«Καμπάνες» σε μικρούς και μεγαλύτερους λιανοπωλητές που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις φονικές πλημμύρες ανεβάζοντας αδικαιολόγητα τις τιμές στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας πρόκειται να ανακοινώσει από μέρα σε μέρα το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες έρχονται πρόστιμα και σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι παραβίασαν το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, ενώ ακολουθεί το τρίτο «πακέτο» προστίμων σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών που αφορούν παραπλανητικές εκπτώσεις.

Όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμής για τη χώρα μας, θα το πληρώσει πολύ ακριβά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο OT Forum στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. «Θα είμαστε άτεγκτοι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία», τόνισε.

Ο Κώστας Σκρέκας στο OT Forum από την 87η ΔΕΘ

Ήδη σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες, «κι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» επεσήμανε ο υπουργός χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, όπως αναφέρει ο ot.gr

Αισχροκέρδεια

Η αισχροκέρδεια υπάρχει, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ, ωστόσο υπάρχουν και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για να βρεθούν αυτοί που παρανομούν, δηλαδή σε ποιο ποσοστό οι αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες και σε ποιο όχι. Μάλιστα, με τις «εκτροπές» στο περιθώριο κέρδους έχει αρχίσει να ασχολείται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε πάνω από 5.000 κωδικούς και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ευρήματα και όπου χρειάζεται θα επιβληθούν και πρόστιμα.

Παράταση του πλαφόν

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά», όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός και από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και η ένταση του «πληθωρισμού της απληστίας», είναι σχεδόν βέβαιο ότι οδηγούν στην παράταση του νόμου για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το επόμενο έτος.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OT Forum αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του πλαφόν για το μεικτό περιθώριο κέρδους, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που είναι αναγκαία για τη διαβίωση κάθε νοικοκυριού, αν η ακρίβεια επιμείνει. «Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά όχι υπέρ της ασύδοτης αγοράς», τόνισε.

Πάντως η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν φαίνεται να απέτρεψε φαινόμενα αισχροκέρδειας στο εμφιαλωμένο νερό, ειδικά στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, με το υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρά στην επιβολή πλαφόν στην τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων που πωλούνται εκεί.

Σε κάθε περίπτωση «το υπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στην αγορά και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα μέτρα, εφόσον είναι απαραίτητο», είπε ο Κώστας Σκρέκας χθες στη Βουλή.

Εκπτώσεις από τις αλυσίδες

Την ίδια ώρα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανταποκρίθηκαν στη σύσταση του υπουργείου Ανάπτυξης για παροχή εκπτώσεων τουλάχιστον 20% στους πληγέντες στη Θεσσαλία.

Μεταξύ αυτών είναι η Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Lidl, η My Market και η Μασούτης, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και αλυσίδες οικιακών συσκευών, αλλά και σχολικών ειδών.

Κι ενώ η πρώτη εβδομάδα εκπτώσεων τελείωσε η Μετρό ΑΕΒΕ (Μy Market) ανακοίνωσε παράταση της μείωσης των τιμών για μία ακόμη εβδομάδα, από χθες Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ως και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, με ποσοστό έκπτωσης 30% στα καταστήματα στη Θεσσαλία.

Συνέχιση των εκπτώσεων έως και το Σάββατο 23/9 ανακοίνωσε και η Δ. Μασούτης, προσφέροντας 20% έκπτωση σε όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ της σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Ελασσόνα, Σοφάδες και Σκιάθο.