Σαράντα εννέα καταξιωμένοι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται τον διαχρονικό και έμπλεο μεστού περιεχομένου όρο «εγκυκλοπαίδεια» στην ομώνυμη ομαδική έκθεση του Συλλόγου Εικαστικών Μεσογαίας, συνομιλώντας μέσα από τις δημιουργίες τους  με αυτή την εξαιρετικά πυκνή θεματική πρώτη ύλη, η οποία σηκώνει πολλές αναγνώσεις.

Τα έργα των δημιουργών ερευνούν το θέμα της γνώσης και την εξέλιξη της οργάνωσης των πληροφοριών από την εποχή της ανακάλυψης της γραφής μέχρι την ψηφιακή σημερινή εποχή. Ο λόγος και η εικόνα, τα επιτεύγματα του ανθρώπου , η παροχή της γνώσης σε όλη την ανθρωπότητα, η εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο μοιράζεται η πληροφορία και ο πολιτισμός είναι μερικές από τις έννοιες που πραγματεύονται τα έργα της έκθεσης.

Έργο του Κωνσταντίνου Πίττα.

Όπως σημειώνει και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού : «Πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες η συστηματοποιημένη σώρευση της γνώσης και η οπτική ή συμβολική μεταλαμπάδευση της ιδέας αυτής με διάφορους τρόπους και εικαστικές προσεγγίσεις. Αλλά ακόμη, η ίδια η οπτική εμφάνιση των ιστορικών εγκυκλοπαιδειών ως μαγικών και πολύτιμων αντικειμένων ή η ιδέα κάθε χωριστού λήμματος που συναντά τα υπόλοιπα».

Έργο του Γιάννη Γεωργαρίου.

Πρόθεση της έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 13/09«η διαμόρφωση ενός οργανικού εικαστικού παλίμψηστου με κεντρικό αντικείμενο την ανθρώπινη γνώση, σημειολογικά αποτυπωμένη μέσω διαφορετικών, άλλοτε ανθεκτικών στον χρόνο και άλλοτε εφήμερων υλικών σε ποικίλες εικαστικές εκφάνσεις (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, χαρακτική, κεραμική, ύφανση, κατασκευή, εγκατάσταση. ψηφιακή εικόνα κ.ά.) που σταδιακά ψηφοθετούν και ορίζουν ένα παλλόμενο πρωτογενές πεδίο ανίχνευσης και κατάθεσης» επισημαίνει η κα. Κρητικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ανδρικοπούλου Όλγα, Βελισσαροπούλου Σταυρούλα, Βέλλιου Έλλη, Γαβαλάς Γιάννης, Γεωργαρίου Γιάννης, Γκίκα Θεοφανώ, Γουνελά Βούλα, Δημοπούλου Μάχη, Δικέφαλος Κώστας, Δούμα Θαλασσινή, Δρακούλη Σεβαστή, Ευθυμίου Τζίμης, Θεοδοσία, Θέος Βασίλης, Καζάκου Άννα, Καλακαλλάς Ανδέας, Καλακαλλάς Γιώργος, Καραμούζη Ράνια, Κατσιαφίκα Νταϊάν, Κελαϊδή Μαρία, Κομνηνού Ειρήνη, Κονταράτος Γιάννης, Κοροβέση Αγγέλικα, Κοτσομίτη Λου, Λαουράκη Μαρουσώ, Λατινοπούλου Αθηνά, Λυμπεραίου Χρυσάνθη, Λυρίτη Μπέττυ (Ελισσάβετ), Μανίνης Δημήτρης, Μπέργιου Ρίκα, Μπερτόλης Θωμάς, Μπλιάτσου Γεωργία, Μπούρχα Ασπασία, Παπανδρέου Βασιλική, Παππά Άννα, Πίττας Κωνσταντίνος, Πολύζος Βαγγέλης, Ροζάκου Γιούλα, Σόρογκας Σωτήρης, Σπανός Μάνος, Σταμάτη Αθηνά, Σταύρου Τίτα, Τσεβά Αγγελική, Τσίνας Σπύρος, Φλώρου Ρένα, Φρατζόγλου Βατώ, Χατζή Αθηνά, Χούντας Γιώργος, Ψαρράς Παντελής.

Έργο του Γιάννη Κονταράτου.

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: 13/9/23 στις 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 13/9/23 μέχρι 30/9/23

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή: 11:00-14:00 και 18:00-21:00, πρωινές ξεναγήσεις για εκπαιδευτήρια ή για ομάδες κατόπιν συνεννόησης

Χώρος διεξαγωγής: ΚΕΕΤ (Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Πρώην Αποθήκες Καμπά)