Η Συνθήκη της Λωζάνης θα ισχύει απαρέγκλιτα. Και δεν είχε, ούτε θα έχει ημερομηνία λήξης, ούτε βεβαίως ημερομηνία αναθεώρησης. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως τόνισε ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας από την Λήμνο: «Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί εχέγγυο της εδαφικής μας ακεραιότητας και της πολιτικής ασφάλειας με την οριστική κατοχύρωση των εθνικών μας συνόρων σε διεθνές συμβατικό πλαίσιο. Λίγες διεθνείς συνθήκες έχουν δείξει τόση διάρκεια όση η Συνθήκη της Λωζάνης» ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξήγησε πως «πρόκειται για ένα κείμενο που πάνω απ’ όλα ρυθμίζει σύνορα και παράγει διεθνή νομιμότητα. Και αυτή η νομιμότητα συνεπάγεται ιστορική μονιμότητα».

Συνεπώς ένα τέτοιο κείμενο, μια τέτοια συνθήκη, δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, όπως έλεγε ο Ερντογάν, αφού «συνιστά», όπως είπε ο υπουργός Αμύνης, «τη διεθνοδικαιϊκή αποτύπωση της ισορροπίας και σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων μεταξύ 1923-2023». Ακόμα θα πρέπει να ξέρετε ότι «τα προβλεπόμενα της Συνθήκης δεν αφορούν μόνο στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Έχουν ευρύτερη γεωπολιτική σημασία».

***

Οι δεξιώσεις στη Νέα Υόρκη που θα φέρουν τους ηγέτες πιο κοντά

Σε δύο περιπτώσεις -και οι δύο πρόκειται για δεξιώσεις, αναμένεται πως βρεθούν όλοι οι ηγέτες μαζί στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις 19 Σεπτεμβρίου στη δεξίωση που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση. Αμέσως μετά οι ηγέτες θα παραστούν στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης της Ολομέλειας της 78ης Γενικής Συνέλευσης την οποία θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Το βράδυ όμως της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει και άλλη δεξίωση, αυτή που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του προς τιμή των συμμετεχόντων ηγετών (και των συζύγων τους) στη Γενική Συνέλευση.

Στις 20 του μηνός θα υπάρξει η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, κατά την οποία μην νομίζετε πως θα λυθούν με μια και μόνον συνάντηση όλα τα θέματα, αλλά θα μπουν οι βάσεις για συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως θα καθοριστεί πότε θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο ανάμεσα στα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το Συμβούλιο αυτό να γίνει μέσα στο Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Και κάτι ακόμα, την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 20 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Έτσι συνηθίζεται πριν ή μετά από κάθε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, η Λευκωσία να ενημερώνεται…

***

ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»

Τι έγινε με την πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ; Μαζεύονται όλοι κι αποφεύγουν να μπουν στο επίδικο καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί και είναι πολύ ρευστό ακόμα και το εκλογικό σώμα. Η Βουλευτής Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη είπε μια μεγάλη αλήθεια όπως έμαθα, καθώς εξήγησε σε συζήτηση ότι ούτε στους Βουλευτές δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στις λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις περιφέρειές τους και συγκεντρώνουνε στοιχεία κοπιωδώς όνομα – όνομα, τηλέφωνο-τηλέφωνο.

«Θεωρητικά αυτό συμβαίνει για λόγους προσωπικών δεδομένων, στην πραγματικότητα λόγω γραφειοκρατικού συγκεντρωτισμού» και θέτει ένα εύλογο ερώτημα που απασχολεί πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Από που και ως που λοιπόν, με ποιο δείγμα (και πώς το απέκτησαν) εγγεγραμμένων μελών — ή όσων θα γραφτούν — και μάλιστα σταθμισμένο (αν μιλάμε για επιστημονικά αξιόπιστη έρευνα) εταιρείες δημοσκοπήσεων διεξάγουν μετρήσεις για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή; Και κάτι ακόμα, καίριο. Ποιος τις πληρώνει;». Πως το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια παλιά ελληνική ταινία: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

***

Η αποχώρηση

Από το ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε μετά από 13 χρόνια με όσα συμβαίνουν και η πρώην βουλευτής Α΄ Πειραιά Γεωργία Γεννιά που είπε ότι δεν περιμένει Μεσσίες που θα αλλάξουν την κατάσταση, αναφερόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη και μίλησε για οράματα που ξεθώριασαν.

***

Ο Σαμαράς στη Μεσσηνία

Από τα συριζαίικα να πάμε και στα νεοδημοκρατικά, καθώς η ιστορία της Θεσσαλίας προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου που τη θεωρούσε «σίγουρη» στις περιφερειακές εκλογές στην προσπάθεια να γίνει το 13-0 στις περιφέρειες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μαθαίνω ότι και σε άλλες περιφέρειες θέλουν να τρέξουν ακόμα περισσότερο οι υποψήφιοι της ΝΔ, όπως στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός, δίπλα στον οποίο βρέθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέναντι στον γαλάζιο αντάρτη Πέτρο Τατούλη.

***

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ, ο Ναζίμ Χικμέτ και η εθελοντική αιμοδοσία

Μια παράδοση σχεδόν μισού αιώνα συνεχίζεται από το ΚΚΕ και την νεολαία του, την ΚΝΕ, με την διοργάνωση του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με σύνθημα: «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, “για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη”», όπως λέει ο στίχος ποιήματος του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατό του. Οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα κορυφωθούν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Πρωτούλης.

«Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις συνέπειές τους στη ζωή και τις περιουσίες δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή μετατρέπεται σε μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης και διεκδίκησης», επισημαίνει ο Περισσός. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει στο Πάρκο Τρίτση ειδικά διαμορφωμένος χώρος αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες ενώ σήμερα και αύριο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αθήνα και τον Πειραιά οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στα εξής νοσοκομεία: το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στον «Ευαγγελισμό», 9:00 π.μ. – 2 μ.μ., την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο «Αττικόν», 9:00 π.μ. – 2 μ.μ. Πρόκειται για μια ακόμα αξιέπαινη πρωτοβουλία της Νεολαίας του ΚΚΕ, η οποία έδωσε το παρών και στις πλημμύρες, όπως και στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές επιδεικνύοντας στην πράξη την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση προς τους πληγέντες.

***

Ελληνική βοήθεια προς τη Λιβύη

Ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι έτοιμο να αναχωρήσει για την Λιβύη προσφέροντας ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους Λίβυους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel. Έτσι, όπως έλεγε στους επιτελείς του ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η ελληνική παρουσία θα υπάρξει και στη Λιβύη. Να σημειώσω ότι ανθρωπιστική βοήθεια έχουν στείλει στη Λιβύη πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία.

***

Πού ήταν οι Αμερικανοί στις πλημμύρες;

Το ερώτημα ήταν πού βρίσκονταν οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες όταν πλημμύρισε η βάση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι αμερικανικά ελικόπτερα σταθμεύουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Στεφανοβίκειο και μετέχουν σε κοινές ασκήσεις με ελληνικά «Απάτσι». Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στη φωτιά στον Έβρο τα αμερικανικά Σινούκ βοήθησαν στην κατάσβεσή τους, αλλά στις πλημμύρες; Μου λένε λοιπόν ότι οι Αμερικανοί και τα ελικόπτερά τους είχαν αποχωρήσει αρκετές ημέρες πριν εκδηλωθεί ο Daniel (όπως είχαν προγραμματίσει) από τη βάση τους στο Στεφανοβίκειο, αλλά εάν βρίσκονταν εκεί σίγουρα, όπως λένε στο ΓΕΕΘΑ θα βοηθούσαν τους πλημμυροπαθείς.

***

Χάθηκαν τα #hastag

Κάτι οι πλημμύρες, κάτι ο Κασσελάκης, κάτι η ακρίβεια και η οπαδοί του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, έχουν ξεπέσει στην αφάνεια των social media. Έχουμε εξηγήσει την τακτική της ακροδεξιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πως περνά από εκεί τα συνθήματα μίσους που εκφράζει. Η όποια απήχηση που έχουν αυτά τα μηνύματα φαίνεται από το κατά πόσο εισέρχονται στα δημοφιλή hastag, όπως λέγονται στην γλώσσα των μέσων αυτών.

Παλαιότερα, συχνά το όνομα του Κασιδιάρη ή των διαφόρων κομμάτων του, κατάφερνε να μπει σε αυτά τα πιο δημοφιλή, από το εύρος της αναπαραγωγής τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Τον τελευταίο όμως καιρό, ίσως και από τις παλινωδίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του, ο Κασιδιάρης φαίνεται να κούρασε καθώς δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει αυτή, την έστω και, διαδικτυακή δημοφιλία. Μάλλον οι ίδιοι οι οπαδοί του κουράστηκαν να βλέπουν τους εκπροσώπους τους να μαλώνουν για μισθούς και επιχορηγήσεις.

Σίγουρα πάντως, φαίνεται και η γύμνια των ακροδεξιών ιδεών να γίνουν κάτι παραπάνω από πυροτεχνήματα αντισυστημισμού, καθώς δεν μπορούν να πάρουν θέση για τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές και η οικονομική κρίση.