Στην τραγωδία που έλαβε χώρα χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση του κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να καταδικάσει τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας.

Ο κύριος Ανδρουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που συνέβη είναι ένα σοκαριστικό έγκλημα, μια αποτρόπαια πράξη, που δείχνει την αποκτήνωση. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως πετάς έναν άνθρωπο στη θάλασσα, όταν είναι προφανές ότι στο σημείο που ήταν το πλοίο, θέτεις σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Έχει σοκαριστεί η ελληνική κοινή γνώμη. Δυστυχώς, η βία είναι πια καθημερινότητα. Οι δηλώσεις, δε, του υπουργού Ναυτιλίας με τις οποίες εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα, προκαλούν αλγεινή εντύπωση και περιμένουμε δημόσια αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση».

Όσον αφορά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις καταστροφές στη Μαγνησία, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, δυστυχώς αφορά όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Η χώρα μας οφείλει να προετοιμαστεί και να ελέγξει τις υποδομές της, που καθίστανται μη ανθεκτικές, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εκτεταμένη και απροσδόκητη καταστροφή. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις πυρκαγιές. Τα στατιστικά στοιχεία που εμφανίσαμε στη Βουλή είναι αποκαλυπτικά. Η χώρα μας, ενώ είχε αριθμητικά λιγότερες πυρκαγιές, είχε δυσμενέστερα αποτελέσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα, μια πολύ επώδυνη πραγματικότητα η οποία κατέδειξε ότι δεν έχουμε σοβαρή πρόληψη. Ως εισηγητής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU συνέβαλα καθοριστικά για τη νέα παραγγελία των Canadair. Θα είναι σημαντικό εργαλείο στην πυρόσβεση, αλλά δεν φτάνει, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη.

Ακόμη, ο κύριος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές στον Έβρο και τη Ροδόπη. «Οι κάτοικοι του Έβρου και της Ροδόπης μου το εξής: Αναλαμβάνει ο εργολάβος να καθαρίσει τους δασικούς δρόμους, αλλά η καύσιμη ύλη δεν απομακρύνεται από το δάσος. Ποιος ευθύνεται; Δεν ευθύνεται η περιφέρεια; Δεν ευθύνεται το κράτος; Πετούν την ευθύνη ο ένας στον άλλο».

«Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν αποκαλυπτική της αλαζονείας του. Καμία διάθεση για γόνιμο διάλογο. Γίνεται να πήγαν όλα τόσο καλά, αλλά να καταστράφηκε ολοσχερώς η Δαδιά; Γίνεται να πήγαν όλα τόσο καλά, ενώ στη Ρόδο η πυρκαγιά κατέκαψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του νησιού; Μάλιστα, είχε το θράσος να μας επικρίνει ότι δεν ισχύουν όσα αναφέραμε για την καταστροφή στην Πάρνηθα, όταν την προηγούμενη ημέρα η WWF μας είχε δώσει τα στοιχεία, που απέκρυπτε ο ίδιος» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.