Αυτή τη φορά στη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ) θα τεθεί, όπως μαθαίνω από ελληνικής πλευράς το μεταναστευτικό. Θα είναι το νέο θέμα που εισέρχεται μετά επιτάσεως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τώρα μάλιστα με τις αυξημένες ροές και μετά το ναυάγιο της Πύλου.

Ήδη σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό. Κατά τα άλλα οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την θετική ατζέντα (την οποία ετοιμάζει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης), τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα υπάρξει συζήτηση για το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών (που έχει να λειτουργήσει από το 2016) και που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο (εάν στο μεταξύ συνεχιστεί αυτή η μηδενική πτητική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο).

Ήδη στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για μηδενική υποχώρηση από τις κόκκινες εθνικές γραμμές (ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, όπως ειπώθηκε). Και κάτι ακόμα, είναι η πρώτη φορά που μετά από μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους που δεν σημειώθηκε επιθετική τακτική της Τουρκίας, έναντι της χώρας μας.

***

Ο Κασσελάκης, η Farlie και ο αέρας των Σπετσών

Ο νέος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, Στέφανος Κασσελάκης είναι ομολογουμένως το νέο «talk of the town». Ο διατηρών καλές σχέσεις με τον Παύλο Πολάκη, που, ας μην το ξεχνάμε, υπήρξε κατά δήλωσή του και υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2016 , πέτυχε δύο εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές αρχαιρεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. Φίλοι της στήλης, μου μετέφεραν πως η «πλατφόρμα» Κασσελάκη σχεδιάσθηκε στις Σπέτσες στις αρχές Αυγούστου, και πως ο ταλαντούχος Στέφανος δέχθηκε εκεί πολλές παροτρύνσεις για να κάνει το τολμηρό βήμα της διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος της Αριστεράς. Καθημερινά ο κ. Κασσελάκης περπατούσε στη Ντάπια και στο Ποσειδώνιο με παρέα την πανέμορφη σκυλίτσα του Farlie, η οποία τραβούσε τα βλέμματα με την υπερκινητικότητά της. Πάντα, από κοντά του, ο σύντροφός του Tyler Mcbeth. Μένει να καταδειχθεί στις δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ το πως ο συστημικός χαρακτήρας του κ. Κασσελάκη θα κουμπώσει με το αντισυστημικό αφήγημα του κ. Πολάκη.

***

Μάχη στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές, με την κυβέρνηση να διαμηνύει αριστερά και δεξιότερά της ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, την ώρα μάλιστα που οι φωτιές δεν έχουν σβήσει σε πολλές περιοχές. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει περισσότερη σημασία, όπως μαθαίνω στην πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για αποτυχία του επιτελικού κράτους και ότι η φωτιά στη Ρόδο κράτησε οκτώ ημέρες χωρίς να μπορέσουν οι δυνάμεις να την σβήσουν. Το θέμα των πυρκαγιών αναμένεται να συζητηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις θερινές διακοπές την Παρασκευή. Να σημειώσω ότι την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία ανήκει στις περιοχές που επλήγησαν φέτος το καλοκαίρι.

***

Ο Αμυράς ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τα καμένα

Σύσκεψη για την ανάπλαση της Πάρνηθας με τη συμμετοχή των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα συμμετάσχει και ο πρώην υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς που αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα έχει ευθύνη ως συντονιστής για την ανάπλαση των περιοχών που κάηκαν σε Πάρνηθα και Έβρο.

***

«Συμμαχία» Χαρδαλιά – Μπακογιάννη

Ίσως να είναι η πρώτη εκλογική συμμαχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ενώνουν τις δυνάμεις τους στον προεκλογικό αγώνα. Αυτή η «συμμαχία» διαρκεί χρόνια. Λίγοι ίσως θυμούνται ότι ο κ. Χαρδαλιάς ήταν εκτελεστικός γραμματέας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όταν κ. Μπακογιάννης ήταν Περιφερειάρχης και έχουν αναπτύξει μια φιλική και ανθρώπινη σχέση.

***

Γιατί δεν εφαρμοζόταν ως τώρα η κοινωφελής εργασία

Να ξέρετε ότι όλο το καλοκαίρι γίνονταν απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο για την αυστηροποίηση των ποινών, αλλά και το θέμα της εκτέλεσης των ποινών, καθώς και του περιορισμού της αναστολής των ποινών Στο εξής όλες οι ποινές, πάνω από δύο χρόνια, προβλέπεται ότι θα εκτίονται, δηλαδή ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε θα μπαίνει φυλακή για ένα διάστημα, ενώ για το υπόλοιπο θα πληρώνει ή θα παρέχει κοινωφελή εργασία, ή θα αναστέλλεται η ποινή. Τώρα θα πείτε ισχύει η κοινωφελής εργασία;

Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας, να εργάζονται δηλαδή οι καταδικασθέντες σε διάφορες υπηρεσίες, όπως δήμοι, νοσοκομεία, ιδρύματα, πυροφύλαξη και λοιπά, είναι μια πολύπαθη ιστορία. Ισχύει στα χαρτιά για δεκαετίες, αλλά δεν έχει τύχει εφαρμογής. Διότι παλιά η κοινωφελής εργασία την ζητούσε ο καταδικασθείς, για να κάνει δήθεν τον καθαριστή ή τον φύλακα χωρίς έλεγχο και για να την επιτύχει έπρεπε να είχε… μπάρμπα στην Κορώνη (δηλαδή Δήμαρχο δικό του). Αντίθετα τώρα θα υπάρχει πιστοποιημένο μητρώο, εκείνων στους οποίους θα παρασχεθεί κοινωνική εργασία και θα αποφασίζει ο δικαστής πού θα εκτίσει κάποιος την ποινή. Και αυτή είναι η διαφορά. Μαθαίνω πως έχει δημιουργηθεί ήδη μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 1.500 φορείς (δήμοι, νοσοκομεία κ.ά.) οι οποίοι θέλουν να απασχολήσουν καταδικασθέντες από τα ποινικά δικαστήρια. Ευχής έργον θα είναι αυτή τη φορά ο θεσμός να εφαρμοστεί, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και κάτι ακόμα θα είναι δύσκολο πλέον να ζητήσει κάποιος την εφ΄όρου αναστολή της ποινής, η οποία θα είναι δύσκολη και στα ήσσονος σημασία αδικήματα (π.Χ. τροχαίες παραβάσεις, εργατικά ατυχήματα, ακάλυπτες επιταγές, σωματικές βλάβες). Βεβαίως όλες αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να γίνουν δεκτές και από το Μαξίμου. Είναι βέβαιο ότι θα δοθεί για όλα το, πράσινο φως;

***

Όταν ένα Jumbo Truck ξεμένει από… μεταφορικό

Πληροφορούμαι ότι μόλις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πληροφορήθηκε ότι το ειδικό ερπυστριοφόρο πυροσβεστικό όχημα JUMBO TRACK MULTI δεν είχε μέσο για να μεταβεί και να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος Δαδιάς στον Έβρο, κινήθηκε άμεσα και έδωσε την εντολή για να φορτωθεί σε Αρματοφορέα του 784 Τάγματος Μεταφορών. Έτσι χθες το βράδυ αφού φορτώθηκε ξεκίνησε για τον Έβρο. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ήδη επιχειρεί στο δάσος της Δαδιάς. Θυμίζω ότι το JUMBO TRACK MULTI συνέδραμε αποφασιστικά στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Πάρνηθα.

***

Η σμηναγός Kristin Wolf του F-35, τα Typhoon και οι Skydivers

Όσοι βρεθούν στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνον να δουν από κοντά ένα (αμερικανικό) F-35, αλλά να παρατηρήσουν και μία επίδειξη των ικανοτήτων του μαχητικού αυτού πέμπτής γενιάς, που έως το 2028 θα το αποκτήσει και η Πολεμική Αεροπορία. Η έκπληξη θα είναι ποιος θα πιλοτάρει το αόρατο αυτό μαχητικό. Η κυριότερη εκδοχή είναι ότι θα το πιλοτάρει γυναίκα, αφού στην USAF υπάρχουν πολλές γυναίκες πιλότοι ακόμα και στα F-22, τις οποίες οι Αμερικανοί τις προβάλλουν ιδιαιτέρως μέσω του Ιντερνέτ. Ονομάζεται Kristin «BEO» Wolfe είναι σμηναγός της USAF και υπόσχεται με θαυμάσια επίδειξη στον ουρανό της Τανάγρας. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στην Athens Flying Week, είναι η συνύπαρξη όλων των τύπων των αεροσκαφών σε επιδείξεις αέρος. Έτσι θα βρεθούν μαζί Eurofighters Typfoon, F-16 Viper, Mirage 2000-5, Spitfire. F-35, Phantom, Rafale, Hawks, επιθετικά και πυροσβεστικά ελικόπτερα, ακόμα και ένα Airbus neo της Aegean. Σε αυτό το airshow της Τανάγρας που οι πιλότοι μας το ονομάζουν «Γιορτή της Αεροπορίας», ιδιαίτερη εμφάνιση θα κάνουν και εφέτος οι Σαουδάραβες. Όπως πέρυσι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συνεχίζοντας τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις που έχουν με την χώρα μας. Μην ξεχνάτε ότι δανείσαμε στην Σαουδική Αραβία μια συστοιχία Patriot για την προστασία των πετρελαιοπηγών. Έτσι οι Σαουδάραβες θα φέρουν μαζί τους τα Typhoon, το ξακουστό σμήνος επιδείξεων τους. Μαθαίνω μάλιστα πως επρόκειτο να έρθει και ο πρίγκηπας διάδοχος, πλην όμως θα στείλει ειδική αντιπροσωπεία. Και κάτι ακόμα: Έχετε ποτέ ακούσει για τους Skydivers; Είναι οι αλεξιπτωτιστές ελευθέρας πτώσης που βουτούν στον αέρα έχοντας κρεμασμένη στο αλεξίπτωτό τους την ελληνική σημαία.

Μαχητικά Eurofighter Typhoon

***

Η ανακωχή στους Σπαρτιάτες έχει ημερομηνία λήξεως

Σε προσωρινή ανακωχή κατέληξαν όπως φαίνεται ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας και οι… κασιδιαρικοί Βουλευτές του . Έκριναν προφανώς ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν συνέφερε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μια πλήρης ρήξη μεταξύ τους. Σε περίπτωση διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας τους και οι δύο πλευρές θα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να χάσουν την κρατική επιχορήγηση και μάλιστα με δική τους υπαιτιότητα . Φαίνεται, πως η καλοκαιρινή φυγή τους να λειτούργησε κατευναστικά στα όποια ακροδεξιά πάθη και διαφορές τους. Σημαντικό ρόλο , σίγουρα είχε και η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας, καθώς μία ρήξη με τον Βασίλη Στίγκα, που ήταν προσωπική επιλογή του στις εκλογές του Ιουνίου, σίγουρα θα έβλαπτε το προφίλ του πρώτου, ως αλάνθαστου ηγέτη.

Αυτό που μάθαμε όμως είναι το παρασκήνιο αυτής της ανακωχής. Γιατί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ομάδας ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Αιφνιδιαστικά όμως ο Βασίλης Στίγκας την ανέβαλε με το πρόσχημα των περιοδειών του στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι ακόλουθοι όμως του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, είχαν έναν άσο στο μανίκι τους και τον έβγαλαν το βράδυ της Παρασκευής: μια ανοικτή επιστολή των πολιτευτών του κόμματος που ζητούσαν επιτακτικά τη διεξαγωγή συνεδρίου.

Με αυτά και με τα άλλα που άκουσε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, εξέδωσε την ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητας του Κασιδιάρη. Με αυτό τον τρόπο κερδίζει χρόνο και το πιο βασικό, βγάζει τον εαυτό του από το στόχαστρο των κασιδιαρικών επικριτών του ,τουλάχιστον μέχρι τις Δημοτικές εκλογές. Άσε που αυτοί θα έχουν τη μάχη του σταυρού να αντιμετωπίσουν και όπως μαθαίνουμε ήδη ακονίζονται εκεί τα μαχαίρια για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του Ηλία Κασιδιάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού αυτός δεν θα μπορεί να ορκιστεί σε αυτό.