Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συμμετάσχει σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο που μαστίζει τη χώρα του, με την ελπίδα να ενισχυθεί η υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους και όχι μόνο.

Στο μεταξύ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται επίσης να παραστεί στη συνάντηση, όπως ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, και άρα δημιουργείται το ενδεχόμενο για μια δραματική συνάντηση μεταξύ των δύο – 19 μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν θα έμενε στην αίθουσα για να ακούσει την ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ζελένσκι απάντησε: «Δεν ξέρω πώς θα είναι, πραγματικά», ενώ νωρίτερα δήλωσε ότι κανείς «δεν μπορεί να εμπιστευτεί» τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα συναντηθεί ξεχωριστά και με τους δύο, ενώ φλέγον παραμένει το ζήτημα της μεταφοράς σιτηρών αφού η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποχώρησε από την τελευταία συμφωνία.

Χθες Τρίτη, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν θα συμβιβαστεί με κανένα ειρηνευτικό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος. Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο. «Η Ρωσία από μόνη της έχει τη δύναμη να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως», είπε χαρακτηριστικά.