Θρήνος στην Τήνο για τον χαμό του μόλις 3,5 ετών αγοριού που πνίγηκε τρώγοντας σταφύλια. Η κηδεία του παιδιού έγινε το απόγευμα της Τρίτης (30/8) στην Ιερά Μονή Ταξίαρχων, στη χώρα της Τήνου.

«Το παιδάκι μου δεν τα κατάφερε. Ο άντρας μου, το μαγαζί του είναι ακριβώς κάτω από το σπίτι, του το κατέβασε η κοπέλα εκεί. Και μετά πήγε στην Αστυνομία. Ήταν το παιδί με την κοπέλα που το πρόσεχε και μόλις έφυγα μετά από λίγο με παίρνει τηλέφωνο να πάω στο Κέντρο Υγείας», δήλωσε η μητέρα του παιδιού σύμφωνα με το Mega.

Με το παιδί να έχει χάσει το σφυγμό του ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο πατέρας το μεταφέρει στο Αστυνομικό Τμήμα, που είναι απέναντι από το σπίτι. Εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στις Πρώτες Βοήθειες βγάζουν δύο ρώγες σταφύλι από το στόμα του. Όμως το παιδί δεν επανέρχεται. Με περιπολικό το μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας της Τήνου.

«Σε μας το παιδάκι ήρθε 09:02, συνοδεία του περιπολικού και του πατέρα, δίχως αναπνοή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Όποιες ενέργειες είναι να γίνουν, θα πρέπει να γίνουν στα πρώτα 4 λεπτά. Εάν περάσουν αυτά τα λεπτά, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να επανέλθει ο άνθρωπος» είπε σήμερα στην «Κοινωνία Ώρα Mega» ο πρόεδρος Κέντρου Υγείας Τήνου Γιώργος Βασιλάκης. Εκτίμησε πως ενδεχομένως το παιδί να είχε καταπιεί κι άλλες ρώγες σταφυλιού, διότι δεν μπόρεσε να γίνει διασωλήνωση.

«Οι γιατροί βρίσκονταν στο Κέντρο Υγείας, όλοι όσοι είχαν εφημερία. Με το που ήρθε το παιδάκι έπεσαν όλοι επάνω του. Ήρθαν και κάποιοι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, αναφέροντας πως οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να επαναφέρουν το παιδί, ωστόσο ο οργανισμός του δεν ανταποκρινόταν.

Την ίδια στιγμή ο πατέρας του παιδιού υποστήριξε ότι θα υπήρχε ελπίδα για το αγγελούδι του αν δεν ήταν υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας του νησιού. «Η Αστυνομία τα έκανε όλα τέλεια, έτρεξε πάρα πολύ, έτρεξα και εγώ. Φτάσαμε πολύ γρήγορα, αλλά αν δεν ήταν υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα» είπε στο Live News.

Η ιατροδικαστική εξέταση ολοκληρώθηκε χθες το πρωί στον Πειραιά, παρουσία των γονιών, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα στοχευμένων εξετάσεων για να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του αγοριού.

Η απάντηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου

Οι ισχυρισμοί του πατέρα για έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και υποστελέχωση έφεραν την αντίδραση της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημάνθηκε πως «το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά τα οποία είναι και αυξημένα λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου» και ότι «παρέχει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε εκατοντάδες πολίτες που το επισκέπτονται».

Σε ότι έχει να κάνει με το τραγικό συμβάν της 29ης Αυγούστου αναφέρθηκε:

«Την 29η Αυγούστου και ώρα 09:02 προσεκομίσθη με περιπολικό και συνοδεία του πατέρα, ανήλικος (3 χρονών), λόγω αναφερόμενης πνιγμονής από ξένο σώμα (σταφύλι). Προσεκομίσθη ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς.

Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας (Μαργίτσα Σουράνη- Ειδικευμένη Παιδίατρος, Κιοσκλή Στεφανία, Ζέρβα Νεφέλη, Αναστασία Πολίτη, Αθηνά Παναγιωτοπούλου-Αγροτικοί Ιατροί και Νικόλαος Δημητρίου-Ειδικευόμενος Γεν.Ιατρικής) και από τους νοσηλευτές (Χρυσούλα Σαββοργινάκη, Άννα Πηλιωτοπούλου).

Έγινε αφαίρεση μίας ρόγας σταφυλιού χωρίς απόκριση του ασθενούς. Στη συνέχεια έγινε διασωλήνωση χωρίς αύξηση του κορεσμού σε οξυγόνο. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέστη αδύνατη η επαναφορά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του.

Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού. Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, ο οποίος μας βύθισε σε ανείπωτη θλίψη».