Πολύ νωρίς το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς στη Super League. Την προσεχή Κυριακή (17/9, 21:30) η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό και, μολονότι το πρωτάθλημα βρίσκεται μόλις στην 4η αγωνιστική του, το αποτέλεσμα δεν στερείται αξίας για τη συνέχεια.

Με την Ένωση να μετρά ήδη μια απρόσμενη απώλεια βαθμών στο γήπεδό της, στο 1-1 με τον Πανσερραϊκό στις 26/8, και τους Πειραιώτες να έρχονται από το επιβλητικό 3/3 με άνετες εντός έδρας επιτυχίες, ένα «ερυθρόλευκο» +5 σε περίπτωση διπλού, θα διαμορφώσει διαφορετικά τους όρους του παιχνιδιού.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα θα εισέλθει, αναγκαστικά, σε καθεστώς πίεσης πριν επισκεφτεί τη Λεωφόρο (με ενδιάμεσο σταθμό το Μπράιτον), την ώρα που το σύνολο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα πατήσει πιο γερά στην κορυφή της βαθμολογίας και θα προχωρήσει με ηρεμία.

Εννοείται πως η ισοπαλία βολεύει περισσότερο τους φιλοξενούμενους, καθώς θα διατηρήσει τη μεταξύ τους απόσταση – χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι θα παίξουν γι’ αυτήν.

Κυριακή κοντή γιορτή, λοιπόν, για τους δύο μεγάλους αντιπάλους που μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να επιβληθούν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Κι επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά, τις συγκεντρώσαμε μαζεμένες.

Πού θα δείτε το ΑΕΚ – Ολυμπιακός, πώς θα παίξουν, τι συνέβη πέρυσι

Το τηλεοπτικό κανάλι: Συντονίστε τους δέκτες σας στο πρώτο κανάλι του COSMOTE SPORT που κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων της ΑΕΚ.

  • Πριν και μετά έχει προγραμματιστεί εκπομπή στην ίδια πλατφόρμα για όλα τα παρελκόμενα του μεγάλου αγώνα (αφίξεις, παρασκήνια, δηλώσεις, στιγμιότυπα κλπ).

Διακοπή για μεταγραφές: Στο 15ήμερο που μεσολάβησε η ΑΕΚ έκλεισε την τρύπα στο κέντρο της άμυνάς της κι ο Ολυμπιακός ενίσχυσε κι άλλο τη μεσοεπιθετική γραμμή του.

  • Από τη μία ο Περουβιανός Αλεξάντερ Κάλενς, που ήρθε μάλιστα την Παρασκευή στην Αθήνα, θα μπει στην κιτρινόμαυρη εξίσωση δίπλα σε Βίντα, Μουκουντί και Μήτογλου.
  • Από την άλλη ο Πορτογάλος Ντάνιελ Ποντένσε και ο Μαυροβούνιος Στέφαν Γιόβετιτς αυξάνουν τις ερυθρόλευκες επιλογές περιφερειακά κι εντός περιοχής.

Το απουσιολόγιο: Εδώ και μέρες οι Αλμέιδα και Μαρτίνεθ δουλεύουν επί χόρτου τα πλάνα τους για τη μεγάλη μάχη, ευελπιστώντας πως θα παρατάξουν στο τέλος ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που έχουν πλάσει στο μυαλό τους.

  • Για την ΑΕΚ δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς θ’ αναγκαστεί ν’ αγωνιστεί χωρίς τους λαβωμένους Λιβάι Γκαρσία και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Ούτε ο Πέτρος Μάνταλος πρόκειται να είναι παρών εξαιτίας της τιμωρίας του.
  • Από τον Ολυμπιακό ο Βιθέντε Ιμπόρα προέρχεται από τραυματισμό και δεν αποκλείεται να προφυλαχθεί, καθώς ακολουθεί η πρεμιέρα στον όμιλο του Europa με αντίπαλο τη Φράιμπουργκ. Εκτός ο Ομάρ Ρίτσαρντς που δεν έχει ολοκληρώσει την αποθεραπεία του.

Ο διαιτητής: Το σύνθημα για την έναρξη θα δώσει με το σφύριγμά του ο Πορτογάλος Αρτούρ Σοάρες Ντίας. Διεθνής ρέφερι 44 ετών με πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία (21 αγώνες στο Champions League) και μπόλικο ελληνικό παρελθόν.

Τι έγινε πέρυσι: Στα έξι παιχνίδια υπήρξε ισορροπία με δύο νίκες για κάθε ομάδα και δύο ισοπαλίες. Μόνο τα γκολ (8-6) τούς χώρισαν.

  • Η χρονιά άρχισε με το 0-0 στο Φάληρο για τη Super League και συνεχίστηκε με το 3-0 της ΑΕΚ για το κύπελλο.
  • Ακολούθησε το 3-1 του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια, προτού οι «ερυθρόλευκοι» επιβληθούν ξανά 2-1 στον επαναληπτικό του κυπέλλου χωρίς όμως να προκριθούν.
  • Ήρθε εν συνεχεία το 3-1 της Ένωσης στο Καραϊσκάκη για τα playoffs και το 0-0 στην OPAP Arena στο ματς του β’ γύρου.

Οι πιθανές ενδεκάδες: Από τα πρόσωπα που, εν τέλει, θα επιλέξουν οι δύο προπονητές θα εξαρτηθούν και οι σχηματισμοί των δύο αντιπάλων στο χορτάρι. Ας μην αποκλειστούν τα συστήματα με τρεις κεντρικούς χαφ ως plan b των δύο προπονητών.

  • Λογικά ο Αλμέιδα θα παρατάξει στο αρχικό σχήμα τους Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Άμραμπατ (ή Ελίασον), Πινέδα, Τσούμπερ (ή Αραούχο), Πόνσε.
  • Ο Μαρτίνεθ εκτιμάται ότι θα εμπιστευτεί γι’ αρχή τους Πασχαλάκη, Ροντινέι, Ρέτσο, Φρέιρε, Κίνι (ή Ορτέγα), Έσε, Καμαρά, Φορτούνη, Μασούρα, Μπιέλ, Ελ Καμπί.