Με συνολικά 67 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του προγράμματα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) που από τις 4 ως τις 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί για 46η φορά στην Ιστορία του, δείχνει δυναμικό και έτοιμο να αδράξει την «επόμενη» μέρα καθώς φέτος περνά σε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα πίστα: όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, από φέτος οι ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του θα εξασφαλίζουν αυτομάτως την πιθανότητα συμμετοχής στη διαδικασία των βραβείων Όσκαρ.

Πέραν αυτού, το ανανεωμένο προφίλ του φεστιβάλ Δράμας και το πώς οραματίζεται το μέλλον φαίνεται σε διάφορα σημεία του: ενδεικτικά, η σκηνοθέτης και ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου ανέλαβε το νέο πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά και η Γιάννα Σαρρή τη δημιουργία του Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Επίσης, για δεύτερη χρονιά το cinematherapy της Ντενίς Νικολάκου πήγε στα σχολεία της Δράμας, ενώ «ταξίδεψε» στο Βερολίνο και στο Λος Άντζελες σε δύο κορυφαία Ελληνικά φεστιβάλ με τα οποία η Δράμα έχει αρχίσει συνεργασία.

Όλα αυτά και άλλα πολλά υλοποιούνται με την σταθερή στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο όπως πάντα βρίσκεται στο πλευρό του Φεστιβάλ Δράμας καθώς μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης διασφαλίζει την στήριξή του με ποσά που ξεπερνούν τα 800.000€. Είναι προφανές ότι χωρίς την ανασφάλεια ανεύρεσης πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου, εξασφαλίζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός και η εξωστρέφεια του θεσμού.

Πριν από λίγο καιρό ο Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δράμας ανέφερε ότι οι «ελληνικές ταινίες σε επίπεδα παραγωγής δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις ξένες». Από την πλευρά του, το ΒΗΜΑ, που ανέκαθεν στήριζε τόσο την μικρού μήκους ελληνική ταινία όσο και τον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα, πλησίασε τους σκηνοθέτες των 35 ταινιών του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος θέτοντας σε όλους τις ίδιες ερωτήσεις προκειμένου να καταγράψει πως σκέφτονται, τι επιδιώκουν και σε τι ελπίζουν οι νέοι (ή και ίσως οι όχι και τόσο νέοι) Έλληνες σήμερα.

Με αλφαβητική σειρά στο ΒΗΜΑ απάντησαν οι σκηνοθέτες:

Διαβάστε τις απαντήσεις τους μέσα από 27 συνεντεύξεις μικρού μήκους.