Στην κυκλοφορία δόθηκε ξανά από το απόγευμα της Παρασκευής η νέα εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης η οποία είχε μετατραπεί για μέρες σε μια απέραντη λίμνη λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού.

Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και στο ρεύμα προς Αθήνα, αλλά και σε αυτό προς Θεσσαλονίκη και για οχήματα έως 3,5 τόνους.

Για τα οχήματα άνω 3,5 τόνων δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών του οδοστρώματος, εξαιρουμένων των οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας και εκείνων που χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά των νεκρών ζώων.

Καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά

Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι πρώτες καταβολές χρημάτων σε πλημμυροπαθείς που έχουν υποβάλει αίτηση στο arogi.gov.gr με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να σημειώνει κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, ύψους 6.600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό με κύρια κατοικία.

«Συγκεκριμένα, σήμερα καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά των περιοχών που επλήγησαν ολικά και σημαντικά από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Μια καταβολή μέσα σε λίγες ημέρες, που δεν έχει καμία σχέση με ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Μια καταβολή αναγκαία, φυσικά, για πολίτες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Περισσότερα, λοιπόν, από 25 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν αυτόματα, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία ή δήλωση στην πλατφόρμα. Αυτοψίες θα ακολουθήσουν.

Καταβλήθηκαν, μετά από ένα δύσκολο έργο διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Καταβλήθηκαν, σε όσους δικαιούχους προέκυψαν από αυτό το έργο διασταυρώσεων» επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι δεν έχουν καταβληθεί σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά σε όσους προέκυψαν μετά τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων, καθώς εντοπίστηκαν ελλείψεις στα δηλωθέντα στοιχεία από τους κατοίκους, αλλά ακόμα και απουσία δηλωθέντος IBAN στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ από τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Για αυτό το λόγο η ΑΑΔΕ, από χτες, όπως είπε ο υφυπουργός έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία σε κάθε ΔΟΥ για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών για την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

Παράλληλα, προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς, είπε επίσης ο κ. Τριαντόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι ήδη με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου των κλιμακίων, θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν. «Αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που έχουν. Αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που έχουν πληγεί σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Αυτοψίες και από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες έφτασαν τις 1.081» σημείωσε.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως όλοι οι πληγέντες θα λάβουν αυτό που δικαιούνται γρήγορα. «Γρήγορα, δίκαια και με προσοχή» πρόσθεσε. Στάθηκε στο τελευταίο διότι, όπως είπε, κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης και τόνισε:

Τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που είναι στο πεδίο, συνεπικουρούμενα από το Στρατό, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική φέρουν διακριτικά της υπηρεσίας ή των υπηρεσιών τους και δεν ζητούν IBAN, δεν ζητούν λογαριασμούς τραπεζών, δεν ζητούν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS.

Γνωστοποίησε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί για αυτές τις περιπτώσεις εξαπάτησης και ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Επίσης, απηύθυνε παράκληση όποιος πολίτης αντιληφθεί τέτοια απόπειρα εξαπάτησης να απευθυνθεί άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία. «Οι στιγμές είναι δύσκολες για πολλούς συμπολίτες μας, αλλά θέλει προσοχή, διότι – δυστυχώς – κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν αυτή τη δυσκολία» ανέφερε και τόνισε: «Δυσκολία που όλοι μαζί εργαζόμαστε για να την ξεπεράσουμε και η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας και να συνεχίζουμε το δρόμο ανάπτυξης που είχαμε χαράξει όλα αυτά τα χρόνια. Και θα το πετύχουμε».