Ο Στέφανος Τζουμάκας ανέβασε αρκετά τους τόνους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος ήταν ο τέταρτος εκ των πέντε που ανέβηκε στο βήμα κι εκτός της επίθεσης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για εσωτερικά προσκόμματα στη λειτουργία του κόμματος. Απαίτησε μάλιστα «να έχουμε αίσθηση του πού είμαστε» προκειμένου να καταστεί εφικτό κατόπιν «να είμαστε η προοδευτική λύση στη χώρα» μέσα από μια συλλογική πολιτική που δεν θα την κάνουν «μόνο μερικοί σύντροφοι στα κανάλια».

Αρχικά ο κ. Τζουμάκας ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες συνυποψηφίους του για το γεγονός πως υιοθέτησαν «απόψεις και πολιτικές για τις οποίες παλεύω δέκα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ» και ακολούθως υπογράμμισε πως «θα πρέπει να αξιολογήσουμε γιατί φέραμε την Κυβέρνηση του Μητσοτάκη τόσο το 2019 όσο και εφέτος».

«Η ιστορία του ότι πάντα φταίνε οι άλλοι είναι αποποίηση ευθύνης. Πρέπει να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κυβερνήσεις που «καθορίζουν την πορεία της χώρας, όχι τα κράτη. Σε όλες τις χώρες». «Εγώ δεν γνώρισα καμία κρατική μηχανή να πάρει δικές της αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Πάντως ο Στέφανος Τζουμάκας ανέφερε πως είναι αισιόδοξος για την όλη διαδικασία διότι «στη διαδρομή μου όλες τις αλλαγές τις έζησα μέσα από κρίσεις και αυτό έχει σημασία».

Αρκεί βέβαια «να έχουμε μια αίσθηση ποιες θα είναι οι αποφάσεις από μας και να το λέμε, όχι για να δείχνουμε υποτέλεια, αλλά να μην κάνουμε πολιτικό συνδικαλισμό απέναντι στον κόσμο».

«Έχουμε μπει στον Β’ Ψυχρό Πόλεμο και δεν μιλάμε γι’ αυτό. Το δυτικό ημισφαίριο είναι σε μεγάλη αδυναμία και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιστρέφει σε κράτος ιμπεριαλιστικό και σε κράτος – καμόρα», συνέχισε.

Μιλώντας για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι υπάρχει ανάγκη «να κοιτάζει μακριά, όχι μόνο πώς πάει ο σύλλογος», εκτιμώντας ότι η μοναδική λύση είναι η εκτίμηση της πορείας της διεθνούς σκηνής. «Ποιος υπολογίζει τον Κυριάκο, τον πρόεδρο του συλλόγου;» διερωτήθηκε ρητορικά.

«Να έχουμε αίσθηση πού είμαστε, γιατί υπάρχει πολύς μύθος», προσέθεσε μπαίνοντας ακολούθως στο σκέλος των τοπικών οργανώσεων που μεταφέρουν ότι οι προτάσεις τους δεν φτάνουν στα κεντρικά όργανα.

«Δεν είναι αριστερά αυτό», ισχυρίστηκε ο Στέφανος Τζουμάκας, επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε ν’ αναλάβουν τα δικαιώματά τους οι τοπικές οργανώσεις και να κάνει πολιτική όλος ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μερικοί σύντροφοι στα κανάλια. Αυτή είναι πολιτική αστικού κόμματος».

«Μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε αξιόπιστες κι εναλλακτικές λύσεις. Μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρο στον δρόμο της εξόδου από την κρίση που θα συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία», είπε ακόμα.

«Έχουμε θέσεις και σχέδιο. Μπορούμε να είμαστε η προοδευτική λύση στη χώρα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές και πρέπει να είμαστε όλοι στη μάχη του αγώνα. Για να δώσουμε το πρώτο δείγμα μιας δημοκρατικής νίκης και μαζί να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά. Ν’ αποτελέσουν τη στροφή προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Επί της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποταχθεί σε επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον, στο πιο διεφθαρμένο κράτος. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης του 21ου αιώνα».

Σημασία συνολικά για τον Στέφανο Τζουμάκα έχει το «τι λέμε εμείς πρώτα, να αυτοπροσδιοριζόμαστε», γιατί «ο αντικυβερνητισμός έχει έναν ορίζοντα. Χρειαζόμαστε εθνική συζήτηση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου».