Μεγάλες είναι οι εστίες αναζωπύρωσης περιμετρικά από τον οικισμό Κοτρωνιάς στον Έβρο, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν 12 μέρες, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Μάλιστα, μήνυμα εκκένωσης από το 112 στάλθηκε στους πολίτες που βρίσκονται στο Σιδηρώ, για να απομακρυνθούν προς το Μέγα Δέρειο αλλά και από την περιοχή Γιαννούλη να εγκαταλείψουν προς Σουφλί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι προσπάθειες κατάσβεσης της 12ης ημέρας επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.

Χθες, Τρίτη 29 Αυγούστου, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή με την οδηγία να κατευθυνθούν προς Γιαννούλη.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Υπενθυμίζεται ότι τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, με τις φλόγες να μην έχουν σβήσει εδώ και 12 μέρες. Ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος εξέφρασε τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ξανά το συγκεκριμένο οικοσύστημα.

«Ήταν ένα μοναδικό δάσος, ένα δάσος που ήταν προστατευμένο από το δίκτυο Natura, από ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου ότι ήταν οικότοπος που σαν αυτόν δεν υπήρχε άλλος λόγω της σύνθεσης και της μορφής του. Με την καταστροφή του, επειδή απαιτούνται τόσα πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, το πιο πιθανό είναι να μην το έχουμε ξανά. Ήταν μία καταστροφή μη αναστρέψιμη. Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχέγονα δέντρα της μαύρης πεύκης, πάνω στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες και τα όρνια» είπε στο Mega.