Η Εθνική ηττήθηκε από την Ολλανδία με 3-0 στο Philips Stadium για την 5η αγωνιστική του δευτέρου ομίλου των προκριματικών του Euro 2024. Τρία γκολ σε διάστημα 22′ λεπτών στο πρώτο ημίχρονο για τους «Οράνιε»

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν άλλαξε το σύστημα της Εθνικής ομάδας και την παρέταξε και κόντρα στην Ολλανδία με 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Βλαχοδήμος και στην άμυνα οι Ρότα, Χατδηδιάκος, Ρέτσος, Τσιμίκας.

Στη μεσαία γραμμή τοποθέτησε την τριάδα Σιώπη, Κουρμπέλη και Μάνταλο, με τους Μασούρα, Μπακασέτα, Παυλίδη να είναι στην τριάδα της επίθεσης.

Δεν άντεξε μέχρι το 20λεπτο

Ο Γκουστάβο Πογέτ είχε τονίσει στην συνέντευξη Τύπου ότι το πρώτο 20λεπτο της αναμέτρησης θα ήταν και ιδιαίτερα κρίσιμο και έδειξε να περιμένει την πίεση των Ολλανδών. Πραγματικά από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, οι γηπεδούχοι έδειξαν τις προθέσεις τους. Τρεις τελικές και δύο κόρνερ πριν το 15′ ήταν ο απολογισμός για τους «Οράνιε». Τελικά στο 17′ το τρίτο κόρνερ των Ολλανδών ήταν και το… φαρμακερό για την Εθνική, καθώς ο Ντούμφρις σηκώθηκε ψηλότερα απ όλους και έστρωσε με το κεφάλι στον Ντε Ρούν, ο οποίος με βολέ μέσα από την περιοχή την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0 και σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Εθνική του ομάδα.

Μετά το γκολ η Εθνική προσπάθησε να συνέλθει γρήγορα, όμως και πάλι οι Ολλανδοί ήταν αυτοί που έχασαν την μεγάλη ευκαιρία για να πετύχουν και δεύτερο τέρμα. Με ένα εντυπωσιακό σλάλομ, ο Σίμονς πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» τον οποίο όμως εξουδετέρωσε ο Βλαχοδήμος.

Πολλά τα κενά στην άμυνα

Από κει και πέρα η Ελλάδα έδειξε να έχει αποδιοργανωθεί, οι παίκτες έμοιαζαν να έχουν χάσει την αυτοσυγκέντρωσή τους και να αφήνουν πολλά κενά, κυρίως στο κέντρο, με αποτέλεσμα νομοτελειακά να έρθει και το δεύτερο γκολ. Ο Ντούμφρις βρήκε πάρα πολύ χώρο στο 31 για να κάνει την προσπάθειά του και τελικά η μπάλα να φτάσει στον εντελώς αμαρκάριστο Χάκπο. Ο τελευταίος είχε όλο το χρόνο να κοντρολάρει τη μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα για το 2-0.

Το πόσο άνετα έφταναν στην ελληνική περιοχή οι Ολλανδοί, φάνηκε ξεκάθαρα στο 36′ όταν ο Ντούφρις βρέθηκε εντελώς μόνος του ξανά, στο ύψος του ημικύκλιου και με συρτό σουτ, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Βλαχοδήμου. Σε εκείνο το σημείο η στατιστική έδειχνε 9-2 τελικές με τους γηπεδούχους να έχουν 4 στην εστία και δύο γκολ.

Κατάρρευση στο 39′

Τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση και πλέον οι Ολλανδοί έκαναν ότι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να φτάσουν και πάλι σε γκολ και μάλιστα σε ρυθμό… προπόνησης. Ο Ντούμφρις πάλι χωρίς να έχει αντίπαλο ουσιαστικά, έβγαλε τη σέντρα για να σηκωθεί μόνος του στην καρδιά της ελληνικής άμυνας ο Βέγκχορστ και με κεφαλιά να ανεβάσει το δείκτη του σκορ στο 3-0.

Μετά απ όλα αυτά, η Εθνική που το μόνο που είχε να αντιπαρατάξει, ήταν ένα φάουλ του Μπακασέτα στο 42′ που κατέληξε στην αγκαλιά του Φλέκεν, μάλλον άκουσε με ανακούφιση το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου από τον Όλιβερ.

Χωρίς αλλαγές στο ημίχρονο

Ο Πογέτ δεν έκανε αλλαγές στην ενδεκάδα στο ξεκίνημα της επανάληψης και η μορφή του αγώνα άλλαξε μόνο και μόνο γιατί οι Ολλανδοί πάτησαν φρένο. Κυκλοφορούσαν τόσο άνετα την μπάλα μεταξύ των ελληνικών γραμμών που όποτε ήθελαν δημιουργούσαν και τις προϋποθέσεις για να απειλήσουν την ελληνική άμυνα.

Σε ένα«σβηστό» δεύτερο ημίχρονο, η Εθνική ομάδα δεν μπόρεσε, όχι απλά να κάνει ευκαιρία, αλλά να πατήσει έστω την αντίπαλη περιοχή και παρά τις αλλαγές του Πογέτ, η εικόνα ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική και ήταν ουσιαστικά ενός συγκροτήματος που είχε παραδοθεί με κάτω τα χέρια στον αντίπαλό του.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολλανδία: Φλέκεν, Χερτρούιντα, Φαν Ντάικ, Άκε (45′ Ντε Φράι), Ντούμφρις (86′ Ντε Λιχτ), Ντε Ρουν (65′ Ράιντερς), Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Σίμονς, Βέγκχορστ, Χάκπο (65′ Λανχ).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα (70′ Γιαννούλης), Ρέτσος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης, Κουρμπέλης (70′ Κουλιεράκης), Μπακασέτας (77′ Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Μασούρας (70′ Φούντας), Παυλίδης (73′ Γιακουμάκης).