Μεζεδάκια αλλά και λαχταριστό επιδόρπιο βρέθηκαν στο τραπέζι του γεύματος των των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη και Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα.

Ο ΒΗΜΑτοδότης που έχει πλήρη γνώση του μενού αρχίζει τις αποκαλύψεις με αυτό που δεν σερβιρίστηκε. Γιατί, όπως αποκαλύπτει, αυτή τη φορά δεν προσφέρθηκε ο περίφημος χαλβά με… στραγάλι (και όχι με σιμιγδάλι), που είχε σερβιριστεί στην Κωνσταντινούπολη στο γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά το περιβόητο kofta kebab, ως… ορεκτικό.

Το κύριο πιάτο δεν ήταν ψαρικό, αλλά αρνάκι σερβιρισμένο σε πίτα και πράσινη σαλάτα, κάτι που εντυπωσίασε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Και για επιδόρπιο; Αυτούς τους μπακλαβάδες που συνήθως προσφέρουν οι Τούρκοι, ξεχάστε τους, ο Τούρκος πρόσφερε στον Έλληνα ομόλογό του… ρυζόγαλο με σιρόπι ροδόσταγμα.

Πάντως στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, που σε μια τετ α τετ συνομιλία άνω των δύο ωρών, επιχείρησαν να χαράξουν ένα κοινό χρονοδιάγραμμα αλλά και τις «κόκκινες γραμμές» στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αν το κατάφεραν θα δείξει τις προσεχείς ημέρες. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της συνάντησης με τον Τούρκο είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με το Μαξίμου, όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κόμπο, αφού οι κινήσεις για το κυπριακό έγιναν πολύ προσεκτικά.

Θέματα εδαφικής ανεξαρτησίας η ελληνική πλευρά, δεν άφησε να συζητηθούν, αλλά έγινε μια συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες.

Βεβαίως και τέθηκε το θέμα των παραβιάσεων, αλλά ο Τούρκος το… προσπέρασε (έτσι και αλλιώς από τον Φεβρουάριο δεν έγινε καμία παραβίαση) λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά, το μήκος του εναέριου χώρου της Ελλάδας, απ΄ότι το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες.