Προσοχή!  Αν δεχτείτε κλήση στο κινητό σας όπου κάποιος ευγενής κύριος ή κυρία δηλώσουν λογιστής, λογίστρια, υπάλληλος δήμου, υπάλληλος του market pass, του evrospass ή όποιου άλλου pass και σας ενημερώσει ότι δικαιούστε κάποια χρηματική βοήθεια, καλύτερα να απορρίψετε την κλήση και να ενημερώσετε για τον τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο σας κάλεσαν, το ηλεκτρονικό έγκλημα καθώς δεν πρόκειται παρά απόπειρα απάτης.

Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι πολίτες σε δύσκολη οικονομική θέση – αλλά και πρόσφατα πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ή τις φωτιές στον Εβρο – καλούν στο τηλέφωνο, αναζητώντας «κορόϊδα» για να υφαρπάξουν μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Τα κρούσματα είναι πολλά και τις τελευταίες ημέρες και ιδίως μετά την τραγική κατάσταση στη Θεσσαλία έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.

Η πρακτική των επιτήδειων

Οι επιτήδειοι απατεώνες  ακολουθούν την εξής τακτική: Σας καλούν στο κινητό σας και μάλιστα συχνά από τηλεφωνικό νούμερο το οποίο είναι διακριτό στην οθόνη σας και όχι απόρρητο και σας ενημερώνουν ότι το όνομά σας εγκρίθηκε για κάποιο επίδομα που παρέχει το κράτος, τα πλέον γνωστά σε όλους μας … pass.

Περαιτέρω, σας ενημερώνουν ότι η  διαδικασία θα πρέπει να γίνει άμεσα για να μη χάσετε τη δυνατότητα της χορήγησης του επιδόματος και ότι αρκεί να μεταβείτε στο κοντινότερο ATM της τράπεζάς σας και να πληκτρολογήσετε τον κωδικό που θα σας υποδείξουν για να λάβετε ενίσχυση κάποιων εκατοντάδων ευρώ.

«Εγκρίθηκε από το market pass  ποσό  450 ευρώ στο όνομά σας»

Η τελευταία σχετική ενημέρωση από πολίτη που κατήγγειλε τέτοια προσπάθεια εξαπάτησης, αφορούσε το market pass και ο καταγγέλλων πολίτης ενημερώθηκε από τον επιτήδειο δήθεν αρμόδιο υπάλληλο ότι εγκρίθηκαν στο όνομά του 450 ευρώ και πως ο ίδιος το μόνο που είχε να κάνει ήταν  να πάει στο κοντινότερο ATM για να τα λάβει.  Για το λόγο αυτό του ζητά από τον «τυχερό» να σημειώσει έναν κωδικό και επιπλέον να του τηλεφωνήσει όταν βρίσκεται στο ATM για να τον καθοδηγήσει σχετικά.  Αυτός είναι και ο λόγος που το τηλέφωνο από το οποίο καλούν οι απατεώντες είναι διακριτό και όχι απόρρητο.

Ενήμερο το Ηλεκτρονικό Εγκλημα

Το tovima.gr επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλλει το γεγονός και να κάνει γνωστό το κινητό τηλέφωνο από το οποίο επιχειρήθηκε η απάτη. Το ηλεκτρονικό έγκλημα είχε ήδη γνώση της προσπάθειας εξαπάτησης των πολιτών με αυτήν την μέθοδο και ενημέρωσε ότι έχει εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου προκειμένου οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να μην πέσουν θύματα των απατεώνων.

Σε εγρήγορση απατεώνες, εξαπατούν πληγέντες

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δέχθηκαν παρόμοιo  τηλέφωνο και δεν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται περί απάτης με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δόθηκαν και τελικά αντί να λάβουν βοήθημα να χάσουν κάποιες εκατοντάδες ευρώ από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αντίστοιχη καταγγελία και για τη Μαγνησία

Οι επιτήδειοι που δραστηριοποιήθηκαν πολύ πριν την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel δε θα έμεναν άπραγοι στις ακραίες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με τις πλημμύρες. Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση  επιχείρησαν και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πληγέντες με ανάλογους τρόπους.

Στην περίπτωση του Βόλου, όπως καταγγέλθηκε από το γραφείο του Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, άγνωστα άτομα τηλεφωνούν σε πληγέντες και προθυμοποιούνται να τους διευκολύνουν ως πλημμυροπαθείς για να πάρουν άμεσα οικονομική ενίσχυση που δήθεν χορηγεί ο Δήμος και προς τούτο θα πρέπει να τους δώσουν λογαριασμό τραπέζης με κωδικούς.

«Επειδή πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για απάτη καλούμε τους πολίτες να προσέχουν και να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία. Ούτως ή άλλως η διαδικασία των όποιων αποζημιώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με τηλεφωνικές κλήσεις», επισήμανε ο Δήμος Μαγνησίας.