Η Μαγνησία βιώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο τη μανία της κακοκαιρίας Daniel και οι ντόπιοι βρίσκονται στο έλεός της. Ιδίως σε πολλά χωριά του Πηλίου, τόσο ανατολικά όσο και δυτικά, η κατάσταση είναι απελπιστική κατά το τελευταίο διήμερο κι άπαντες αναμένουν πότε, επιτέλους, θα κοπάσουν τα ισχυρά φαινόμενα προτού δουν τι έχει αφήσει όλη αυτή η καταδρομική επέλαση της βροχής.

Το νερό που έχει πέσει από τα ξημερώματα της Τρίτης (5/9) είναι αδιανόητα πολύ, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί παντού επικίνδυνοι χείμαρροι που παρασέρνουν ό,τι συναντήσουν στον δρόμο τους: από πέτρες, μεγάλες ή μικρότερες, και κλαδιά μέχρι σταθμευμένα αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα.

φωτογραφία από βίντεο κατοίκου

Οι κάτοικοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Από το πρωί της Δευτέρας είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο ορεινό δίκτυο της Μαγνησίας με εντολή της Αστυνομίας, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι εφικτή μετάβαση οποιουδήποτε θέλει να φύγει ή να φτάσει στα χωριά του Πηλίου.

Σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό

Το Βήμα επικοινώνησε με κάτοικο της Τσαγκαράδας που μαζί με τη σύζυγό του τελούν υπό αποκλεισμό. Όπως και τόσοι άλλοι ντόπιοι ή επισκέπτες στο χωριό. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση δε και στους γύρω οικισμούς, τη στιγμή που ουδείς εκ της Πολιτικής Προστασίας, έστω ένας όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που μιλήσαμε, έχει δείξει ενδιαφέρον να διαπιστώσει το τι συμβαίνει.

Όλο αυτό σε χωριά και περιοχές με αρκετούς ηλικιωμένους που είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται βοήθεια.

Όπως μάθαμε σχετικώς από τη σύντομη επαφή που είχαμε, οι δρόμοι είναι κλειστοί από το νερό που δεν πέφτει ασταμάτητα, τις κατολισθήσεις και τις παραμορφώσεις στο έδαφος. Εκτιμάται ότι πάνω από 600 χιλιοστά βροχής πλημμύρισαν τον πανέμορφο αυτόν τόπο.

Τα σπίτια είναι χωρίς νερό και ρεύμα για περισσότερες από 24 ώρες και η επικοινωνία με τους οικείους τους που ανησυχούν φυσιολογικά για το τι συμβαίνει γίνεται μόνο για μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου να μην σωθεί η μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βεβαιωθούν ότι είναι καλά.

Η εικόνα του Χρήστου Μάρτζου που αναδημοσίευσε το meteo.gr απεικονίζει με πιστότητα την κατάσταση

Ουδείς είναι, προς το παρόν, σε θέση να προβλέψει το πώς αυτή η κατάσταση θ’ αλλάξει σε μια ή δυο ημέρες, όταν αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός και κάποιοι επιχειρήσουν να αναχωρήσουν για τ’ αστικά κέντρα. Τότε θα φανεί και θα μετρηθεί το μέγεθος των ζημιών που θα έχει αφήσει πίσω του η κακοκαίρια Daniel.

Σε αυτή τη φάση ούτε διανοείται κάποιος ν’ ανοίξει την πόρτα και να πάει οπουδήποτε.