Δραματικές είναι οι ώρες που ζουν οι κάτοικοι στη Περιφέρεια της Θεσσαλίας καθώς και στη Λάρισα, με τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφονται στις περιοχές από την κακοκαιρία Daniel να είναι ακραία, ενώ δεκάδες είναι και οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι που ζητούν βοήθεια από τις Αρχές.

Γι’ αυτό το λόγο, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργείται με έδρα την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Κέντρο Επιχειρήσεων για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα με πρώτη προτεραιότητα να είναι ο απεγκλωβισμός πολιτών από πλημμυρισμένες οικίες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (7/9) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ενιαίο  Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Το νέο Κέντρο που θα συσταθεί και στο οποίο θα μετέχουν κυβερνητικά κλιμάκια, θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ε αυτό θα υπάρξει η ακόλουθη κατανομή έργου:

  1. Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)
  2. Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)
  3. Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)
  4. Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)
  5. Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)
  6. Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).

Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα η διάσωση – Στις πληγείσες περιοχές το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Όπως είπε: «Η χώρα μας βρίσκεται για τρίτη μέρα αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι εστιασμένο στο βορειοανατολικό τμήμα της Καρδίτσας, με όλους τους νομούς της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, μαζί με τη συνδρομή του Στρατού είναι στο πεδίο, δρώντας σύμφωνα με τα σχέδια “Ξενοκράτης” και “Δαρδανός”. Παράλληλα έντονα φαινόμενα μικρής ή μεγαλύτερης έντασης παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη. Προσωπικό και μέσα έχουν διατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και χώρος φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

»Από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί πέντε μηνύματα του 112 εστάλησαν στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων για απομάκρυνση των πολιτών από υπόγειους και ισόγειος χώρους λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων. Τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν. Γι’ αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της πρώτης, δεύτερης, τέταρτης, πέμπτης, έκτης και όγδοης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν.

»Τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν. Η Πυροσβεστική έχει από την Τρίτη δεχθεί περίπου 5.000 κλήσεις. Προτεραιότητα η επέμβαση σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. 750 συμπολίτες μας έχουν απεγκλωβιστεί στη Θεσσαλία. Ο αριθμός των απεγκλωβισμένων σε όλη την επικράτεια είναι 820. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από σήμερα το απόγευμα και να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, τα οποία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας υπερβαίνουν τα δύο μέτρα, ώστε να υπάρχει ευκολότερη δυνατότητα επέμβασης των σωμάτων ασφαλείας».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας το Σαββατοκύριακο.

Ακόμα είπε ότι τα εναέρια μέσα έτοιμα να πετάξουν μόλις δοθεί άδεια και τόνισε ότι οι επεμβάσεις προτεραιοποιούνται.

Σημείωσε ακόμα ότι έχουν γίνει 820 απεγκλωβισμοί σε όλη την επικράτεια.