Ήταν μια ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία η 2α Σεπτεμβρίου 2023. Μετά από 15 χρόνια προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, το Διαρκές Συνέδριο επικύρωσε τις πέντε υποψηφιότητες για την αρχηγία.

Η σκιά όμως του πρώην Πρωθυπουργού ήταν «παρούσα» σε όλους τους χώρους διεξαγωγής του συνεδρίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Και αυτό φάνηκε αρκετές φορές με το παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων.

Παράλληλα ήταν και εμφανής η αγωνία όλων για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και όλες οι συζητήσεις στα πάμπολλα πηγαδάκια ήταν για το ποιος ή ποια θα κερδίσει την κούρσα της διαδοχής: Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νικος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα μηνύματα από τις ομιλίες

Από τις ομιλίες τους στο σώμα του συνεδρίου έγινε σαφές με τον πιο επίσημο τρόπο το πολιτικό πλαίσιο πού θέλουν να κινηθεί το κόμμα την επόμενη μέρα. Οι διάφορες ήταν σαφείς και η κάθε υποψηφιότητα έχει το δικό της στίγμα, ακόμα και η πιο απολίτικη και άχρωμη ιδεολογικά όπως αυτή του Στ. Κασσελάκη που παρέπεμπε και σε άλλο σύστημα διοίκησης της χώρας.

Αντίθετα η παρουσία του όμως χρωμάτισε την διαδικασία και της έδωσε ενδιαφέρον, καθώς έως την τελευταία στιγμή έγινε αγώνας δρόμου να συγκεντρωθούν οι 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Και το εξίσου ενδιαφέρον για εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων ήταν ποιοι υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη: Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Θανάσης Οικονόμου, Γιώργος Αδαμίδης, κα

Συνέδριο-ντιμπέιτ

Το συνέδριο ουσιαστικά ήταν ένα άτυπο έμμεσο ντιμπέιτ με τις θέσεις των υποψήφιων που έδειξαν πως διαφέρουν αρκετά ως το πως επαναπροσεγγίζεται η κοινωνική βάση που απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ποιο το διακύβευμα της επόμενης μέρας και ποια πρέπει να είναι η λειτουργία του κόμματος.

Το μεγάλο πλέον ερωτηματικό είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εκλογές.