οποίο εργάζεται για την αποκατάσταση υφάλων χρησιμοποιώντας μαλάκια.

Ακόμη, εκατοντάδες λιγότερο λαμπερές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα, επικεντρωμένες στην στην εκτροφή βοοειδών χωρίς αποψίλωση, στην απομάκρυνση του άνθρακα, στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη, στη σπατάλη τροφίμων και σε συνεδρίες με θέμα τη χρηματοδότηση του κλίματος και την κλιματική τεχνολογία.

Ο αντίκτυπος

«Χαοτική, εκτεταμένη και οριακό τσίρκο», περιέγραψαν οι New York Times την Εβδομάδα για το Κλίμα, που διαρκεί επίσημα από τις 17 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο τη χαρακτήρισαν το «Burning Man των ακτιβιστών», εξηγώντας ωστόσο πως αποτελεί από πολλές απόψεις μια βιτρίνα της ανθρώπινης καινοτομίας, ενώ αντανακλά τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες εργάζονται για να επιβραδύνουν και ενδεχομένως να αντιστρέψουν τις τεράστιες βλάβες που η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιφέρει στον πλανήτη.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η Εβδομάδα Κλίματος συνήθως δεν εκδίδει μεγάλες ανακοινώσεις, αλλά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη και τα πορίσματα που θα εξαχθούν, αποθηκεύονται και θέτουν τις βάσεις για το COP28, τη μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά αργότερα μέσα στη χρονιά.