«Ο,τι είναι καινούριο, δεν είναι και χρυσό, λένε στην Αγγλία». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (3/9) στο Mega.

«Τα μέσα ενδιαφέρθηκαν περισσότερο όταν ήρθε (σ.σ.: ο Στέφανος Κασσελάκης) ως εν δυνάμει υποψήφιος. Χρειάζεται και λίγο αυτοκριτική από τα μέσα, διότι νομίζω το ποιος θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Κασσελάκης έχει μία σταθερή στάση υπέρ των δικαιωμάτων κι αυτό με αγγίζει. Σε άλλα σημεία δεν τον ξέρω», πρόσθεσε.

Το όραμα και η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια σκιαγράφησε το όραμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ημέρα.

«Θέλω έναν ΣΥΡΙΖΑ που έχει συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ, που συζητά πολιτικά, ιδεολογικά, που είναι εξοπλισμένα τα μέλη και οι φίλοι να πάρουν το μήνυμα παντού, σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές, πολιτιστικούς χώρους. Αυτό θέλει ένα στιβαρό κόμμα, θέλει συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν των συμφερόντων. Εάν κάτι απέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι δεν είχε να δώσει αναφορά σε κανένα συμφέρον και γι’ αυτό τον πολεμήσανε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είχε πρόβλημα αξιοπιστίας»

Έπειτα, αναφέρθηκε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, με τον ίδιο να εκτιμά πως το κόμμα είχε πρόβλημα αξιοπιστίας.

«Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά μας είχε πάρα πολλά πράγματα, που ήταν ωραία και θα ήταν επιθυμητά από τον κόσμο. Πιστεύω ότι ο κόσμος πίστεψε ότι δεν μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε».

Για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θα πρέπει τα στελέχη του να εργαστούν πάνω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο θα επικεντρώνεται στο πως φαντάζονται την Ελλάδα μετά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη, απάντησε σε όσους επικρίνουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

«Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Ο Σωκράτης Φάμελλος, ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, έχει δείξει μία πολύ καλή εικόνα. Έχει κάνει σοβαρή αντιπαράθεση. Από τη στιγμή που θα έχουμε τον/ην νέο/α αρχηγό θα συγκροτηθούμε μία ηγετική ομάδα. Πιστεύω στις συλλογικές ηγεσίες, όχι στον ηγέτη που έχει αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση. Πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε λόγο στα όργανα», είπε.

Τι είπε με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πάντα ο κίνδυνος της διάσπασης του κόμματος, ωστόσο τα αντανακλαστικά των οργάνων του κόμματος ήταν άμεσα.

Ιδιαίτερα, για τους πέντε υποψήφιους που διεκδικούν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας) είπε πως στο συνέδριο «έγινε μία καλή συζήτηση με ενωτικές ομιλίες, με τις αποχρώσεις του κάθε υποψηφίου. Αυτό δείχνει αντανακλαστικά ότι ο κόσμος της Αριστεράς είναι εδώ και θέλει να ανασυγκροτηθεί.

Τέλος, αποκάλυψε πως επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα ανακατευτεί στη διαδικασία, όπως είχε υποσχεθεί.

«Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τηρήσει αυτή την υπόσχεση, όπως και νομίζω ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του ότι θα είναι εδώ», κατέληξε.