Την πρώτη δημοπρασία πραγματοποίησε το Ελληνικό Δημόσιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας από την Moody’s.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη σημερινή δημοπρασία κατά τη διαδικασία επανέκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,01%. Oι προσφορές που υπεβλήθησαν ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να αντλήσει το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία, που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 3,97%.

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας οδεύει προς καλύτερες ημέρες, αφήνοντας πίσω της την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι η αξιολόγηση της Ελλάδας ήρθε στο Ba1 με σταθερές προοπτικές, μόλις ένα βήμα μακριά από τη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε η χώρα πριν από 13 χρόνια. Άλλοι οίκοι, όπως η ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., η γερμανική Scope Ratings και η καναδική DBRS Morningstar, έθεσαν πρόσφατα την Ελλάδα στην ελίτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ