Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους εν δυνάμει υποψήφιους ευρωβουλευτές. Για παράδειγμα αναστάτωσε όλους αυτούς που πίστευαν ότι οι εκλογές θα γίνονταν με λίστα και για έναν ανεξήγητο λόγο νόμιζαν πως θα ήταν σε εκλόγιμη θέση αναφέρει ο Βηματοδότης. Εκτός εάν τους το είχε τάξει κάποιος. Γιατί υπάρχουν υποψήφιοι που ήταν αδύνατο να εκλεγούν με σταυρό, δεν πήραν μέρος στις εθνικές εκλογές και περίμεναν καρτερικά, θα έλεγα, την κατάρτιση της λίστας για να βρεθούν στην ευρωβουλή.

Από την άλλη όμως άνοιξε την όρεξη σε πολλούς (κυρίως βουλευτές και πολιτευτές) που είτε δεν τοποθετήθηκαν στην κυβέρνηση, είτε κατάλαβαν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να γίνουν υπουργοί ή υφυπουργοί, γνωρίζουν την τέχνη του σταυρού και στρέφονται τώρα προς την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή. Μαθαίνω μάλιστα ότι δύο από αυτούς (ο ένας δεν έχει εκλεγεί, αλλά στο μεταξύ έχει τοποθετηθεί σε λαμπρή θέση στο εξωτερικό, ενώ ο άλλος έχει μεν εκλεγεί) εξεδήλωσαν, μου είπαν, στον περίγυρό τους επιθυμία να «μεταναστεύσουν» στην Ευρωβουλή.

Η αρχική πρόθεση ήταν η επαναφορά της λίστας

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, όπως γράφει ο Βηματοδότης, ήταν οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν με λίστα ώστε να μην υπάρξουν τα γνωστά προβλήματα με σελέμπριτις (ξέρετε εσείς). Η απόφαση ήταν σχεδόν ειλημμένη πλην όμως ίσως να σκέφτηκαν εάν πάμε με λίστα ποιος θα τρέξει για τον σταυρό;

Έτσι αποφασίστηκε να παραμείνει ο σταυρός, αλλά να χωριστεί η χώρα σε εκλογικές περιφέρειες (σε 13), όπως συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές. Δύσκολο εγχείρημα, θα πείτε, αλλά το μελετά με προσοχή η κυβέρνηση. Το θέμα είναι τι θα πει η αντιπολίτευση, αλλά ότι και να πει για να περάσει αυτή τροπολογία δεν απαιτείται η ψήφος των 3/5. Απλώς μια απλή τροπολογία…