Σε εξέλιξη βρίσκεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις πρόσφατες φωτιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε live την δευτερολογία του.

Νωρίτερα στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε  στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης καθώς κα στο θέμα της πρόληψης και στον σχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Πρώτος στόχος είναι να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις για τις φετινές πυρκαγιές, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο απειλητική για όλους μας», τόνισε επισημαίνοντας πως «η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους».

Υπογράμμισε ως αυτονόητο ότι «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα» και οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου. Εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όλες και όλους όσοι δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα και είπε ότι θα ολοκληρωθούν με μεγάλη ταχύτητα όλες οι διαδικασίες αποζημιώσεων και θα ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων.

«Κοινή παραδοχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει πως εμείς δεν πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα.

«Στον τόπο μας αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο», είπε στη συνέχεια και μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, υπήρχαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές, επίπεδα ακραίου συναγερμού «5» είχαμε 7 φορές φέτος το καλοκαίρι, ενώ το 2021 είχαμε τέσσερα και πέρυσι καμία.

Για τη φωτιά της Πάρνηθας είπε ότι εντοπίστηκε αμέσως από αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη έγινε από ελικόπτερο στα 5-6 λεπτά μετά τον εντοπισμό της.

Για τη φωτιά του Έβρου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο πυρονέφους της νύχτας. «Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν αυτή τη μάχη ολοένα και πιο άνιση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε τη μάχη αυτή χαμένη», επεσήμανε τονίζοντας πως «τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές» αλλά και πως αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική στους πυροσβέστες. Υπογράμμισε ακόμη πως απαιτείται σοβαρότητα και αναγνώριση της δυσκολίας της πραγματικής κατάστασης και πως δεν πρέπει να ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή.

Αναλύοντας στη συνέχεια επιμέρους ζητήματα ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όπως το «γιατί κάηκαν τόσα πολλά στρέμματα φέτος στην Ελλάδα», λέγοντας πως «όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία ούτε όλες έχουν την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον».

Αναφέρθηκε ακόμη στο κατά πόσον είναι αληθές ότι «μας λείπουν πυροσβέστες και μέσα», για τη διαχείριση των πυρκαγιών και είπε πως είναι καιρός να σταματήσει το απλοϊκό επιχείρημα-παραμύθι, που χρησιμοποιούν εκείνοι που τους αρέσουν οι αριθμητικές αλχημείες.

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Εξήγησε ακόμη πως υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές και πως το ανησυχητικό είναι ότι οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόσθεσε πάντως πως η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα και χαρακτήρισε τους εμπρησμούς, μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Με αναφορά στον Έβρο είπε πως είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία εκδήλωσης της φωτιάς είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. «Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχετικές διατάξεις.

Για την επιλογή οργανωμένων εκκενώσεων και την πρόληψη, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δική μας προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά», είπε με αναφορά και στα ζώα. «Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος, Μιλώ φυσικά για μια ιεράρχηση αξιών και απωλειών», τόνισε, ζητώντας από όποιον διαφωνεί να το δηλώσει ευθέως και να είναι όλοι συγκεκριμένοι.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε αναφερόμενος σε επιτυχείς εκκενώσεις και απομακρύνσεις πολιτών σε περιπτώσεις όπως εκείνες της Ρόδου και της Αλεξανδρούπολης.

«Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας αυτό που έχουμε καταφέρει», είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Η πραγματικότητα είναι μία: Οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι πολλές φορές ικανές να σταματήσουν φωτιές που αποκτούν τη δική τους δυναμική».

Για την έκθεση Γκολντάμερ επεσήμανε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματά της έχουν εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται και τόνισε πως δημιουργήθηκε ένα υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στη θέση ενός ερειπωμένου γραφείου.

Ανέφερε ακόμη ότι έως το 2027 θα προμηθευτεί η Ελλάδα πρώτη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα νέα Καναντέρ και προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος αλλά και ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έχω μιλήσει με την κυρία φον ντερ Λάιεν», είπε εξηγώντας ότι η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης δικαιούται και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στη διάθεση πόρων.

Τόνισε επίσης πως στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετείται το Evrospass κατ’ αντιστοιχία με ό,τι έγινε στη βόρεια Εύβοια.

«Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε μοιρολατρικά την σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον. Αντίθετα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να οπλιστούμε με πείσμα ώστε να απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του. Ανέφερε ότι αυτή την ώρα, στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα καινούργιο και ακμαίο δασικό χωριό, στη θέση μιας περιοχής η οποία ήταν ολοσχερώς καμένη πριν από δύο μήνες, κάτι που πρέπει να γίνει σύμβολο και απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συγκεκριμένες προτάσεις προς μια σύγκλιση συμπερασμάτων καθώς όπως είπε «η επίθεση της φύσης είναι πολύ μεγάλη για να προκαλεί μικρόψυχες κομματικές διαιρέσεις».