Βαρύ κλίμα κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία, όπου το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ήταν σαρωτικό, αφήνοντας πίσω νεκρούς και δεκάδες εγκλωβισμένους πολίτες. Οι τελευταίες τραγικές εξελίξεις έχουν φέρει την απόλυτη ανατροπή, τόσο στον πολιτικό προγραμματισμό όσο και στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με το πρωθυπουργικό γραφείο να ακυρώνει την συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.

Η ματαίωση της ομιλίας καθώς και της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήταν μονόδρομος και αυτό διότι θα φάνταζε τουλάχιστον πολιτικά «οξύμωρο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της έκθεσης να μιλά για τον επίδοξο κυβερνητικό προγραμματισμό των επόμενων ετών, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του κράτους και των υποδομών του, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει το πέρασμα του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Φανερό είναι ταυτόχρονα ότι, ο κρατικός σχεδιασμός δοκιμάστηκε και απέτυχε σε ένα μεγάλο βαθμό και αυτό μαρτυρούν οι εικόνες από τα πνιγμένα χωριά της Θεσσαλίας. Το γεγονός αυτό, θα οδηγήσει μοιραία τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει τόσο από την Λάρισα όπου θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή (8/9) όσο και από το βήμα της ΔΕΘ στα μέσα της εβδομάδας, για ύψιστη ανάγκη αναδιάρθρωσης του κράτους καθώς και του σχεδιασμού διαχείρισης κρίσεων σε επιχειρησιακό/διαχειριστικό  βαθμό και επίπεδο υποδομών, ώστε να ανακτηθεί το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας, μπροστά σε μια επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

Προτεραιότητα στη διάσωση

Η προτεραιότητά για την ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη προτεραιότητα και αυτό έγινε σαφές και από την εντολή Μητσοτάκη, σύστασης νέου Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα όπου μετέβησαν και οι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί , Υποδομών, Εσωτερικών, Κλιματικής κρίσης και Υγείας, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να συντονιστούν για την διάσωση και τον απεγκλωβισμό πολιτών από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Χθες, από την πλευρά του και ο υπουργός  Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, στο ίδιο μήκος κύματος κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εν εξελίξει των φαινομένων και των καταστροφών, προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και ότι  όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή, και δεν έγινε» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Για τον καλύτερο συντονισμό δε, στο κέντρο της Λάρισας κατανεμήθηκαν αρμοδίως οι ενέργειες και το έργο που απαιτείται κατά τον ακόλουθο τρόπο:

1. Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)
2. Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)
3. Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)
4. Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)
5. Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)
6. Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)

Παράλληλα, οι συγκλονιστικές εικόνες από τα πλημμυρισμένα χωριά με τις σκεπές των σπιτιών, ίσα να ξεχωρίζουν από την επιφάνεια του νερού  θέτει υπό αμφισβήτηση τα αντανακλαστικά της κεντρικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκτός από πειστικές απαντήσεις απαιτούνται πλέον δραστικές λύσεις. Οι πρώτες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την θεομηνία που σάρωσε τη χώρα αναμένονται σήμερα από τη Λάρισα, μετά από τη σύσκεψη που θα προηγηθεί στο έκτακτο «δωμάτιο πολέμου», όπου θα δοθεί και μια πρώτη πιο συνολική εικόνα στο επιχειρησιακό πεδίο.

Μετά τον πρώτο στόχο που είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής με κάθε μέσο,  το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να καταστήσει σαφές στο μήνυμα προς τους πολίτες ότι θα υπάρξουν «γρήγορες διαδικασίες παντού» σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς της επόμενης μέρας: Τόσο τα σχέδια αποκατάστασης όσο και τις αποζημιώσεις. «Θα είμαστε δίπλα σε όποιον δοκιμάζεται» λένε πρωθυπουργικά στελέχη.