Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο διάβα της για 13η ημέρα στον Εβρο, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς.

Ενεργά παραμένουν τα δύο μέτωπα στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.

Η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες, σπρώχνει τη φωτιά προς τους οικισμούς με την πορεία της να είναι ακόμη ανεξέλεγκτη.

Χθες το μεσημέρι δόθηκε εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς Γιαννούλη και Σιδηρώ.

Το δύσκολο έργο των ελληνικών δυνάμεων συνδράμουν πυροσβέστες από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία και Αλβανία.

Χάσαμε για πάντα το δάσος της Δαδιάς

Το «πριν» και το «μετά» της φωτιάς στον Έβρο. Μαύρη εικόνα. Το δάσος της Δαδιάς, ένας τόπος καταπράσινος, πλέον έχει χαθεί.

Ήταν παράδεισος. Είναι κρανίου τόπος. Ήταν ζωή και οξυγόνο. Είναι στάχτη.

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα.

812.000 στρέμματα στάχτη

Η δορυφορική απεικόνιση της φρίκης και το πως εξαπλώθηκε ο όλεθρος αυτές τις 13 μέρες, είναι συγκλονιστική.

Δείτε πώς ξεκίνησε η φωτιά που απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα στις 20 Αυγούστου καίγοντας 50.000 στρέμματα και πώς κατάφερε μέχρι και τις 29 του μηνός να εξαπλωθεί ταχύτατα και να κατακάψει 812.600 στρέμματα γης.

Κάηκαν στις φλόγες 4.000 ζώα

Τεράστια είναι η καταστροφή και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές έχουν καεί 90 ποιμνιοστάσια και πάνω από 4.000 ζώα, κυρίως αιγοπρόβατα και λίγα βοοειδή.

«Είχαμε αρκετούς κτηνοτρόφους συναδέλφους που κάηκαν τα ποιμνιοστάσιά τους και χάσαμε και ζωικό κεφάλαιο, χάσαμε περίπου στις 4.000 ζωικό κεφάλαιο. Και αυτοί που έσωσαν τα ζώα τους και έσωσαν και τα ποιμνιοστάσιά τους έχουν χάσει όλο το βοσκότοπο, έχασαν τις ζωοτροφές», δήλωσε ο Κώστας Δουνάκης, Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης.

Τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν αποζημιώσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που παραδόθηκαν στις φλόγες. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα χορηγηθούν οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο και μέχρι τα Χριστούγεννα οι προκαταβολές για την φυτική παραγωγή.