Πέθανε ο Φερνάντο Μποτέρο, Κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Γουστάβο Πέτρο.

«Πέθανε ο Φερνάντο Μποτέρο, ο ζωγράφος των παραδόσεων και των ατελειών μας, ο ζωγράφος των αρετών μας», τόνισε ο Κολομβιανός πρόεδρος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την τοποθεσία του θανάτου του.

Ο Φερνάντο Μποτέρο, γεννημένος το 1932 στο Μεντεγίν, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Τα έργα του κοσμούν εμβληματικούς δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και την Ιερουσαλήμ. Τα γλυπτά του πωλούνται σε δημοπρασίες σε τιμές που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πρώτα υπερμεγέθη γλυπτά του εκτέθηκαν δημόσια το 1991 στο Καστέλο Μπελβεντέρε της Φλωρεντίας. Ακολούθησαν εκθέσεις στο καζίνο του Μόντε Κάρλο και στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού.

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς καλλιτέχνες της Νότιας Αμερικής. Θεωρείται ο δημιουργός του ιδιώματος που φέρει το όνομά του, «boterismo», και είναι άμεσα αναγνωρίσιμο για τις πληθωρικές και αισθησιακές μορφές του.

Ήταν παντρεμένος με την Ελληνίδα ζωγράφο και γλύπτρια, Σοφία Βάρη, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαΐου του 2023.

Ο Μποτέρο αφήνει μία τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, η οποία αποτελείται από τα έργα του, το δικό του μοναδικό ύφος και την κληρονομιά του ως ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.