Σήμερα λέω να αρχίσω με τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο γιατί έχουμε εξελίξεις. Πρώτα θα πρέπει να σας πω ότι τα βρετανικά τηλεοπτικά και άλλα δημοσιογραφικά δίκτυα (κυρίως το BBC) πολιορκούν, εδώ και μέρες την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να πάρουν μια δήλωση, έστω μια εκτίμηση για τις πρωτοφανείς κλοπές που σημειώθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, που έως τώρα διαφημιζόταν ότι είναι το πιο ασφαλές μουσείο στον κόσμο (για τα κλεμμένα υποθέτω). Η υπουργός αντιδρά ωσάν μία ευρωπαία υπουργός Πολιτισμού λέγοντας ότι τα όσα συνέβησαν «ισχυροποιούν το αίτημά μας» για την επιστροφή των γλυπτών Παρθενώνα.

Την ώρα που οι παραιτήσεις στο βρετανικό μουσείο υποβάλλονται η μία μετά την άλλη (ξεγυμνώνοντας την αλαζονεία που έδειχναν έως τώρα οι υπεύθυνοι του Μουσείου), όλο και πιο αναγκαίο γίνεται το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών. Γιατί όπως μου είπε η υπουργός Λίνα Μενδώνη «δεν με ενδιαφέρουν εάν αυτά που έχουν κλαπεί είναι κινεζικά, αφρικανικά ή ακόμα και ελληνικά. Το μείζον ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στο Μουσείο» και οι απανωτές κλοπές το αποδεικνύουν (θα πρόσθετα εγώ…)

***

Πόσους τουρίστες ανά ώρα θα δέχεται η Ακρόπολη;

Και μια σήμερα αρχίσαμε με πολιτισμό ας συνεχίσουμε με πολιτισμό και με Ακρόπολη. Τώρα στο τέλος Αυγούστου κατά μέσο ημερήσιο όρο η Ακρόπολη έχει 17.000 επισκέπτες. Οι περισσότεροι βεβαίως ξένοι. Από τις 4 Σεπτεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή των ζωνών επισκεψιμότητας στον Ιερό Βράχο. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον ότι σε καμία περίπτωση οι καθημερινές επισκέψεις στην Ακρόπολη δεν θα ξεπερνούν τις 20.000. Θα πρέπει αυτό το σπουδαίο μνημείο να προφυλαχτεί και επιπλέον να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες με ατελείωτες ουρές μέσα στο λιοπύρι. Δεύτερον, ανάλογα με τους επισκέπτες, ο αριθμός τους θα κυμαίνεται ανά ώρα στις 2.000. επισκέψεις Έτσι από τις 4 Σεπτεμβρίου η πρόσβαση προς την Ακρόπολη θα είναι για όλους πιο εύκολη.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

***

Ο Στέφανος Κασσελάκης, το παραδικαστικό κύκλωμα και η… «μοναξιά» της Πενσιλβάνια

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο βίντεο για την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του έδωσε κάποια στοιχεία για την οικογενειακή του και επαγγελματική του πορεία, τα οποία όμως αποτελούν σε σημαντικό βαθμό εξωραϊσμούς. Εκείνο που πραγματικά με αιφνιδίασε ήταν όταν ανέφερε ότι «το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν». Τι έγινε τότε, πώς το παραδικαστικό κύκλωμα, όπως είπε, χτύπησε την οικογένειά του και πως o πατέρας του Θόδωρος Κασσελάκης βρέθηκε σε δικαστικές «περιπέτειες» ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CASCO ΑΒΕΕ; Εδώ χρειάζεται μια εξήγηση Σε κάθε περίπτωση οι ατυχείς επιλογές των γονέων δεν πρέπει να καθορίζουν τη μοίρα και το μέλλον των παιδιών τους.

Και ακόμα δεν έδωσε και πολλές λεπτομέρειες για τις συνθήκες των σπουδών του. Μπορεί να ανέφερε πως «η υποτροφία Ανδρέα Δρακόπουλου μού επέτρεψε να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια», ωστόσο αυτό δεν συνέβη σε όρους «απόλυτης μοναξιάς». To 2006, μαθαίνω εξ εγκύρου πηγής, όταν εκείνος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια η μητέρα του Ευαγγελία Κασσελάκη είχε ενταχθεί στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ίδιου Πανεπιστημίου. Σήμερα η κυρία Κασσελάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια κλινικής αποκατασταστικής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

***

Το backstage της υποψηφιότητας Κασσελάκη

Πάντως εδώ που τα λέμε δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Οι πηγές μου εντός ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ενημερωμένος για τα σχέδια Κασσελάκη φέρεται να ήταν από την πρώτη στιγμή ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος και σήκωσε τηλέφωνα για να βρει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις 30 υπογραφές των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνταν.

***

Τα εσωκομματικά των Αθηναίων και οι Σπαρτιάτες.

Έχω να σας περιγράψω τώρα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη: Μπορεί τα εσωτερικά προβλήματα των Σπαρτιατών να πήραν αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τους την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, αλλά προέκυψαν θέματα και στους … Αθηναίους. Το μόρφωμα δηλαδή που έχει φτιάξει ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, για να «διοικήσει» τον Δήμο Αθηναίων, όπως λέει.

Δεν προλάβαμε να γράψουμε για τα «ακροδεξιά μαχαίρια» που ακονίζονται εκεί και αυτά βγήκαν από τη θήκη τους . Όχι για να στραφούν εναντίον κάποιου μετανάστη αλλά εναντίον των ίδιων των ακροδεξιών συνυποψηφίων τους . Με το δεδομένο ότι ο Κασιδιάρης δεν μπορεί να ορκιστεί λόγω της πρωτόδικης καταδίκης του για κακούργημα, σε αυτοδιοικητικό αξίωμα, έχει προκύψει ζήτημα για το ποιος θα ηγηθεί της ομάδας των Δημοτικών Συμβούλων που θα εκλεγούν .

Σε αυτό το θέμα φυσικά τον πρώτο λόγο θα έχει ο ίδιος ο Κασιδιάρης αλλά σίγουρα δεν θα μπορεί να παραγνωρίσει και αυτός τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που θα λάβουν. Βέβαια, ακολουθώντας την παλιά καλή χρυσαυγίτικη συνταγή, έχει φροντίσει να βάλει πολλούς εκλεκτούς του με επώνυμα που ξεκινούν από Γ και Δ στην αρχή του ψηφοδελτίου. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρχουν και εκπλήξεις καθώς ήδη μαθαίνω ότι στήνονται συμμαχίες και έχουν ξεκινήσει οι γκρίνιες τα βέτο και τα πισώπλατα μαχαιρώματα.

***

Ο αποκλεισμός Κασιδιάρη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ωστόσο μέσα στις επόμενες μέρες (τώρα που επαναλειτουργεί η Βουλή) προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει το θέμα της πρότασης νόμου που κατέθεσε για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη και του συνδυασμού του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητώντας να προσδιοριστεί άμεσα και με διαδικασίες επείγοντος η συζήτησή της στη Βουλή, λόγω και των «σφιχτών» χρονικών περιθωρίων ως τις κάλπες του Οκτωβρίου. Η επίσπευση έχει, άλλωστε, και τον πολιτικό στόχο να οδηγήσει την κυβέρνηση να πάρει επισήμως θέση εντός της Βουλής, για ένα ζήτημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ την κατηγορεί ανοιχτά για αδράνεια.

***

Τι σχέση έχει ο Έβρος με τη Νέα Υόρκη

Η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης σημειώθηκε εφέτος στον Έβρο. Έκαιγε για πολλές ημέρες και έκαψε έκταση μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη. Και εξηγούμαι: H πυρκαγιά στον Έβρο έχει καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επιπλέον το Copernicus είχε υπολογίσει πως η πυρκαγιά που κατακαίει την Αλεξανδρούπολη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Πέντε ημέρες μετά, η πυρκαγιά συνεχίζει να σαρώνει δασικές εκτάσεις. Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων «παρά πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο».

***

Ένα καπέλο δώρο στον Βρετανό πρέσβη

Δώρο ένα καπέλο του Λιμενικού Σώματος έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου Mathew Lodge, ο οποίος μιλά άπταιστα ελληνικά! Οι άνδρες είχαν πολλά να συζητήσουν για το μεταναστευτικό, καθόσον αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάντως, όπως μαθαίνω, ο Άγγλος πρέσβης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Λιμενικό Σώμα, συνεχάρη μάλιστα τον Έλληνα υπουργό, για την διαχείριση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού 3.700 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλοί Βρετανοί, κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο.