Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Στρασβούργο. Τα σενάρια για τις κινήσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν και παίρνουν. Θα προχωρήσει, άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ή θα θελήσει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της κυβέρνησής αργότερα, ενδεχομένως μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές;

Η ανοικοδόμηση της καταστροφής

Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση των πόρων που εξασφάλισε από τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει επιπτώσεις της πρωτοφανούς καταστροφής στη Θεσσαλία. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση για αναπροσαρμογή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων και η καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα. Το κόστος της παρέμβασης για την, επί της ουσίας, ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, αλλάζει εκ των πραγμάτων το κυβερνητικό πακέτο που επρόκειτο να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Ένα ερωτηματικό είναι αν θα επηρεαστούν, και σε ποιο βαθμό, τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια και το ρεύμα τα οποία πάντως θα συνεχιστούν.

Οι σκέψεις για ανασχηματισμό

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης ο ανασχηματισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδια του Πρωθυπουργού κι ας καρατομήθηκαν δύο υπουργοί (και ένας περιφερειάρχης) προτού η κυβέρνηση 100 ημέρες εξουσίας. Έως την ΔΕΘ, δηλαδή δεν θα υπάρξει κανένας ανασχηματισμός. Με τις τραγωδίες των πλημμυρών αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ο προγραμματισμός του Μαξίμου, όπως μου λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αλλάζει συνεχώς.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν για παράδειγμα ότι θα απαιτηθεί λίαν συντόμως ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός γύρω στα 600 με 700 εκατ. και ότι η ομιλία που θα εκφωνήσει το Σάββατο προς τις παραγωγικές τάξεις ο κ. Μητσοτάκης, αλλάζει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και ιδιαίτερα στο Θεσσαλικό Κάμπο: «Προσαρμόζει την ομιλία του μέρα με την μέρα», λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν, αλλά και τι μπορεί να εξαγγείλει, λένε οι συνεργάτες του.

Το sms στα γαλάζια κινητά

Ο ΒΗΜΑτοδότης προχωρά και σε μια άλλη αποκάλυψη, του μηνύματος που έλαβαν στα κινητά τους τα γαλάζια στελέχη. Όχι δεν ήταν από το 112, αλλά ήταν από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα από τον Γιάννη Μπραττάκο (ήταν δηλαδή κάτι σαν 112 αφού είχε και… οδηγίες και περιορισμούς αλλά και… προειδοποιήσεις), το οποίο και σας μεταφέρω πάραυτα:

«Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ θα γίνει το Σάββατο 16/9 στις 20:00 στο Βελλίδειο. Υπό το βάρος των συνθηκών, παρακαλούμε κατά την παραμονή σας στη Θεσσαλονίκη να συμμετέχετε μόνο σε αναγκαίες και αυστηρά θεσμικές εκδηλώσεις». Βεβαίως δεν κατονομάζει ποιες είναι αυτές οι «θεσμικές εκδηλώσεις», αλλά προφανώς όλοι κατάλαβαν τι λέει το πρωθυπουργικό μήνυμα.