Δύο φορτηγά πλοία αναχώρησαν από ένα λιμάνι κοντά στην Οδησσό, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης –το τρίτο και το τέταρτο που αναχωρούν από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αφότου η Ρωσία αποχώρησε από μια συμφωνία για ασφαλή διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά.

Ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε πως τα πλοία Anna-Theresa (με σημαία Λιβερίας) και Ocean Courtesy (με σημαία Νησιών Μάρσαλ) αναχώρησαν από το λιμάνι Πιβντένι μέσω ενός προσωρινού διαδρόμου για μη στρατιωτικά πλοία.

Οι απειλές της Ρωσίας

Η Ρωσία απέκλεισε τα ουκρανικά λιμάνια αφότου εισέβαλε στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 και απείλησε πως θα θεωρήσει πως όλα τα πλοία αποτελούν δυνητικούς στρατιωτικούς στόχους μετά την αποχώρησή της από την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά τον Ιούλιο.

Απαντώντας, η Ουκρανία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που «αγκαλιάζει» τις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Δύο πλοία που αποκλείστηκαν σε ουκρανικά λιμάνια στη διάρκεια της εισβολής μπόρεσαν με αυτό τον τρόπο να αναχωρήσουν.

Το υπουργείο του Κουμπράκοφ, που είναι αρμόδιο για τις υποδομές της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook πως το Anna-Theresa ήταν στο λιμάνι από τις 22 Φεβρουαρίου 2022 και το Ocean Courtesy, από τις 16 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.

Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη LSEG, τα δύο πλοία βρίσκονταν πάνω από 10 χιλιόμετρα από τις ακτές σήμερα, με τις μηχανές τους σε λειτουργία και κατευθυνόμενα νοτιοανατολικά.

Το Anna-Theresa και το Ocean Courtesy μεταφέρουν 56.000 μετρικούς τόνους αργού σιδήρου και 172.000 τόνους συμπυκνωμένου σιδηρομεταλλεύματος, αντίστοιχα, έγραψε ο Κουμπράκοφ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προηγουμένως γνωστή ως Twitter.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ολέξιι Οντσαρένκο, που είναι από την Οδησσό, σε ανάρτησή του σήμερα στην εφαρμογή Telegram ανέφερε πως δύο πλοία εθεάθησαν κοντά στην πόλη. Ανάρτησε φωτογραφία που δείχνει δύο μακρινά πλοία. Το Reuters δεν μπορεί προσώρας να επαληθεύσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία λήψης της φωτογραφίας.

Η συμφωνία για τα σιτηρά επέτρεψε στην Ουκρανία, που είναι μια σημαντική χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων, να μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια τόνους παραγωγής σε άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ