Ενα θερινό σινεμά με θέα τη θάλασσα και σκηνικό του τα βιομηχανικά φουγάρα. Xτίστηκε από αμερικανούς στρατιώτες σε υπηρεσία στην Ελευσίνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και επιβιώνει μέχρι σήμερα χάρη στην αφοσίωση της δραστήριας κινηματογραφικής του λέσχης. Είναι το ιδανικό μέρος για να διεξαχθεί το «Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης», μια σειρά προβολών μη αφηγηματικών φιλμ και ντοκιμαντέρ από 22 διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες από 12 χώρες, οι οποίοι/ες θα είναι μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητά τους παρόντες και παρούσες για να συνομιλήσουν με το κοινό τη μέρα παρουσίασης του έργου τους (η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους).

Ο αμερικανός εικαστικός και κινηματογραφιστής Μπεν Ράσελ θα φέρει την αναζήτησή του για τη Χαμένη Ατλαντίδα («Atlantis»), η παλαιστίνια εικαστικός Tζουμάνα Μάνα θα αναδείξει το κωμικοτραγικό τού να συλλέγεις βρώσιμα χόρτα στην εύθραυστη συνοριακή γραμμή Ισραήλ-Παλαιστίνης («Foragers»), η Εύη Καλογηροπούλου το έργο της στα ναυπηγεία του Περάματος που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών («Στον θρόνο του Ξέρξη»), η Πολωνή Ανιέσκα Πόλσκα θα φέρει τον μελαγχολικό της ήλιο-μάρτυρα της ηθικής και περιβαλλοντικής κατάρρευσης του πλανήτη (το συγκεκριμένο έργο θα παρουσιαστεί με την υποστήριξη της συλλογής Polygreen Culture & Art Initiative, PCAI).

Το πρότζεκτ έχει ενορχηστρώσει ειδικά για την πόλη και τον συγκεκριμένο κινηματογράφο της η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη. Χρησιμοποιώντας τον τίτλο της ταινίας του Τζουζέπε Τορνατόρε «Σινεμά ο Παράδεισος» ως μια καυστική υπόμνηση του πολυεπίπεδου παρελθόντος μιας πληγωμένης πόλης που συνδεόταν και με το πέρασμα από τον «κόσμο των ζωντανών» στον «κόσμο των νεκρών», αποπειράται να δημιουργήσει νοητές «Βιομηχανίες συνύπαρξης». «Να γίνουν οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές μονάδες, βιομηχανίες αγάπης και συμβίωσης, στο μέτρο που είναι εφικτό να γίνουν μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ. Απλά δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτε λιγότερο από το να το προσπαθεί» θα πει η κυρία Φωκίδη στο «Βήμα».

Οι θεματικές των έργων εστιάζουν στον τομέα της εργασίας, του περιβάλλοντος, σε τελετουργικά επίκλησης πνευμάτων κ.ά. To πρόγραμμα προβολών θα ξεκινήσει με την ταινία του σπουδαίου θεωρητικού και κινηματογραφιστή Αλαν Σέκουλα (1951-2013) που αφηγείται το ταξίδι ενός κοντέινερ στα λιμάνια του κόσμου («The forgotten place»). Να πούμε δε, ότι ο Αριστείδης Αντονάς θα κάνει μια αρχιτεκτονική παρέμβαση στον κινηματογράφο, μια γλυπτική εγκατάσταση-πίνακα ανακοινώσεων των ταινιών «προσεχώς», η οποία θα παραμείνει στον χώρο και μετά την ολοκλήρωση του πρότζεκτ.

«Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης» στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας (παραλία Ελευσίνας, Κανελλοπούλου & Νικολαΐδου) στις 13, 15, 16, 17, 18, 19 έως 24/9.