Οι αντίπαλοι του, εκτιμούσαν ότι είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει. Ένα λαμπρό περιτύλιγμα κενό πολιτικού περιεχομένου. Ο Στέφανος Κασσελάκης από χθες είναι μια βόμβα έτοιμη να ανατινάξει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Ειδικά, αν καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα και την ερχόμενη Κυριακή. Έχει, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, τις πιθανότητες με το μέρος του.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της χθεσινής διαδικασίας ήλθε από την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή. Και ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Όσους εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Να, λοιπόν, που υπάρχει. Ίσως να μην το περίμενε ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας. Αλλά υπάρχει.

Όσους θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλά θα φυλλορροούσε. Η συμμετοχή του κόσμου έδειξε ότι διατηρεί δυνάμεις και ερείσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ.

Όσους θεωρούν (ΠαΣοΚ) εύκολη υπόθεση να τον αντικαταστήσουν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Η Χαριλάου Τρικούπη το «κενό διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ» δεν φάνηκε να αναπτύσσει κάποια αξιοσημείωτη δυναμική.

Και όσους θεωρούν (ΝΔ ) ότι το σκηνικό του ενάμιση κόμματος είναι μια εδραιωμένη και «φυσιολογική» πολιτική κατάσταση. Δεν είναι έτσι. Γιατί δεν είναι καθόλου χρήσιμο για μια χώρα να έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα πολιτικό πρόσωπο ή το χάος.

Η συμμετοχή του κόσμου δεν έδωσε απλά ένα φιλί ζωής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατέδειξε και την επιθυμία να υπάρξει ένα αντίβαρο στην πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Ένα κόμμα, που δεν θα είναι μικρομεσαίο, που δεν θα ασκεί μόνο αντιπολίτευση αλλά θα είναι έτοιμο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αιφνιδιαστεί από το χθεσινό αποτέλεσμα. Δεν το περίμεναν και δεν δείχνουν να το επιθυμούν, ως τελική κατάληξη. «Να δούμε τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο», «θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη να παραμείνει ενωμένος;» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα στελέχη των δύο κομμάτων.

Ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το «απρόβλεπτο» του κ. Κασσελάκη. Μπορεί να οδηγήσει, σε συνδυασμό με την απειρία του σε γκάφες. Τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο. Αλλά αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι ότι ο πολιτικός που, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, έχει την όψη του Μητσοτάκη και τη ψυχή του Πολάκη μπορεί να απευθυνθεί το ακροατήριο και της κυβέρνησης. Ο κ. Κασσελάκης δεν αποτελεί μπαμπούλα για τους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Ούτε για αυτούς του κ. Ανδρουλάκη

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, παρά τις δυναμικές που έχουν αναπτυχθεί, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως η συμμετοχή κινηθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για τον χαμένο να διασπάσει το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική τράπουλα δείχνει να μπορεί να ανακατευθεί. Ναι, η μπάλα είναι στα πόδια της κυβέρνησης. Αλλά υπάρχει πίεση. Βοήθησε σε αυτό η εικόνα του κρατικού μηχανισμού το καλοκαίρι. Βοήθησε και ο Κασσελάκης.