Με την κρίση στη Θεσσαλία να εξελίσσεται στην ανθρωπιστική και σε όλες τις άλλες πιθανές διαστάσεις (οικιστική, επισιτιστική, υγειονομική, οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε τη Δευτέρα να κλείσει άρον άρον το άλλο μέτωπο, που άνοιξε με την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά την προηγούμενη εβδομάδα.

Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έκλεισε προσωρινά μία εκκρεμότητα που φάνηκε πολλαπλώς ότι δεν μπορούσε να διαρκέσει επί μακρόν, για πολλούς λόγους: Είτε εξ αιτίας των αδιανόητων δηλώσεών του και της προφανούς αδυναμίας να ανασκευαστούν εκ των υστέρων, είτε επειδή πέραν αυτών, το τραγικό περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας, στάθηκε αφορμή ώστε να αποκαλυφθεί η γενικότερη κατάσταση στην ελληνική ακτοπλοΐα, η οποία διαπιστωνόταν από όλους όσοι ταξίδεψαν δια θαλάσσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ως προς αυτά, η τοποθέτηση του Χρήστου Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, παρουσιάζεται ως μία ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις του πλαισίου λειτουργίας ενός κομβικής σημασίας κλάδου, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών. Η επιλογή έχει πάντως ήδη προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία στρέφεται κατά του Χρήστου Στυλιανίδη για τις ευθύνες του στο πεδίο των υποδομών του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Στο καθαρά πολιτικό πεδίο, φάνηκε ότι όπως συνέβη σε φαινομενικά ανύποπτο χρόνο με την περίπτωση του Νότη Μηταράκη, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει την μέθοδο της «παραίτησης» και όχι της επίσημης αποπομπής των υπουργών.

Η επιλογή είναι προφανής, καθώς με τον τρόπο αυτό, οι υπουργοί που μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί, εμφανίζονται να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη και έτσι το Μέγαρο Μαξίμου, αφενός απαλλάσσεται από ενδεχόμενες άλλου τύπου περιπλοκές και αφετέρου, κερδίζει χρόνο, όσο φουντώνει η φημολογία για έναν πρώιμο ανασχηματισμό, ο οποίος αν και όποτε γίνει, δεν θα μπορεί να είναι περιορισμένης έκτασης, τουλάχιστον κατά τα όσα έχει δηλώσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί εναλλαγής προσώπων στις υπουργικές καρέκλες («rotation»).

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει, ως προς το αν το δρόμο του Νότη Μηταράκη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα ακολουθήσουν και άλλοι υπουργοί παραιτούμενοι.

Η σχετική φημολογία ήδη αναπτύσσεται γύρω από κάποια ονόματα, με πρώτο αυτό του Βασίλη Κικίλια, καθώς η εξέλιξη της κρίσης στη Θεσσαλία θα δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις και απαιτήσεις στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, είτε για τα όσα (δεν) έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, είτε για εκείνα που νομοτελειακά θα ακολουθήσουν.