Ο Έλον Μασκ έλαβε την έγκριση για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το τσιπ που υπόσχεται θαύματα και έτσι, ζητά εθελοντές.

«Η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ συγκεντρώνει εθελοντές για κλινικές δοκιμές. Σε μια ανάρτηση η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ψάχνει ασθενείς με τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση για την συγκεκριμένη δοκιμή», μετέδωσε το CNBC.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν 6 χρόνια ωστόσο, η εταιρεία νευροτεχνολογίας απέφυγε να διευκρινίσει τον αριθμό των εθελοντών που θα λάβουν μέρος στο πείραμα.

Το εμφύτευμα αυτό στοχεύει να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες.

Στόχος της μελέτης είναι οι εθελοντές ασθενείς να καταφέρουν με την βοήθεια του τσιπ να μπορούν ασύρματα να κουνήσουν τον κέρσορα ενός υπολογιστή και να πληκτρολογήσουν, απλά και μόνο με τη σκέψη τους.

Το τσιπ του Μασκ

Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα, το οποίο θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και μερικά λεπτά καλώδια που διασυνδέονται με αυτόν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το συγκεκριμένο τσιπ μπορεί να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, χρειάζεται ένα επεμβατικό χειρουργείο.

Για την πρώτη φάση το τσιπ ουσιαστικά θα «φυτευθεί» στο κρανίο. Στην ουσία αφαιρείται ένα κομμάτι του κρανίου και αντικαθίσταται από τη συσκευή Neuralink.

Αν όλα πάνε καλά και το εμφύτευμα της Neuralink αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές, η χρήση του τσιπ σε ασθενείς θα είναι εφικτή σε περίπου μια δεκαετία.