Με τραγικές φιγούρες τους γονείς του τρίχρονου αγοριού που πνίγηκε από ρώγες σταφυλιού τελέστηκε την Τετάρτη το απόγευμα η νεκρώσιμη ακολουθία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στη χώρα της Τήνου.
Συγγενείς και πολλοί κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν στον ανείπωτο και βουβό πόνο του ζευγαριού που αποχαιρέτησε για πάντα τον μικρό Τζιοβάνι. «Από χθες όλο το νησί πενθεί», ανέφερε στο Mega φίλος της οικογένειας συμπληρώνοντας πως καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής έκλεισαν σε ένδειξη πένθους για την αδόκητη απώλεια.
Τι συνέβη
Το παιδί έχασε τη ζωή του όταν δύο ρώγες σταφυλιού έφραξαν τις αεροφόρους οδούς και τού προκάλεσαν ασφυξία.
«Δεν ήμουν σπίτι. Ήταν το παιδί με την κοπέλα που το πρόσεχε και μόλις έφυγα μετά από λίγο με παίρνει τηλέφωνο να πάω στο Κέντρο Υγείας. Ο άντρας μου, το μαγαζί του είναι ακριβώς κάτω από το σπίτι και του το κατέβασε η κοπέλα εκεί και μετά πήγε στην αστυνομία, όλα έγιναν σωστά και γρήγορα, πήγαμε στο Κέντρο Υγείας. Δεν ξέρω τώρα τι να σας πω», ανέφερε συγκλονισμένη η μητέρα του 3χρονου παιδιού μιλώντας στο Mega.
Σύμφωνα με τις περιγραφές, η μπέιμπι σίτερ που τάιζε τον μικρό βγήκε πανικόβλητη στον δρόμο, καλώντας σε βοήθεια και ο πατέρας του, που διατηρεί επιχείρηση δίπλα στο σπίτι, τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά παρά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο με περιπολικό δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.
Ο παππούς του παιδιού ανέφερε από την πλευρά του: «Ήταν δύο παιδάκια, δύο αδελφάκια. Τα είχε μία κοπέλα. Είχαν πάρει μία κοπέλα στο σπίτι και τα είχε αυτή. Την ώρα αυτή τους είχε και έτρωγαν σταφύλι. Εγώ τους βρήκα στο Κέντρο Υγείας όταν ήρθαν.
Τα παιδιά δεν ήταν σε κατάσταση για να μιλήσουν. Το κατέβασε η κοπέλα στον μπαμπά του και έτρεξε στην αστυνομία που η αστυνομία είναι στα 10 μέτρα από εμάς, από το σπίτι τους. Το πήγε εκεί μήπως κάποιος αστυνομικός, κάποιος ξέρει από πρώτες βοήθειες, ήταν μια λύση της στιγμής επειδή το αστυνομικό τμήμα είναι δίπλα. Το έβαλαν σε ένα περιπολικό μέσα και έφυγαν ολοταχώς, με τις σειρήνες. Έτρεξαν, πήγαν στο κέντρο υγείας, όσο πιο γρήγορα γινόταν».
«Σε εμάς το παιδάκι ήρθε στις 9:02. Το έφερε η αστυνομία, το έφερε δίχως αναπνοή. Είχε και άλλες ρώγες στην τραχεία. Υπάρχει και μία ρώγα που είναι σφηνωμένη στην τραχεία κάτω που δεν μπόρεσε να βγει με τίποτα. Δηλαδή όλες οι προσπάθειες, επί μία ώρα, δύο παιδίατροι, καρδιολόγος, τέσσερις αγροτικοί γιατροί, ήταν από το παιδί», υποστήριξε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Τήνου, κ. Γιώργος Βασιλάκης.
Αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο τραγικό περιστατικό μίλησαν επίσης στο Mega μεταφέροντας το σοκ του πατέρα. «Προσήλθε στην υπηρεσία μας ο πατέρας με τον ανήλικο γιο του, ο οποίος ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Όπως ανέφερε, ο γιος του πνιγόταν από κατάποση σταφυλιών. Αμέσως ο αστυνομικός παρείχε πρώτες βοήθειες με αποτέλεσμα να εξέλθουν δύο ρώγες σταφυλιού από τον οισοφάγο του παιδιού.
Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με σταθμό του ΕΚΑΒ, πλην όμως προκειμένου να μεταφερθεί το παιδί όσο το δυνατόν πιο άμεσα στο Κέντρο Υγείας Τήνου επιβιβάστηκε ο πατέρας μαζί με το παιδί σε περιπολικό όχημα της υπηρεσίας μας. Εντός ολίγων λεπτών μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Τήνου όπου το παιδί παραδόθηκε στους γιατρούς. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών τα παιδί απεβίωσε».
Τι κατήγγειλε ο πατέρας του τρίχρονου
Ο πατέρας του άτυχου αγοριού, περιγράφοντας στο Live News, τις αγωνιώδεις στιγμές της προσπάθειας διάσωσης του παιδιού, υποστήριξε πως «φτάσαμε πάρα πολύ γρήγορα, αλλά αν δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο το κέντρο υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα.
Οι γιατροί που ήρθαν ήταν όλοι ιδιώτες εξωτερικοί για να βοηθήσουν. Μέσα υπήρχαν κάτι γιατροί, δεν ξέρω στο αγροτικό τι κάνουν και κάτι νοσηλευτές παιδάκια. Δεν είναι ότι κατηγορώ τα παιδάκια ή τους αγροτικούς γιατρούς, αλλά η εμπειρία σώζει ζωές. Θα γυρίσω να κάνω την κηδεία του παιδιού. Να μην υπάρξει επόμενο τουλάχιστον».
Η απάντηση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου
Οι ισχυρισμοί του πατέρα για έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και υποστελέχωση έφεραν την αντίδραση της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημάνθηκε πως «το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά τα οποία είναι και αυξημένα λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου» και ότι «παρέχει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε εκατοντάδες πολίτες που το επισκέπτονται».
Σε ό,τι βέβαια έχει να κάνει με το τραγικό συμβάν της 29ης Αυγούστου αναφέρθηκε: «Την 29η Αυγούστου και ώρα 09:02 προσεκομίσθη με περιπολικό και συνοδεία του πατέρα, ανήλικος (3 χρονών), λόγω αναφερόμενης πνιγμονής από ξένο σώμα (σταφύλι). Προσεκομίσθη ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς.
Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας (Μαργίτσα Σουράνη- Ειδικευμένη Παιδίατρος, Κιοσκλή Στεφανία, Ζέρβα Νεφέλη, Αναστασία Πολίτη, Αθηνά Παναγιωτοπούλου-Αγροτικοί Ιατροί και Νικόλαος Δημητρίου-Ειδικευόμενος Γεν.Ιατρικής) και από τους
νοσηλευτές (Χρυσούλα Σαββοργινάκη, Άννα Πηλιωτοπούλου).
Έγινε αφαίρεση μίας ρόγας σταφυλιού χωρίς απόκριση του ασθενούς. Στη συνέχεια έγινε διασωλήνωση χωρίς αύξηση του κορεσμού σε οξυγόνο. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέστη αδύνατη η επαναφορά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του.
Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού. Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, ο οποίος μας βύθισε σε ανείπωτη θλίψη».
Ιατροδικαστική εξέταση στον Πειραιά
Η ιατροδικαστική εξέταση ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης στον Πειραιά παρουσία των γονιών. «Το μόνο που μπορώ να πω πριν βγει το πόρισμα γιατί δεν είμαι σίγουρη για κάτι, είναι ότι άλλο μας είπαν στο Κέντρο Υγείας και άλλο ο ιατροδικαστής. Όταν θα βγει το πόρισμα θα ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Αλλά και πάλι δεν αλλάζει κάτι», σημείωσε η μητέρα του παιδιού.
Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης μιλώντας στο Mega εξήγησε πως ιατροδικαστικώς διερευνήθηκε και έγιναν και κάποιες στοχευμένες δειγματοληψίες για διενέργεια ιστολογικών εξετάσεων όπου θα διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε ο θάνατος.
«Βρήκαμε τα περιθανάτια ευρήματα, και αναμένουνε και κάποια άλλα αποτελέσματα ώστε να υπάρχει μία αντικειμενική αιτία θανάτου που θα βασίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα γεγονότα αλλά διερευνώνται κάποια πράγματα. Εξήγησα κάποια πράγματα και στην οικογένεια και επιφυλάσσομαι από το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δώσουν απαντήσεις. Δεν αμφισβητείται κάτι από αυτά που έχουμε πει. Πρέπει να διερευνηθούν όλα τα αίτια διότι σε παιδιά 4 ετών γίνεται συχνά να συμβεί αλλά πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια. Δεν πεθαίνουν όλα τα παιδιά αλλά γίνεται συχνά και σε παιδιά και σε ανθρώπους. Όλα θα απαντηθούν με τις στοχευμένες εξετάσεις. Αλλά οι εξετάσεις αυτές θέλουν χρόνο για να βγουν».