Θα σας μεταφέρω, πρώτα, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπου χθες συνεδρίαζε (με κλειστές τις πόρτες) η διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Ήταν μια συνεδρίαση στην οποία ήταν παρόντες τρεις πρώην υπουργοί Άμυνας (Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Αποστολάκης) μία πρώην υπουργός Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία και προέδρευε), ένας πρώην αρχηγός της Αστυνομίας ο Τάσος Δημοσχάκης και ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών και Προ-Πο ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ακόμα βρισκόταν στη συνεδρίαση και ένας νέο-ορκισθείς υπουργός ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, καθώς και βουλευτές της ΝΔ απόστρατοι αξιωματικοί.

Ήταν από αυτές τις συνεδριάσεις που απαγορευόταν αυστηρά να υπάρξουν διαρροές προς τα έξω, αλλά σε μια τέτοια συνεδρίαση της Επιτροπής σπάνια υπάρχουν χειροκροτήματα, τόσο έντονα που ακούστηκαν ακόμα και έξω από την αίθουσα. Τι είχε συμβεί;. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα εάν υπήρξε ή εάν θα υπάρξει συζήτηση με την Τουρκία για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ως εξής: «Ποτέ δεν συζητήσαμε, ούτε θα συζητήσουμε στο μέλλον την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Το τι στρατό έχουμε στα νησιά, εάν, δηλαδή είναι λόχος ή διμοιρία είναι καθαρά δική μας υπόθεση και κανενός άλλου».

Από την αντιπολίτευση εισηγήτρια ήταν η Ρένα Δούρου και από την ΝΔ ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές κυρίως αφορούσαν την ενδεχόμενη επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Και στο σημείο αυτό ειπώθηκε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Η κυριαρχία μας είναι εκτός συζήτησης με την Τουρκία, αναφέρθηκε συγκεκριμένα. Έως εδώ μπορώ να σας πω. Δυστυχώς δεσμεύομαι από το απόρρητο της συνεδριάσεως…

***

Ίσως η πιο δύσκολη ΔΕΘ για τον Πρωθυπουργό

Στα πηγαδάκια βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή αναγνωρίζουν ότι η εφετινή ΔΕΘ για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για την κυβέρνηση είναι πιθανότατα η πιο δύσκολη από όλες, καθώς τον θρίαμβο της διπλής εκλογικής νίκης διαδέχθηκε μία νέα κυβερνητική θητεία που, προς το παρόν, μετρά κυρίως αστοχίες, λάθη, αποτυχίες, καταστροφές και παραιτήσεις υπουργών. Θα κληθεί να απαντήσει στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κυβερνητική «αδιαφορία» απέναντι στις έγκυρες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τη θεομηνία στην κεντρική Ελλάδα – και αυτή τη φορά, θα πρέπει να πει κάτι παραπάνω από την υπαρκτή σφοδρότητα της κλιματικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης και η Μεσόγειος. Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν και για ένα λόγο ακόμη: πως κράτησε για τον εαυτό του το τελευταίο διήμερο της ΔΕΘ, ακριβώς για να μην έχει αντίλογο από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

***

Η τελευταία δημοσκόπηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σας έχω δημοσκόπηση, αυτή που παρουσίασε χθες βράδυ το Mega η οποία κάνει, όπως μαθαίνω πάταγο. Είναι μια δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου συμβαίνουν τα παρακάτω: Στο μεγάλο κοινό και ειδικότερα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές έχει προβάδισμα (μη ανατρέψιμο) η Αχτσιόγλου. Αλλά σε αυτούς που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν, τα πράγματα αλλάζουν, γίνεται ανατροπή. αφού το προβάδισμα περνά στον Κασσελάκη. Αν όμως προκύπτει κάτι ουσιαστικό φαίνεται στο κρίσιμο ερώτημα της κάλπης, που είναι «ποιος μπορεί να κερδίσει μελλοντικά τον Μητσοτάκη και να ανανεώσει το κόμμα». Εκεί κερδίζει Κασσελάκης. Στο δεύτερο γύρο η μονομαχία (πρόκειται για πραγματικό ντέρμπι) έστω και οριακά φαίνεται πως κλείνει προς τον Κασσελάκη που συγκεντρώνεινει τις προτιμήσεις με 45%, έναντι Αχτσιόγλου 44%.

***

Έρχεται εισφορά για φυσικές καταστροφές

Θα μπορούσε να ονομαστεί «τέλος καταστροφών», όχι βεβαίως με την στενή έννοια, δηλαδή ότι θα είναι το τέλος των καταστροφών, αλλά μια εισφορά για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ήδη κυβερνητικοί κύκλοι και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό το εξαγγέλλουν, όσο πιο… ανώδυνα μπορούν για να μην τρομάξουν τους φορολογούμενους που περιμένουν μειώσει φορολογίας. Λένε λοιπόν ότι η εισφορά αυτή (σ.σ. η λέξη «εισφορά» είναι προσωρινή) θα κατανεμηθεί δίκαια σε όλους. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι δεν θα επιβληθεί σε όλους, αλλά σε έχοντες και κατέχοντες (ανάλογα με το εισόδημα που έχουν). Εθελοντικό τέλος γίνεται; Γίνεται, αλλά δεν το βλέπω στην προκειμένη περίπτωση. Απλώς υπενθυμίζω ότι στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων υπήρξε εθελοντική εισφορά τραπεζών, αλλά τώρα η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει έναν κουμπαρά για την (οικονομική) αντιμετώπιση των καταστροφών. Δεν έχει παρά να περιμένουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αύριο στην ΔΕΘ για να μάθουμε περισσότερα και κυρίως πώς, αυτήν η εισφορά (ή τέλος) θα ονομασθεί.

***

Γιατί υπάρχει η έξαρση αναρμοδιότητας από υπουργούς;

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο μας, σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών μας». Σχεδόν το 80% των απαντήσεων που δίνουν τα υπουργεία στις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης έχουν πάνω κάτω αυτό το περιεχόμενο. Με απλά λόγια τα υπουργεία δηλώνουν αναρμόδια και παραπέμπουν τους βουλευτές σε άλλα υπουργεία. Που οφείλεται αυτή η «έξαρση αναρμοδιότητας»; Σε κάποιο βαθμό στην απροθυμία των υπουργικών γραφείων να απαντήσουν στα ερωτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν είναι και πάντα ευχάριστα και κόσμια ή ευκρινώς διατυπωμένα. Σε μικρότερο βαθμό στην πρακτική κάποιων κόμματων – κυρίως της δεξιάς- να καταθέτουν ερωτήσεις άσχετες ως προς το χαρτοφυλάκιο των υπουργών που απευθύνονται, μόνον για να μπορούν να επικαλεστούν πως έχουν υποβάλει σχετική ερώτηση… Ωστόσο, ανεξαρτήτως λόγων και προθέσεων το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ήδη μετατραπεί σε χώρο επιλεκτικής λογοδοσίας. Και εάν δεν μπουν κανόνες τότε η κοινοβουλευτική διαδικασία θα καταστεί ακόμη πιο προβληματική, ότι και εάν σημαίνει αυτό για την δημοκρατία μας.

***

Τα «ξεδοντιάσματα» του Κασσελάκη

Νόμιζα στην αρχή ότι άκουγα άλλον, γνωστό για τις ακρότητές του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (ξέρετε τώρα εσείς ποιον εννοώ). Αλλά ήταν ο Στέφανος που είπε ότι γουστάρει να ξεδοντιάσει δημοσιογράφους και δικαστές. Και το είπε τόσο καθαρά, χωρίς καν να ντραπεί και τι περίμενε; Ό,τι δεν θα αντιδρούσε κανείς; Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αντέδρασε στην αναφορά από τα Γιάννενα του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ότι «γουστάρει» να «ξεδοντιάσει» το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων. Παράλληλα, η ΕΔΕ καλεί το κόμμα της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης να λάβει άμεσα θέση για τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης, τα οποία «προσβάλλουν το θεσμό της Δικαιοσύνης και της ελευθεροτυπίας και καταδεικνύουν έλλειψη σεβασμού στις αρχές του Κράτους Δικαίου, που διέπουν την ευνομούμενη πολιτεία μας».

***

Η Εύα Καϊλή και πάλι στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου

Η Εύα Καϊλή το όνομα της οποία έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο Qatargate, επέστρεψε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, την Τετάρτη παρακολούθησε την ομιλία της εξόριστης Λευκορωσίδας ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσικχανούσκαγια, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον λαό της Λευκορωσίας στον αγώνα του για ελευθερία κόντρα στις «ορέξεις» του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σημειώνεται πως το αίτημα της Καϊλή να επιστρέψει στις διεργασίες του Ευρωκοινοβουλίου είχε εγκριθεί από τις αρχές Ιουνίου.

***

Ποιος είδε την προκαταβολή και δεν ρώτησε;

Επειδή συχνά γίνεται αναφορά στην κρατική επιχορήγηση που αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών, το ερώτημα που τίθεται από πολλούς βουλευτές είναι το που πήγε η προκαταβολή αυτής που έλαβαν το καλοκαίρι. Γιατί αυτή τους καταβλήθηκε και μάλιστα έγινε το μήλον της έριδος μεταξύ τους , με τους τότε «αντάρτες» Βουλευτές των Σπαρτιατών να ζητούν να δοθεί σε ίδρυμα για καρκινοπαθή παιδιά. Μετά την ανακωχή όμως καμία αναφορά πλέον δεν γίνεται σε αυτήν. Αντίθετα το κόμμα τους ,ζητά από τους οπαδούς να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τη Θεσσαλία , τα οποία όμως, όπως λέει η αφίσα, θα δοθούν σε … ΜΚΟ για να τα προωθήσουν αυτές στους πληγέντες. Φαίνεται πως η Θεσσαλία βρίσκεται μακριά για αυτούς, καθώς όπως δήλωσε ο Βουλευτής Λαρίσης τους, Κωνσταντίνος Φλώρος, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκλογική του περιφέρεια, «γιατί θέλησε να σεβαστεί τις σχετικές απαγορεύσεις της αστυνομίας» . Σε κάθε περίπτωση η Εθνική οδός προς τη Λάρισα έμεινε για λιγότερο από ένα 24ωρο κλειστή.

***

Όταν οι «οχιές» πάνε στις φωλιές τους

Το νέο σχέδιο για τα F-16 Vipers, θέλει όλες τις «οχιές» διασκορπισμένες σε όλες τις αεροπορικές βάσεις της χώρας. Κάθε 13 Vipers και σε μια αεροπορική βάση. Έτσι οι πολεμικές μοίρες «Αστέρι», «Αλεπού», «Όλυμπος» κτλ., τα 84 δηλαδή F-16 θα κατανεμηθούν, σύμφωνα με τα σχέδια του ΓΕΑ, στην 343 Μοίρα στην Σούδα (εκεί θα είναι τα μαχητικά με κωδική ονομασία «Αστέρι»), στην 340 Μοίρα (πάλι στην Σούδα) με την ονομασία «Αλεπού», εν συνεχεία, μόλις ετοιμασθούν και γίνουν Vipers, 13 από αυτά θα σταθμεύουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα (εκεί όπου είναι το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας) και βεβαίως δύο μοίρες με την ονομασία « Όλυμπος» θα βρίσκονται στον Άραξο. Στην Ανδραβίδα, πιθανόν να ρωτάτε; Εκεί βρίσκονται τα Φάντομ (F-4) και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί για πολλά ακόμα χρόνια.