Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν το σπάσιμο δύο φραγμάτων κοντά στην παράκτια πόλη Ντέρνα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης και μεταφέροντας ολόκληρες γειτονιές στη θάλασσα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές την Τρίτη.

Η Λιβύη, χώρα της Βόρειας Αφρικής που έχει διασπαστεί λόγω πολέμου, δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για την κακοκαιρία Daniel, η οποία σάρωσε πρώτα την Ελλάδα πριν χτυπήσει την ακτογραμμή της. Μάλιστα, η χώρα διοικείται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, κάτι που περιπλέκει τις προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας, ενώ η υποδομή της δεν συντηρήθηκε ανεπαρκώς μετά από μια δεκαετία πολιτικού χάους.

Μόνο στην πόλη Ντέρνα, τουλάχιστον 5.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης που εποπτεύει την Ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με τον λιβυκό τηλεοπτικό σταθμό al-Masar. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ πάνω από 10.000 αγνοούνται.

Οι πολίτες που διέφυγαν από τη Ντέρνα έφυγαν από την πόλη «σαν να γεννήθηκαν σήμερα, χωρίς τίποτα», είπε ένας αξιωματούχος του στρατού.

Με χιλιάδες ανθρώπους να αγνοούνται, ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Οι πλημμύρες λύγισαν κτίρια, βύθισαν οχήματα και μπλόκαραν δρόμους, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις πιο βαριά πληγείσες περιοχές.

Πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.