Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα, με πολλές περιοχές να παραλύουν σε λίγα λεπτά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους δρόμους και ρέματα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους.

Βόλος και Πήλιο είναι οι δύο περιοχές οι οποίες χτυπήθηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες πόλεις εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

«Μας είπαν να φύγουμε χωρίς σχέδιο»

«Είναι μια δύσκολη ημέρα για τη Λάρισα. Η Χάλκη, ένα χωριό 12 χλμ. έξω από την πόλη, είναι εγκλωβισμένο από τα νερά, όλοι οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι εντός των σπιτιών τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγουν», λέει, μιλώντας στο MEGA, η Νικολέτα Μπούρνοβα, κάτοικος Λάρισας.

Όπως καταγγέλλει, περίπου στις 03.30 η ώρα το βράδυ ειδοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή να προετοιμαστούν για πιθανό ενδεχόμενο εκκένωσης.

Οι κάτοικοι ενημερωθήκαμε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανό ενδεχόμενο εκκένωσης μέσα ένα τέταρτο, χωρίς όμως, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια, να υπάρχει και σχέδιο εκκένωσης, παρά μόνο προειδοποίηση».

Όπως λέει η ίδια, «με ρίσκο της ζωής και της οικογένειάς μας» αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χωριό, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, το 90%, είναι εγκλωβισμένοι στο χωριό», κατέληξε.

Σε λίμνη μετατράπηκε το Μεγάλο Εϋδριο

Ο ποταμός Ενιπέας ήταν αδύνατο να συγκρατήσει τις τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και τα νερά να “πνίξουν” το χωριό.

Όπως θα ακούσετε στο βίντεο από τον αγρότη που οδηγεί το τρακτέρ, το νερό έχει φθάσει στα δύο μέτρα ύψος μέσα στο χωριό! Κατά άλλη μαρτυρία, κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στην εκκλησία (το ίδιο έκαναν και κάτοικοι στο χωριό Υπέρεια), ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκτιμάται πως έπεσαν περισσότεροι από 400 έως 590 τόνοι νερού ανά στρέμμα στην περιοχή

Εικόνες καταστροφής στην Εύβοια

Τραγικές είναι οι στιγμές που ζει ξανά η Εύβοια με την κακοκαιρία Daniel να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί οχτώ διασώσεις ανθρώπων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε μία περίπτωση μια ηλικιωμένη γυναίκα αφού διασώθηκε και παρελήφθη από την κόρη της, έπεσε και έσπασε το χέρι της.

Τα χωριά Πήλι, Μετόχι, Στροφυλιά, Πύργος, Αγία Άννα έχουν σφυροκοπηθεί ανελέητα από την κακοκαιρία με τα σπίτια να έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι καταστράφηκαν, γέφυρα έσπασε στο χωριό Πήλι.

Το ποτάμι του Νηρέα έχει υπερχείλιση σε πάρα πολλά σημεία ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν οκτώ διάσωσεις.

Μια γυναίκα παρόλο που διασώθηκε έπεσε και έσπασε το χέρι της, ενώ ζευγάρι ηλικιωμένων που αδυνατούσαν να φύγουν και τα νερά μπήκαν στο σπίτι τους απομακρύνθηκαν από τους γείτονες.

Για ολική καταστροφή μίλησε στο evima.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαντουδίου λίμνης Αγίας Άννας.

Μηχανήματα και των δήμων στη Βόρεια Εύβοια και της Περιφέρειας επεμβαίνουν συνέχεια σε δύσκολα σημεία.

Να σημειωθεί ότι από κατολισθήσεις αποκλείστηκαν τα Κατούνια Διρφύων Μεσσαπίων, ενώ μεγάλη καταστροφή έχει γίνει στον Αλμυροπόταμο της νότιας Εύβοιας.

Λιμνοθάλασσα το κέντρο του Βόλου

Οι δρόμοι του Βόλου έχουν μετατραπεί σε λασπωμένα ποτάμια, με τα ορμητικά νερά να ξεχύνονται και να παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους. Οι Αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ ο δήμαρχος της πόλης βγήκε στους δρόμους καλώντας τους πολίτες να μην κυκλοφορούν.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ του MEGA αναφέρει πως υπήρχαν πολίτες που παρά την απαγόρευση που βρισκόταν σε ισχύ κυκλοφορούσαν κανονικά στους δρόμους.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε δρόμους λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ενώ δεκάδες είναι οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Ειδικά, ο δρόμος έξω από το Πήλιο έχει κοπεί ακριβώς έξω από την Πορταριά, καθώς το οδόστρωμα υποχώρησε και το σημείο έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Σημειώνεται πως μέσα σε μόλις 48 ώρες στο Πήλιο έπεσαν 1000 τόνοι νερού.